Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

OGROMAN PROPUST policije

Kako su hrvatski navijači uopće stigli do Atene? Grčka policija pokreće istragu

Autor: Portal ZL

08.08.2023. 14:17
Kako su hrvatski navijači uopće stigli do Atene? Grčka policija pokreće istragu

Foto: hooligans.cz



Bit će pokrenuta interna istraga o postupanju grčke policije nakon nasilnih incidenata između navijača zagrebačkog Dinama i grčkih navijača u Nea Philadelphiji u kojima je jedna osoba poginula, javlja grčka agencija ANA. Unatoč UEFA-inoj zabrani kretanja navijača, sto do 120 navijača zagrebačkog Dinama pojavilo se kasno u ponedjeljak u blizini stadiona AEK-a, gdje su se okupili navijači AEK-a, priopćila je grčka policija.


Sukobi su izbili više od sat vremena nakon što je završio trening gostujuće momčadi i momčad je napustila stadion, a navijači s obje strane bacali su baklje, improvizirane eksplozive i kamenje.


Nejasno je kako je tako velika skupina navijača uspjela proći cijelu državu i stići do Atene, a da automobile niti na jednom mjestu nisu zaustavile policijske snage koje su znale za zabranu organiziranog kretanja navijača .




Sukobi su izbili nakon što su navijači Dinama, unatoč zabrani kretanja navijača momčadi iz Hrvatske na stadion AEK-a, uspjeli automobilom doći do Atene i dočekati navijače Panathinaikosa na stanici Irene, odakle su krenuli vlakom podzemne željeznice na liniji 1 za Pefkakiju i pješice otišli do stadiona AEK-a u Nea Philadelphiji kako bi napali navijače AEK-a, piše ANA.


Snage interventne policije MAT-a već su bile mobilizirane, ali su stigle nakon erupcije nasilja u kojoj je navijač AEK-a izboden nožem i nedugo nakon toga podlijegao ozljedama.


Policija je rekla kako je muškarac pogođen oštrim predmetom u ruku i umro je od nekontroliranog krvarenja. Policija je objavila da je 98 privedeno u vezi s incidentima, a od toga su 84 hrvatska državljanina, jedan Austrijanac, jedan Bosanac, jedan Albanac, jedan Nijemac i dva Grka.


U neredima je ozlijeđeno još osam osoba koje su pod stražom u bolnici. Istovremeno grčki mediji javljaju da je utakmica 3. pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinama odgođena navedenih incidenata, a i zagrebački je klub objavio priopćenje o odgodi utakmice.


Na sastanku o sigurnosnim mjerama zakazanom u utorak ujutro, AEK je objavio da smatra zagrebački Dinamo i grčku policiju zajednički odgovornima za ono što se dogodilo tijekom noći. Predstavnici kluba napustili su sastanak smatrajući da im je, kako su naveli, “neugodno sudjelovati”.