Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FENOMEN

Dolaze nam igračice iz cijele Hrvatske jer žele igrati za Vrčevo

Autor: Alen Plahinek

27.10.2023. 11:27
Dolaze nam igračice iz cijele Hrvatske jer žele igrati za Vrčevo

Foto: Luka Jeličić



Svega 20-ak minuta vožnje autom jugoistočno od Zadra između brda Vrčevo s jedne strane i golim okom nepregledne ravnice s druge smjestilo se ovo malo, ali slatko mjesto. Svoje »ja« Glavica je našla u kotlini ispod Vrčeva, no igralište Drežlovac posebna je priča. Kao dvojac, kolega fotograf i ja, koji nije odrastao u ovim krajevima, nismo mogli ni zamisliti da gotovo »na dohvat ruke« postoji nogometno igralište napravljeno na uzvisini i proplanku s kojeg se pruža prekrasan pogled u daljinu. Sa svojih svega 178 mještana, koliko ih je na popisu iz 2021. godine, Glavica prkosi svim zakonima nogometa. Složili su se u vrijeme Domovinskog rata te osnovali klub NK Vrčevo. I dok Pips Chips & Videoclips pjevaju »sve je super i sve je za pet, kad si muško i voliš nogomet«, Glavičani, a naročito predsjednik kluba Davor Dević i trener Željko Števanja ne bi se složili s time. Unatoč muškoj momčadi, koja igra u 2. ŽNL, glavne junakinje ove priče su nogometašice iz ovog malenog mjesta koje su dogurale do 2. HNL.


– Kad smo nastali igrali smo prvo u Raštanima, gdje su nam izašli u susret sa svojim stadionom. Malo po malo, uz trud nekoliko ljudi, a nažalost i dan danas nas je još uvijek nekoliko, te uz pomoć načelnika Općine Sukošan Ante Martinca, koji nam pomogne u svemu što mi tražimo, uspjeli smo napraviti nešto veliko. Moram napomenuti kako smo klub koji sve radi preko knjigovođe, dakle nemamo aposlutno nikakvog doticaja s financijama u klubu, sve radi jedna osoba. Tako smo se organizirali i tako funkcionira – kaže Dević i nastavlja:


– Imali smo dosta naših djevojčica koje su trenirale s dječacima, stoga smo došli na ideju krenuti sa ženskim seniorskim sastavom. Okupili smo osim naših domaćih još i djevojke iz okolnih mjesta, a sada imamo i dobru suradnju sa splitskim Hajdukom, dolaze nam igračice iz raznih dijelova Hrvatske i već dosta godina igramo na ovoj razini. Vidimo da je sve ovo jako dobra priča i svi smo zadovoljni.





Veliko zajedništvo


Dević se dotaknuo i ostalih sastava u klubu.


– Najviše smo orijentirani na mlađe uzraste, gdje imamo dvije kategorije momaka i jednu kategoriju cura. Trudimo se što više ulagati u njih jer oni su budućnost, ne samo nas ovdje, nego općenito. Što se muške seniorske momčadi tiče, da budem iskren, županijska liga je naša realnost, no bilo bi lijepo ući u Prvu ŽNL. Moram istaknuti da ništa više ne ulažemo u cure, nego u muške. Spletom okolnosti došlo je takvo razdoblje, nekada smo imali sve svoje igrače, danas nitko ne želi igrati nogomet. Doslovno moramo skupljati momke da bi se odigrala utakmica.


Kako je Dević rekao ženski seniorski sastav je kombinacija domaćih cura i »strankinja«, odnosno igračica iz cijele Hrvatske.


– To je odličan spoj. Ima djevojaka sa svih strana Hrvatske, treba to vidjeti i doživjeti kada se ide na gostovanja. Naš trener Števanja je bio na nekoliko seminara HNS-a, vodio je neke seminare i iskazao se kako radom, tako i ljudskim kvalitetama stoga ga cure zovu i pitaju mogu li doći igrati u Vrčevo. Koliko god čudno možda zvuči, imamo situacija da cure ne žele igrati kod kuće u Metkoviću ili Splitu, nego žele baš kod nas. Isto tako, našu Paulu Bačić puno puta je tražio zadarski Donat, no ona im se samo zahvalila i ostala s nama – objasnio je Dević napominjući kako se radi o spoju mladosti i iskustva.


– Imamo cure od 16 godina, pa do studentica i djevojaka, od kojih su neke udane, imaju obitelji, rade… Treba to sve spojiti, dogovoriti slobodne dane, putovati. Zahvaljujući razumijevanju poslodavaca kao i roditelja, koji ih sami dovoze na utakmice i treninge. Djevojke igraju na bazi volje, nema financijskih naknada, to moram napomenuti i baš zato mislim da je naša priča još uspješnija. Meni je nevjerojatno, nekome možda i smiješno, kad vidim roditelje koji dolaze iz Dubrovnika u Glavicu pogledati svoju kći kako igra.



Kontinuirani razvoj


Ženski nogomet u svijetu niz godina je na znatno višoj razini u odnosu na Hrvatsku, koja je posljednjih godina ipak počela »hvatati vlak« za svijetom i Europom. Dević kaže kako oni klub imaju korektnu suradnju s HNS-om.


– Navodno da bi Europska unija trebala puno uložiti u dogledno vrijeme u ženski nogomet. Neke stvari su već postavljene da će svaki prvoligaš u sljedećih pet godina morati imati ženski sastav jer neće moći igrati prvu ligu. Kako Hajduk, Dinamo i Rijeka, tako i mi. Ne vidim zašto »ne« ženskom nogometu. Naše igračice su bile pozvane u mlađe selekcije reprezentacije, na pragu seniorske selekcije. Ne moramo se lagati, financije nam stvaraju problem. Recimo idemo na gostovanje u Dubrovnik, kada se sve zbroji i oduzme, mi ispod 2500 eura ne možemo proći. Bez suradnje načelnika Općine ne bismo preživjeli – rekao je Dević te najavio ulaganja.


– U proračunu imamo podići kat u kojem bi bile posebne prostorije za suce i delegata, za igračice nove svlačionice, jedna mala teretana i poslovni prostor. Odobrena su sredstva za projekt i radi se na tome. Planiramo složiti umjetnu travu da bismo održali glavni travnjak koliko-toliko očuvanim, postavili smo stupove za reflektore…


Muški sport


Više o ekipi koja je upravo na dan našeg posjeta stigla do prve pobjede u sezoni, protiv Rijeke 3:1, kazao je trener Željko Števanja.


– Ljudi pogrešno misle da je to muški sport. Žene su se sjajno snašle, možda malo sporije igraju, ali uživaju u nogometu. S curama smo počeli raditi 2014., danas ubiremo plodove tog rada. Ravnopravni smo sa svima, iako je liga dosta jaka i bit će dosta borbe za vrh tablice. Ako ostanemo u ovom sastavu i nastavimo igrati, siguran sam da će biti dobrih rezultata. Mislim da smo najmanje mjesto u Hrvatskoj koje igra u tako visokom rangu natjecanja. Cure su osjetile dobru atmosferu u klubu, mi ne ganjamo neki veliki rezultat. Igramo za svoj gušt i to se vidi na terenu – kazao je Števanja te usporedio rad u muškom i ženskom nogometu.



– Na treninzima je lakše raditi s curama. One slušaju savjete, upijaju i daju sebe u taj nogomet. Kod muškaraca je to nešto drugo, oni nekada misle da sve znaju. S njima treba imati baš jaku, čvrstu ruku.


S brojnim se predrasudama susreću nogometašice na dnevnoj bazi, a kada se u tu jednadžbu doda i malo, zatvoreno mjesto, sve to ide na višu razinu.


– Nažalost jako puno naših, domaćih cura je prestalo igrati nogomet zbog pritiska i konstantnih upita zašto se bave ovim sportom. Svi misle da će te cure, trenirajući nogomet, izgledati muškobanjasto, da će ovo ili ono, a ovo je samo sport u kojem one uživaju, ako im dopustimo. Ako se to ne dogodi one se povuku u sebe i nastaje problem. Ako će se ulagati u ženski nogomet, naravno da sve može samo biti kvalitetnije.


Na upit kako izgledaju ulaganja u Hrvatskoj, Števanja je slegnuo ramenima.


– Ne znam ni ja. Mi znamo kako to trpimo, mučimo se i radimo. Imamo sreće što imamo Općinu Sukošan koja nam pomaže. Cure nemaju nikakve ugovore, ni plaće, kao ni ja. Sve ovo radimo iz gušta. Za sve ovo treba biti prilično lud i imati još tri-četiri još luđe osobe oko sebe da bi sve to izgledalo dobro.



Glavičanke jedine uz Zadranke


Vrčevo je jedina ženska ekipa u Zadarskoj županiji izvan Zadra koja se natječe u seniorskoj ligi. U Zadru postoje dva seniorska sastava košarkašica (Zadar Plus, Zadar) te po jedan nogometni (Donat), rukometni (Zadar), kuglački (Donat), odbojkaški (Zadar), softball (Donat) i malonogometni (Super Chicks), koji se povezuje s Poličnikom.



Mitsko brdo Ravnih kotara


Mistično je brdo to Vrčevo. Sa svojih 213 metara nadmorske visine dominira Ravnim kotarima, a već preko petsto godina se s koljena na koljeno priča legenda o »štrigama«, drevnim vješticama koje su se skupljale na vrhu. Danas pak se na njemu nalazi kamena kapelica te Gospin križ kojeg su, među ostalima Dević i Števanja iz Međugorja donijeli na rukama. Uz pomoć europskih sredstava napravljen je i put do vrha brda te se svake nedjelje hodočasti.