Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

sp u jedrenju

Fantele sedmi, De Micheli Vitturi 42.

Autor: Alen Plahinek

14.08.2023. 08:44
Fantele sedmi, De Micheli Vitturi 42.

Foto: SAILING ENERGY/WORLD SAILING



Nakon devet plovova na obalama Sjevernog mora u Scheveningenu braća Šime i Mihovil Fantela zauzimaju sedmu poziciju na Svjetskom prvenstvu u jedrenju. Sjajno su izgledali nakon drugog dana natjecanja, u subotu, kada su zauzimali treće mjesto u ukupnom poretku, no nakon dodavanja negativnih bodova pali su u poretku.


Branitelji brončane medalje s prošle svjetske smotre drže jako dobru konstantu. Oni su među četiri posade koje su sve plovove na ovom natjecanju završile među najboljih deset. Jučer su održane tri regate, a braća su završila na osmom, četvrtom, odnosno na devetom mjestu.


U prvu su utrku loše startali Hrvati te kroz prvi prolaz prošli kao 14., ali ulovili su ritam i malo po malo prelazili druge posade. U drugoj je utrci gotovo sve »štimalo«, dok u trećoj nisu najbolje startali, ali su kontinuirano čuvali svoju poziciju.




Na vrhu poretka su favoriti, Nizozemci Lambreix i Van De Werken, dok su odmah iza njih Španjolci Botin Le Chever i Trittel Johannes, koji su jučer izdominirali trećom flotom, u kojoj se natječu i braća Fantela, te u tri utrke odnijeli tri pobjede bez da ih je itko iti malo ugrozio. Danas je u klasi 49er slobodan dan, odnosno dan odmora. Sutra su na redu tri nove utrke.


Loš dan


Druge zadarske, ali i hrvatske predstavnice, članice JK Uskok, Marija Anđela i Mihaela de Micheli Vitturi jučer su također imale tri regate. Nažalost nije to bio njihov najbolji dan i one su u odnosu na subotu, kada su bile 35., pale na 42. mjesto u ukupnom poretku. Kao 19. prošle su kroz cilj nakon prvog od tri plova jučerašnjeg programa.


Nakon toga, drugu utrku dana završile su na 22. mjestu, dok su u trećoj diskvalificirane. Naročito ostaje žal iza prvog jučerašnjeg plova, gdje su se sestre de Micheli Vitturi na početku borile za najbolji deset, no između drugog i trećeg prolaza izgubile su ritam i pale na 19. mjesto.


Iza ženskog 49er-a devet je utrka, a vode Šveđanke Bobeck i Netzler. Kao i kod muškaraca, danas je slobodan dan, a sutra se ponovno plovi tri puta.


Norma


Do kraja natjecanja ostala su još tri plovna dana, utorak i srijeda po tri utrke te petak posljednja, utrka za medalju, u kojoj se svi bodovi udvostručavaju. Ne zaboravimo kako nakon svih plovova najbolje osam plasiranih posada u obje konkurencije, 49er i 49erFX, dobivaju vizu za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine.