ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Izbornik U16 reprezentacije

Jurlina: Cilj nam je vratiti se među elitu

Autor: Paulo Sarić

01.07.2023. 14:15
Jurlina: Cilj nam je vratiti se među elitu

Foto: Marija Vuruna/KK Igokea/ABA liga



Početkom tjedna u Velikoj se okupila i najmlađa hrvatska omladinska reprezentacija koja će ovoga ljeta nastupati na Europskom prvenstvu. Riječ je o selekciji najtalentiranijih mladih košarkaša do 16 godina koji će pod vodstvom izbornika Roka Jurline u rumunjskom Pitestiju na smotri B divizije tražiti povratak među europsku elitu. Svoje mjesto među najboljim reprezentacijama „Starog kontinenta“ izborit će tri prvoplasirane momčadi s turnira u središnjoj Rumunjskoj, a Hrvatskoj će kao najveće prepreke na tom putu uz domaćine stajati Bosna i Hercegovina, Češka i Ukrajina.


– Cilj nam je vratiti se među elitu, gdje Hrvatska nedvojbeno pripada. Momci su motivirani, došli su spremni na pripreme i za sada radimo bazu za ono što nas očekuje. Prvih tjedan dana smo u Velikoj, nakon čega selimo u Zagreb, gdje nas idući tjedan očekuju prve pripremne utakmice. Nadam se da ćemo ostati zdravi i što je moguće spremniji dočekati Europsko prvenstvo, kako bismo ostvarili ono što smo zacrtali, a to je povratak u A diviziju – kazao je u uvodu Roko Jurlina.


Dvojica Zadrana


Hrvatska će do odlaska u Rumunjsku odigrati osam prijateljskih utakmica, od čega šest na domaćem terenu, dok će dvije odraditi na gostovanju u Sjevernoj Makedoniji. Izbornik Jurlina je na pripreme pozvao 18 igrača koji će se boriti za mjesto među konačnom dvanaestoricom putnika za Pitesti, a među njima se nalaze i dvojica Zadrana – Toni Josipović i Luka Bičić.




– S nama je u Velikoj trenutno 17 igrača, a uskoro će nam se priključiti Niko Jerkić iz Ulma koji prvi tjedan ne može biti s nama jer u Njemačkoj škola još uvijek nije završila. On će nam se priključiti na drugom dijelu priprema u Zagrebu. Momci su zaista vrlo motivirani te se bore za mjesto na konačnom spisku. Josipović i Bičić su svojim igrama zaslužili mjesto na preliminarnom popisu, a na njima je da se kroz treninge i pripremne utakmice izbore za put u Rumunjsku – istaknuo je mladi zadarski stručnjak.


Roko Jurlina (izbornik U16 reprezentacije)

FOTO: Andrej Jančijev/KSZŽ


Kako bi se izbornik i stručni stožer što je moguće bolje upoznali s reprezentativnim kandidatima iz cijele Hrvatske i šire, a mladići dodatno zbližili prije samog početka priprema, HKS je od početka godine organizirao nekoliko testnih okupljanja.


– U siječnju smo radili u Zadru, u veljači u Poreču, a u travnju u Svetom Martinu na Muri. Ukupno smo imali petnaestak trenažnih dana, što nam je uvelike pomoglo da steknemo uvid u mogućnosti i tendencije igrača koji su upoznali jedni druge te su vidjeli moj plan i program rada. To nam je uvelike olakšalo početak priprema jer smo dobili dodatno vrijeme za uigravanje pošto ne krećemo od nule, već od ranije postavljenih temelja koje samo dodatno nadograđujemo kroz pripremno razdoblje – dodao je trener juniora i razvojne momčadi Zadra.


Trebamo proširiti mrežu


Među osamnaestoricom igrača koji su dobili poziv na pripreme kadetske reprezentacije našao se i mladi Niko Jerkić iz Ulma, čime je nastavljen rad HKS-a na privlačenju igrača hrvatskih korijena iz inozemstva.


– Traženje mladića čiji roditelji žive i rade u inozemstvu te igrača hrvatskih korijena i njihovo nastupanje na omladinske selekcije su nedvojbeno pozitivne stvari za našu košarku. Trebamo proširiti mrežu i ne smijemo dozvoliti da nam iti jedan potentni mladi igrač promakne. Uz Jerkića su s nama i tri momka iz Hercegovine koja već dugi niz godina proizvodi igrače za našu reprezentaciju. Trebamo nastaviti tražiti igrače hrvatskih korijena i pokušati ih privoljeti da igraju za Hrvatsku – kazao je Jurlina.


Iskusni stožer


Uz izbornika Roka Jurlinu, u stožeru hrvatske reprezentacije za košarkaše do 16 godina nalaze se pomoćni treneri Romeo Bilinovac i Edi Rački te fizioterapeut Vlaho Šojka. Prvotni plan je bio da s reprezentacijom bude i Jakov Vladović iz Opus Puntamike, no on je zbog privatnih obveza morao zahvaliti na pozivu.


– Stručni stožer je dobro posložen. Sa mnom su prije svega vrhunski ljudi, a s košarkaške strane funkcioniramo kao jedno i svi imamo isti cilj. Romeo Bilinovac je vrlo iskusan trener, za kojeg sam uvjeren da će nam puno pomoći svojim savjetima te mi je posebno drago što je tu. Kroz njegove ruke je prošao veliki broj igrača te sam siguran da će nam donijeti dodanu vrijednost. Edi Rački, trener iz Bosca, je također već bio u reprezentativnim programima i zaista imamo kvalitetan stožer. S nama je trebao biti i Jakov, ali se na kraju zahvalio jer zbog privatnih razloga nije mogao čitave pripreme biti s reprezentacijom. Vjerujem da ćemo nastaviti dobro surađivati i da ćemo napraviti najbolji mogući rezultat – otkrio je 29-godišnji stručnjak.


Toni Josipović (hrvatska kadetska U16 reprezentacija)

FOTO: Andrej Jančijev/KSZŽ


Hrvatska se nalazi u skupini C s Češkom, Danskom, Irskom, Luksemburgom i Švicarskom, a plasman u četvrtfinale će izboriti dvije prvoplasirane momčadi iz svake grupe.


– Još uvijek je teško prognozirati snagu suparnika, pošto ćemo tek kroz pripremno razdoblje vidjeti kako druge reprezentacije izgledaju na parketu, no sudeći po iskustvu vjerujem da će Češka biti jako dobra, dok Danska i Švicarska u posljednjim godinama jako puno ulažu u košarku, odnosno imaju veliki broj naturaliziranih internacionalnih igrača. Zasigurno nas očekuje izazov, no vjerujem da ćemo se dobro pripremiti. Plan je napravljen, ići ćemo dan po dan, a najvažnije je da svi ostanemo zdravi i da u najjačem mogućem sastavu otputujemo u Rumunjsku. Mi možemo utjecati samo na sebe, a uspijemo li sve napraviti kako smo pripremili, vjerujem da ćemo 14. kolovoza svi biti zadovoljni jer smo dali sve od sebe – zaključio je Jurlina.


Hrvatska U16 reprezentacija


Igrači: Ante Perić, Roko Jemo, Matej Jukić, Tonko Škugor, Ardian Seba, Patrik Husić, Ante Skelin, Toni Josipović, Borna Katanović, Josip Santro, Jere Jakić, Bruno Bubalo, Mihael Damjanović, Marko Protrka, Matej Galić, Luka Bičić, Gabriel Kumić i Niko Jerkić


Izbornik: Roko Jurlina


Pomoćni treneri: Romeo Bilinovac i Edi Rački


Fizioterapeut: Vlaho Šojka