Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

EP MLADIH KOŠARKAŠA

Jurlina optimističan: Hrvatska pripada među elitu

Autor: Paulo Sarić

03.08.2023. 21:53
Jurlina optimističan: Hrvatska pripada među elitu

Foto: Andrej Jančijev/Košarkaški savez Zadarske županije



Hrvatska reprezentacija za košarkaše do 16 godina danas protiv Danske otvara nastup na Europskom prvenstvu B divizije koje se održava u rumunjskom Piteștiju. Izabranici mladog zadarskog stručnjaka Roka Jurline smješteni su u skupinu C, gdje će im uz poslijepodnevne suparnike društvo praviti i vršnjaci iz Češke, Luksemburga, Irske i Švicarske, a kao glavni cilj je postavljen povratak u elitni rang europske kadetske košarke, odnosno osvajanje jednog od prva tri mjesta.


– Pripreme su jako dobro prošle. Kao glavni cilj smo postavili očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja pošto su momci po prvi puta u ozbiljnijem programu te su praktički 50 dana u komadu bili s reprezentacijom. U tome smo i uspjeli, unutar momčadi se stvorila potrebna kemija te smo u pripremnom razdoblju ostvarili jako dobre rezultate i izbjegli ozljede. Spremni smo za prvenstvo i nadam se da ćemo se prezentirati u najboljem mogućem svjetlu – kazao je izbornik Jurlina.


Tranzicijska košarka

Hrvatska je u pripremnom razdoblju odigrala osam utakmica, sve protiv momčadi iz A divizije, i slavila u njih šest, pri čemu je jedina dva poraza upisala u tijesnim završnicama protiv Slovenije.




– Protiv vrlo jake Poljske smo dvaput bili uvjerljivi, a nakon toga smo dvaput dobili i Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju te mislim da smo na tragu nečega dobroga. Od Slovenije smo na koncu poraženi svojom krivicom, ali najvažnije je što smo iz svake utakmice izvukli nešto pozitivno. Neke stvari je bolje proći u pripremama kako nam se na prvenstvu ne bi događale. Zadovoljan sam energijom i kohezijom u momčadi. Mislim da će nam to biti jako velika prednost na prvenstvu, jer momci zaista rade jedan za drugog – dodao je mladi Zadranin, pojasnivši zašto se odlučio tijekom pripremnog razdoblja odmjeriti snage sa suparnicima iz višeg ranga.


– Povijest je pokazala da pet-šest momčadi iz B divizije ima svoje mjesto među elitom te smo željeli pripremiti momke na izazove koji ih očekuju. Pokazali smo određene smjernice kako želimo igrati i naglasak stavljali na brzu tranzicijsku košarku s puno pritiska i trčanja. Mislim da je to smjer kojem bi sve naše selekcije trebale stremiti – naglasio je trener juniora i razvojne momčadi Zadra.


Hrvatska U16 reprezentacija


Igrači: Bruno Bubalo, Matej Galić, Roko Jemo, Matej Jukić, Niko Jerkić, Ante Skelin, Tonko Škugor, Ardian Seba, Borna Katanović, Josip Santro, Gabriel Kuzmić, Toni Josipović


Izbornik: Roko Jurlina


Pomoćni treneri: Romeo Bilinovac i Edi Rački


Fizioterapeut: Vlaho Šojka


Fokus na Danskoj

Zdravstveno stanje pred otvaranje prvenstva je gotovo idealno. Osim sitnijih problema s ozljedama, većih problema nije bilo kroz čitavih mjesec i pol priprema te su svi mladići spremni za prvo podbacivanje u Piteștiju.


– Fokus nam je samo na sljedećoj utakmici te nam je za sada Danska u središtu interesa. Pogledao sam nekoliko utakmica i koliko sam vidio radi se o klasičnoj nordijskoj momčadi u kojoj svi trče i svi šutiraju. Ne očekujem lagan posao jer Danci imaju dobrih igrača, no mi se moramo fokusirati na sebe i nastaviti raditi ono što smo do sada radili.


Hrvatska muška kadetska U16 reprezentacija

FOTO: HKS


Valja biti realan i kazati da je Hrvatska jedan od glavnih favorita za povratak u A diviziju, što je i postavljeno kao osnovni cilj rumunjske ekspedicije.


– Hrvatska svakako pripada među elitu, no neće nam biti lako ostvariti cilj jer pet-šest momčadi pretendira na najviša mjesta. Vjerujem da će se situacija dodatno iskristalizirati nakon prva dva kola. Ne valja bježati od toga da nam je cilj povratak u A diviziju, a planiramo ga ostvariti uživajući u košarci i dajući sve od sebe u svakom trenutku, bez upliva osobnih interesa. Uspijemo li u tome, uspjeh neće izostati – zaključio je Jurlina.


Raspored


Hrvatska – Danska, danas 17 sati


Hrvatska – Luksemburg, sutra 12 sati


Hrvatska – Švicarska, nedjelja 14.30 sati


Hrvatska – Češka, utorak, 14.30 sati


Hrvatska – Irska, srijeda, 17 sati