Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Josip Maršan

Imamo sjajnu generaciju koju treba podržati

Autor: Alen Plahinek

17.11.2023. 10:54
Imamo sjajnu generaciju koju treba podržati

Foto: Luka Jeličić



Rukometaši Zadra 1954 drugi put u tjedan dana pokušat će napuniti, kako tribine Mocira, tako i mrežu gostiju. Nakon prošlotjednog remija protiv vodeće momčadi, lanjskog premijerligaša, Zameta, sutra u 8. kolu Prve HRL Jug od 18:30 sati u Mocire stiže Split. Gledajući stanje na ljestvici, Zadar, koji drži drugo mjesto, je veliki favorit protiv devetoplasiranih Splićana, no tek se to treba opravdati na terenu.


– Sve osim naša dva boda bilo bi iznenađenje. Split ne poznajemo previše, lani su bili u Drugoj ligi i s Biogradom se borili za prvo mjesto. Za nas je važno igrati agresivno, u leđa protivniku. Ne smijemo dopustiti bilo kakve komplikacije. Protiv Arene smo vidjeli gdje nas opuštanje može odvesti. Ta je momčad još bez pobjede, a mi smo ih jedva pobijedili. Međutim, budemo li se držali dogovora iz svlačionice ne bismo trebali imati problema – kaže Josip Maršan, jedan od najjačih zadarskih aduta. Uz Ivana Čirjaka, Tiziana Merhara i vratara Matu Perića, Maršan je u kvoti iskusnijih prvotimaca. Međutim…


Spuštanje lopte


– U prošlom kolu smo osvojili bod kod kuće protiv Zameta, a to je momčad koja je prije toga pobijedila sve utakmice. Već je taj podatak uspjeh, koji dobiva na značaju ako vidimo da su u završnici, u kojoj smo devet minuta prije kraja gubili tri razlike, bila četvorica, pa i petorica igrača koji imaju 16,17 godina. To je nešto što je još vrjednije od ionako velikog boda koji smo osvojili. Recimo, gledam Bartola Mikuljana. Ako ovako nastavi on bi sutra mogao živjeti od rukometa. I nije jedini s tom predispozicijom u inače sjajnoj generaciji naših mladića.




Zadar je ove sezone pobijedio Umag i Rovinj, zaustavio je Zamet, klubove koji ciljaju Premijer ligu.


– Dobri smo, posebno na domaćem terenu. S igrom koju smo pokazali protiv Zameta ne vjerujem da nas u Mocirama itko može pobijediti, a u gostima bismo s takvim izdanjima osvojili dva boda u 90 posto utakmica. S te strane logično je da smo među klubovima od kojih se očekuje borba za vrh ljestvice. Međutim, nemamo rezultatskog imperativa. Ove sezone je najvažnije da mladi igrači osjete kvalitetu Prve lige, priviknu se na zahtjeve seniorskog rukometa, i ne treba im stavljati nepotreban teret na leđa. Ako ostanu na okupu dogodine od njih možemo očekivati još više. Idemo korak po korak.


Jerakova »krivnja«


Maršana posljednjih godinu i pol dana nije bilo u rukometu. Vratio se nakon poziva Nina Jeraka.


– Nisam ga mogao odbiti. Jerak me »kupio« jer ima sve što pravi sportaš treba imati. Pravi je Zadranin, netko tko voli, živi i radi sport. Kad vas netko takav pozove i predstavi vam ovako dobar projekt, ne možete reći »ne«. S druge strane, pristup mladih igrača na treninzima i utakmicama je takav da je gušt, a neću pretjerati ako kažem i čast biti dio ove momčadi. Kada sam ja bio mladi igrač nije bilo lako probiti se među seniore. Nije to ni danas jednostavno i zato smo mi koji imamo iskustva tu da bismo bili podrška onim koji dolaze i koji će sigurno biti budućnost zadarskog rukometa – podvukao je Maršan.


A dvoboj sa Splitom najavio je i »prozvani« Nino Jerak, trener Zadrana:


– Split je nova momčad u prvoligaškom društvu. Iz šest utakmica imaju pet bodova, ali su u svim susretima, osim s Umagom, bili konkurentni do kraja. Mora se istaknuti kako su protiv Umaga bili oslabljeni. Igraju dobar rukomet, tako da se ne smijemo opustiti ni u nijednom trenutku. Moramo biti na razini naših najboljih susreta jer će to biti sve samo ne lagana utakmica.