Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SP U JEDRENJU

Braća Fantela kreću u obranu bronce

Autor: Alen Plahinek

08.08.2023. 13:30
Braća Fantela kreću u obranu bronce

Foto: Fantela sailing team



U nizozemskom Haagu, odnosno u Scheveningenu danas počinje Svjetsko jedriličarsko prvenstvo. Najbolja jedriličarska braća na svijetu, Zadrane Šimu i Mihovila Fantelu, tako će imati priliku braniti brončano odličje s prošlog Svjetskog prvenstva u kanadskom Halifaxu iz klase 49er. Ujedno ova posada se okrunila i titulom svjetskih prvaka 2018. godine u danskom Aarhusu.


Drugačiji uvjeti


– Regata nam počinje 11. kolovoza, dakle u petak. Imamo još par dana treninga i premjeravanje broda i opreme, što nam je sutra. Bili smo prošli tjedan na jednom mjestu koje je 40-ak kilometara sjevernije od Haaga, tako da smo »okusili« ovo more, jer nam nije ovdje bilo dozvoljeno trenirati u Scheveningenu.


Napravili smo nekoliko treninga po jakom vjetru i mogu reći da su uvjeti puno drugačiji, nego kod nas na Mediteranu. Puno je vjetra i treba se naviknuti – kazao je Šime Fantela u najavi natjecanja dodajući kako je konkurencija vrlo jaka i izjednačena.




– Dobro se osjećamo i jedva čekamo da počne natjecanje. Konkurencija je kao i inače, svi najbolji su tu, čak i više posada iz jedne zemlje. Kvota za natjecanje je 85 brodova, tako da će biti najviše i najjače što klasa 49er trenutačno nudi. Naravno, sve je na nama kako se postavimo i kako uđemo u regatu.


Bez imperativa


Zadarska braća prije 20-ak dana odradili su predolimpijsku regatu, onu u Marseilleu i zauzeli četvrto mjesto. Tada im je medalja izmakla za samo bod i pol. Ovo natjecanje ujedno će biti i prvo koje će se bodovati za Olimpijske igre, odnosno najboljih osam posada na kraju Svjetskog prvenstva imat će direktan plasman u Pariz sljedeće godine.


– Ako budemo dobro jedrili i budemo među prvih osmero imat ćemo vizu za Olimpijske igre sljedeće godine. To bi bio lijep cilj za ispuniti, međutim nije nam to imperativ. Pokušat ćemo ne osjećati taj pritisak – kazao je Šime koji već u svojoj bogatoj riznici medalja ima i olimpijsko zlato iz Rio de Janeira 2016. godine u klasi 470 s Igorom Marenićem.


Glavni favoriti za zlatno odličje u 49er-u su Nizozemci Bart Lambriex i Floris van de Werken koji su i pobijedili na posljednja dva svjetska prvenstva te izdominirali konkurenciju na posljednjem natjecanju u Marseilleu sredinom srpnja.