Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Premijer liga, 11. kolo

Na Višnjiku posječena Dubrava

Autor: Paulo Sarić

30.11.2023. 19:44
Na Višnjiku posječena Dubrava

Foto: Mate Komina



Lakše od očekivanog košarkaši Zadra stigli su do nove pobjede. Treće uzastopne u svim natjecanjima, ukupno 11. u hrvatskom prvenstvu. Igrači Danijela Jusupa večeras su pred tristotinjak najvjernijih pratitelja u Krešinom domu bez pomoći kapetana Marka Ramljaka, koji je dobio poštedu nakon jučerašnjeg kup-okršaja s Dubrovnikom, svladali i Dubravu rezultatom 83:58. U momčad se nakon dana odmora vratio Luka Božić koji je krenuo u početnoj petorci, no prisustvo „Kiborga“ bilo je tek osigurač u slučaju da stvari krenu po zlu, što se niti u jednom trenutku nije dogodilo. I dok su Zadrani od samoga starta krenuli s maksimalnim sportskim žarom, spremni kao hrvatski vojnici ’95., gosti su prilično indisponirano otvorili dvoboj, pokazavši da mjesto u donjem domu Premijer lige nije tek puka slučajnost i posljedica nesretnog spleta okolnosti, već ovosezonska realnost momčadi s istoka Zagreba.


Furiozno otvaranje


Domaća obrana je u početnim minutama bila granitna, čvrsta poput betona napravljenog od najkvalitetnijeg portlandskog cementa, dok su napadi momaka iz Dubrave bili jalovi poput krša tijekom višemjesečne ljetne suše, a družini Jeronima Šarina na ruku nije išao ni šut navođen ruskim GLONASS-om iz prvih dana invazije na Ukrajinu, pa je trebalo proći tek nekoliko posjeda ne bi li se Zadrani odvojili na dvoznamenkastu prednost. Poeni iz kontranapada i nakon ofenzivnog skoka trasirali su put, dok je brza reakcija gostujućeg stratega koji je već nakon tri minute pozvao svoje igrače na „čašicu razgovora“ bila tek neuspješan pokušaj zaustavljanja „plavo-bijele“ rijeke koja je već izdubila korito koje je vodilo prema nova dva boda.


Adem Mekić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Raspoložen je u tim trenucima bio Lovro Mazalin, prednjačeći u domaćim naporima, a vješto su mu sekundirali Arijan Lakić, Karlo Žganec i Krševan Klarica, posljedica čega je 14:0 na semaforu sredinom prve četvrtine. Uzvratili su nakratko Filip Kalajžić i Karlo Vragović, no bili su to jedini poeni Zagrepčana do isteka desete minute, kada je pod svodom Višnjika svijetlilo ugodnih 19:5.


Izjednačena dionica




Bilo je jasno da se takva igra ne može nastaviti do kraja susreta, tim više što ni nišanske sprave zadarske artiljerije nisu bile najpreciznije baždarene, pa je već otvaranje druge dionice donijelo pokušaj hvatanja priključka gostujućeg sastava koji je serijom 0:9 prišao na minus sedam (23:16). Bilo je to dovoljno upozorenje Zadranima, točnije Ademu Mekiću prije svih, jer je upravo reprezentativac Sjeverne Makedonije odgovorio s pet vezanih poena i vratio svoju momčad natrag u dvoznamenkaste vode.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Uslijedile su izjednačene minute u kojima većih promjena odstojanja nije bilo, prije svega zbog „prelaska gostiju na GPS“, pri čemu su najveću ulogu odigrali Vragović i Toni Ročak koji su dvama ubačajima izvan linije 6.75 zadržali svojoj momčadi glavu iznad vode. Na veliki odmor se otišlo s 39:25 za branitelje naslova, što s obzirom na viđeno u prvih desetak minuta nije zadovoljilo trenera Jusupa, pa je nastavak donio povratak pristupa Zadrana s početka susreta.


Klaričine trice


Obrambeno izdanje se resetiralo na postavke sa samog otvaranja, a uskoro je na svoje došao i dalekometni šut, prvo Darija Drežnjaka, potom i Lakića, dok su gosti počeli „krvariti“ za svaki poen i eto Zadra učas na plus 26 (55:29). Na većinu dana tu bi se podvukla crta pod loptački okršaj u Krešinom domu, no da tome ne bude tako pobrinuli su se Zagrepčani koji su još jednom priprijetili i serijom 1:14 pokušali unijeti novu neizvjesnost u susret.


Krševan Klarica (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Ipak, na pokušaju su i ostali. Prišli su Dubravaši na minus 13 nakon dobre role Matea Vidovića (56:43), ali onda je Klarica uskliknuo „No pasarán!“ i s tri vezane trice riješio pitanje pobjednika. U četvrtu četvrtinu se ušlo sa 67:43 za Zadar, pa iz završnih deset minuta osim epizoda mladih Ivana Njegovana i Vice Grbića valja istaknuti tek dvije tehničke pogreške Jeronima Šarina zbog kojih je trener Dubrave već ohlađene glave u svlačionici dočekao svoje momke. Četvoricu dvoznamenkastih u domaćim redovima ponovno je predvodio Krševan Klarica sa 17 koševa i pet asistencija, a pratio ga je Arijan Lakić s 14 poena, dok je najefikasniji kod zagrebačkog sastava bio nekadašnji igrač Zadra Karlo Vragović s 13 koševa.