Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

peti dan jedrenja

Fantele nazadovali, De Micheli Vitturi napredovale

Autor: Alen Plahinek

16.08.2023. 15:56
Fantele nazadovali, De Micheli Vitturi napredovale

Foto: SAILING ENERGY/WORLD SAILING



Najbolji jedriličari i jedriličarke svijeta u klasi 49er i 49erFX nakon što su u ponedjeljak odmarali, jučer su odradili po tri plova na Svjetskom prvenstvu u jedrenju. Bio je to jedan mirniji dan, što se vjetra tiče u Scheveningenu na obali Sjevernog mora. Braća Fantela i sestre De Micheli Vitturi imali su dijametralno suprotan dan, braća su izgubili jednu poziciju, a sestre u ukupnom plasmanu poboljšale za jedno mjesto u odnosu na kraj prošlog tjedna.


Iako su tijekom svih devet prethodnih utrka braća Fantela držali odličnu konstantu završavanja svake utrke među deset najboljih, jučer su dva puta »izvisili«. U tri jučerašnja plova, dva puta su završili na 13. mjestu, a jednom osmi.


Jača skupina


Svojim rezultatima braća Fantela dogurala su do najjače skupine, tako da njihove jučerašnje plasmane treba uzeti s rezervom. Od samog starta u prvom jučerašnjem plovu čuvala su svoje 12. startno mjesto, a u posljednjim metrima pretekla ih je britanska posada.




Kvalitetnije su odradili drugi plov u kojem su uspjeli nadoknaditi dvije pozicije u odnosu na prvi prolaz. U posljednji plov, onaj s najmanje vjetra, braća Fantela nakon prve dionice zauzimali su šesto mjesto, no u posljednjoj, četvrtoj dionici utrke pali su na 13. mjesto.


Unatoč ne najboljem danu na ovom prvenstvu, Šime i Mihovil Fantela pali su na osmu poziciju u ukupnom poretku. Na vrhu poretka dogodila se promjena.


Neprikosnoveni nizozemski dvojac Lambriex i van de Werken jučer su imali katastrofalan dan, za njihove standarde, te su tri utrke završili na 10., 13. i šestom mjestu. Takav loš dan iskoristili su Španjolci Botin Le Chever i Trittel Johannes, koji sada vode u ukupnom poretku.


Vrhunski povratak


U posljednjoj utrci prije dana odmora, Marija Anđela i Mihaela De Micheli Vitturi imale su odustajanje, no jučer su odradile tri jako dobra plova. U prvom su sestre nakon prve četvrtine utrke zauzimale 23., na polovici utrke bile su 24., ali tada je uslijedio »uraganski« povratak i na kraju su u cilj uplovile kao 11.


U drugom plovu sve ono što su odlično uradile u prvom im se negativno vratilo. Držale su se tijekom prve polovice utrke 15. pozicije, ali u drugom su dijelu pale i u konačnici zauzele 23. mjesto. Dan su ipak završile još jednim 11. mjestom u utrci u kojoj su konačno od početka do kraja držale jednak ritam.


Ovaj solidan dan pomogao im je da barem malo napreduju u poretku i sada se nalaze na 41. mjestu. Na vrhu su i dalje Šveđanke, Bobeck i Netzler, koje također kao i najbolji kod muškaraca nisu imale dan »na razini« te su posljednji plov dana završile na 12. poziciji.


Četiri utrke


Danas na rasporedu u obje konkurencije još su tri plova, sutra je slobodan dan, dok je u petak na rasporedu utrka za medalju. U tom se finalnom plovu svi bodovi udvostručuju. Podsjetimo, najboljih osam posada na kraju Prvenstva dobiva direktnu ulaznicu za nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Parizu.