Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ABA liga, 10. kolo

Božić i družina ukrotili Zmajčeke

Autor: Andrija Dešpoja

03.12.2023. 18:59
Božić i družina ukrotili Zmajčeke

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga

Veliku, grandioznu pobjedu rezultatom 73:79 ostvarili su košarkaši Zadra u desetom kolu ABA lige na gostovanju kod zahuktale Cedevite Olimpije. Odigrali su igrači Danijela Jusupa pravu, čvrstu utakmicu u kojoj su uspješno neutralizirali najjače spone Ljubljančana, Jaku Blažića i Klemena Prepeliča, nadskakali domaću momčad i u odlučujućim trenucima znalački prelomili pitanje pobjednika preko, a koga drugog, nego ponovno fantastičnog Luke Božića. Nije ni niz od pet pobjeda “Zmajčeka” u kojem su naredali i Partizan i Budućnost, ulijevao strah gostujućem sastavu koji je tako stigao do pete pobjede u regionalnom natjecanju, i s velikim optimizmom može gledati prema budućem razdoblju koje donosi puno lakši raspored.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Napadačke muke


Iako je napad već na otvaranju poprilično štekao, Zadrani su svojim nastupom kroz prvu četvrtinu pokazivali znakove da se mogu nositi s moćnim domaćim sastavom. Ključnom figurom u igri Jusupovog tima ispao je Karlo Žganec koji je vješto iskoristio nekoliko propuha u obrani “Zmajčeka”, dok je Arijan Lakić, tricom sa sirenom za kraj prvih deset minuta, donio prvo gostujuće vodstvo (17:18). Napadačka muka na obje strane nastavila se i u drugom periodu igre, ali u boljem svjetlu su se predstavili Jusupovi igrači koji su preko Lovre Mazalina i Luke Božića držali svoju momčad ispred. Mazalin se iskazao u tom periodu s devet zabijenih koševa te uz pomoć Luke Božića i Arijana Lakića odveo Zadar u smiraj druge dionice do šest plusa (28:34). Cedevita Olimpija je zaprijetila jedinim svojim raspoloženim igračem Rokom Radovićem, no nisu domaćini imali rješenja za Božića koji osigurava solidnih pet poena prednosti (31:36) za odmor.


Adem Mekić (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga




Definitivno čudno poluvrijeme u kojem je jedna od najpotentnijih napadačkih momčadi u ligi svedena na svom parketu na samo 31 ubačaj. Velika zasluga za to ide i na račun kompaktne obrane Zadra koja je prvenstveno zagradila reket i dopustila domaćinu tek jedan napadački skok, dok je na drugoj strani Jusupova momčad uhvatila osam lopti.


Božić presudio


A učinkovita i mudra igra gostiju nastavila se i dobrim dijelom treće četvrtine u kojoj i dalje Ljubljančani nisu imali rješenja za unutarnju igru Lovre Mazalina, ali i Darija Drežnjaka, pa su se održavali u dometu od dva posjeda zaostatka jedino na račun preciznog Justina Cobbsa. Prvi prelazak preko te linije donio je potom tricom Božić za najvećih gostujućih sedam viška (41:48), no očekivano je uslijedio odgovor “Zmajčeka” koji preko Cobbsa i Jake Blažića vraćaju potpunu rezultatsku neizvjesnost (53:55) pred odlučujućih deset minuta.


Danijel Jusup (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Tamo su pak odlučnije zagazili Ljubljančani koji zahvaljujući Amadou Sowu i Cobbsu preokreću stanje na semaforu (62:59), ali je zatim Jusup pravodobnom minutom odmora popravio mentalno stanje svojih igrača koji su četiri minute prije kraja preko Žganeca i Božića vratili vodstvo (62:65). Neumoljivi Bjelovarac je potom novom tricom odveo Zadar do pet plusa (63:68), a isto odstojanje vrijedilo je do završnih sto sekundi utakmice kada je Klemen Prepelič zabio tricu za 68:70. Međutim, ukazao se kapetan Marko Ramljak na drugoj strani s košem za 68:72, dok je potvrdu velikog podviga donio tricom Božić za nedostižnih 68:75.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Nova fenomenalna partija najizglednijeg kandidata za osvajanje naslova najkorisnijeg igrača s 32 koša, osam skokova i četiri asistencije, pratio ga je Mazalin s 13 poena i četiri skoka, Drežnjak je dodao 12 koševa i šest skokova, dok je velik doprinos dao i Žganec s 11 ubačaja i četiri skoka. Kod domaćina su Cobbs i Radović zabili svaki po 15 koševa.