Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kup Krešimir Ćosić, osmina finala

Gospari ponovno školovani

Autor: Andrija Dešpoja

29.11.2023. 19:46
Gospari ponovno školovani

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra po drugi put u samo deset dana razmaka imali su priliku ugostiti Dubrovnik, a za razliku od prethodnog sraza u Premijer ligi ovaj je nosio težinu plasmana na završni turnir Kupa Krešimir Ćosić, što je sukladno svim očekivanjima momčad Danijela Jusupa glatko riješila u svoju korist s 84:56. Simpatični gosti koje s klupe predvodi Zadranin Ivan Perinčić, iako su blaže stradali nego što je to bio slučaj u utakmici hrvatskog prvenstva, ponovno su dobili lekciju od favoriziranog abaligaša. A on se pak ovom pobjedom očekivano našao među osmorkom koja će sredinom veljače iduće godine pretendirati na prvi ovodezonski trofej.


Odmor za Božića


Jusup se očekivano odlučio za poštedu svog najboljeg igrača, Luke Božića, pa je u početnoj petorci osvanuo pomalo i zaboravljeni Krševan Klarica. No, postava s čak četiri standardna prvotimca nije ušla u utakmicu po zacrtanom planu, vidjelo se to već nakon minute i pol igre kada je trener Zadra poprilično ljutit bio prisiljen pozvati prvu minutu odmora. Problem je bio premekani ulaz u utakmicu i očiti propuh u zagrađivanju reketa, a ni nakon proteka šest minuta nije došlo do korekcija u tom dijelu jer su gosti još uvijek egzistirali na početnom odstojanju (10:10), a Zadar je u tom kratkom vremenu izgubio četiri lopte i dopustio Dubrovčanima tri napadačka skoka.


Patrik Jambrović (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Zato je ulazak Darija Drežnjaka u igru donio toliko željenu promjenu, s njim na parketu domaća momčad je konačno uspjela povezati svoje redove i početkom druge dionice osvanuti na dvoznamenkastoj prednosti (26:15) koju je donio Klarica tricom i dodatnim bacanjem. Niz Zadrana se potom nastavio, Klarica je pogodio svoju treću tricu što je uz ubačaje Lovre Mazalina i Marka Ramljaka označilo bijeg na 18 razlike (33:15), a muke “Gospara” najbolje je oslikati podatkom da su “zapeli” na 15 postignutih koševa dugih pet minuta.


Ključ u bravu




Ipak, i njima je moralo malo svanuti sunce, u smiraj prvog poluvremena su iskoristili opuštanje domaćih igrača i približiti se na samo osam koševa zaostatka (39:31). Dovoljno da se Jusupu ponovno zarumeni lice i da pripremi jezikovu juhu za svlačionicu, a iz nje su se njegovi štićenici vratili puno odlučniji da u trećoj četvrtini ovoj utakmici stave “ključ u bravu”. Gosti su ponovno doživjeli napadačku hibernaciju, čekali su na prvi ubačaj u nastavku preko četiri minute, a za to vrijeme Jusupova momčad se vratila u debelu hladovinu dvoznamenkastog vodstva (49:33).


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Obrana Zadra pokazala se uistinu neprobojnom, dopustili su gostima tek šest poena u deset minuta, dok je semafor na ulasku u posljednju četvrtinu pokazivao 26 plusa (65:39). Bio je to Jusupu signal da može posegnuti za Ivanom Njegovanom i Vicom Grbićem te se posvetiti današnjem novom ispitu kontra Dubrave. Listu strijelaca predvodio je Klarica koji je zabio 28 koševa, gađajući tricu pet od deset, uz pet skokova i tri asistencije, Mekić je ubacio 11, a Drežnjak je dodao 10 ubačaja. Kod Dubrovnikaje prednjačio Petar Dubelj s 21 poenom.