Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Reakcija nakon pobjede

Jusup: Doigravanje nije imperativ, ali pogled na ljestvicu veseli

Autor: Paulo Sarić

31.01.2024. 18:18
Jusup: Doigravanje nije imperativ, ali pogled na ljestvicu veseli

Foto: Ivana Dergez/KK Cibona/ABA liga



Okrugla deseta regionalna pobjeda stigla je košarkašima Zadra u pravi čas. Na parketu najvećeg rivala, kao brzi melem na ranu nakon tijesnog poraza od Splita na Gripama u prvenstvu Hrvatske. Stigli su njome igrači Danijela Jusupa na tek koračić od izjednačavanja lanjskog učinka u ABA ligi, kada su kao najugodnije iznenađenje sezone s omjerom 11-15 završili na sedmom mjestu na ljestvici. Tada je jubilarni trijumf stigao protiv ljubljanske Olimpije u Krešinom domu sredinom ožujka, ove godine čak mjesec i pol ranije, jasan pokazatelj dodatnog napretka u odnosu na uspješnu prethodnu jadransku kampanju.


Bukvica Mekiću


Nije to bila »šetnja Savskom«, no ona se nije ni očekivala jer je s druge strane parketa stajala opasna družina Dina Repeše koja se u posljednjim tjednima stabilizirala i dodatno ojačala povratkom Filipa Bundovića. Koliko mogu biti opasni »Cibosi« su na najbolji mogući način pokazali u prvom poluvremenu kada su na krilima zonske obrane, velikog broja drugih napada i dobrih taktičkih zamisli otišli na dvoznamenkastu prednost. Kontrolirali su Zagrepčani tempo susreta sve do tri i pol minute prije odlaska na veliki odmor kada je trener Jusup pozvao »time-out« i očitao pravu bukvicu svojim igračima, prije svega Ademu Mekiću koji je vezao nekoliko pogrešaka i time poklonio Ciboni par poena. Imalo je to galvanizirajući učinak na košarkaše Zadra koji su nakon toga krenuli u veliki nalet i s 13 vezanih poena preuzeli rezultatsku inicijativu, nakon čega se više nisu osvrtali.


– Mi smo prije tri dana igrali utakmicu sa Splitom te sam primijetio akumulirani umor, međutim uspjeli smo osposobiti Luku, čime smo dobili igrača više. Osim prvog dijela u kojem smo loše stajali, naročito u defenzivnom skoku, gdje nam je protivnik radio velike probleme te imao deset drugih napada, dobro smo parirali. Cilj nam je bio zaustaviti Ciboninu fantastičnu »pass-igru«. U tome smo i uspjeli, a čim toga nema onda se njihov postotak šuta za tri poena smanjuje te im je puno teže igrati. Napravili smo dobru pripremu, igrači su odradili ono što sam od njih tražio i ja im čestitam na pobjedi. Okrećemo se daljnjim utakmicama – kazao je nakon velike pobjede trener Jusup.


Tomislav Mihael Buljan (KK Cibona) i Luka Božić (KK Zadar)

Tomislav Mihael Buljan (KK Cibona) i Luka Božić (KK Zadar)


Bez opterećenja




Nakon 18 odigranih kola Zadar se nalazi na šestoj poziciji na ljestvici regionalnog natjecanja s deset pobjeda i osam poraza. Momci s Višnjika imaju dva boda više u odnosu na konkurenciju za mjesta koja vode u doigravanje, a stanje na ljestvici i, prije svega, vrlo dobra izdanja na parketu usmjeravaju pogled i prema vrhu. Igokea, koja ima težak raspored u narednim kolima, bježi tek pobjedu, a u određenim kombinacijama ni ljubljanska Olimpija nije nedostižna, tim više što »Zmajčeke« uskoro napušta ponajbolji visoki igrač lige Karlo Matković.


– Nismo opterećeni. Ovo je momčad koja je i lani bila tu, tako reći ista, a cilj nam je svaki susret dobro odigrati i pokušati pobijediti. Ulazak u doigravanje nam nije »pod mus«, ali svakako veseli što se približavamo gornjem domu. I prije utakmice smo bili na devet pobjede, što je dovoljno za ostati u ligi. Cilj nam je nadigravati se, igrati košarku i što je moguće više pobjeđivati. A sad, hoće li to biti dovoljno za peto mjesto, četvrto, osmo ili deveto… ne znam. Malo su nas ozljede poremetile – poručio je 62-godišnji stručnjak, ažuriravši procjenu kada vi se na parket mogao vratiti kapetan Marko Ramljak.


Zonska obrana


– Još nije blizu igre te će još sedam-osam do deset dana biti u posebnom programu.


Cibona je u ponedjeljak navečer upisala treći regionalni poraz u nizu, no košarkaši iz Savske su pružali jako dobar otpor u većem dijelu susreta. Imali su »Cibosi« i ranih plus 11 te su, svim nedaćama unatoč, sve do nekoliko minuta prije kraja puhali za vratom gostima iz Krešinog doma.


– Protivnik je bio konstantniji kroz svih četrdeset minuta, mada smo mi jako dobro počeli susret, točno onako kako smo planirali i u napadu i u obrani. Protok lopte je bio izvrstan protiv preuzimanja, imali smo dubinu te izolacije protiv ciljanih igrača koje smo htjeli napadati. Nažalost, dogodile su nam se tri crne minute krajem druge dionice kada je Zadar napravio seriju 0:13 te smo s plus devet otišli na minus četiri. Bilo je tu i nekih teških poena, ali to je odvelo susret na drugu stranu. Uslijedila je igra koš-na-koš, da bismo na kraju treće četvrtine imali kontru za minus dva, no izgubili smo loptu, primili tricu i oni su otišli na plus sedam-osam. Upravo su ti završeci četvrtina odlučili susret – izjavio je strateg zagrebačkog sastava Dino Repeša.


Jakov Mustapić (KK Cibona) i Juan Davis (KK Zadar)

Jakov Mustapić (KK Cibona) i Juan Davis (KK Zadar)


Uz napadački skok u prvoj četvrtini, Zadru je najveće probleme stvarala zonska obrana »Vukova«, koja je u više od nekoliko navrata uspjela poremetiti napadačke zamisli Jusupovog sastava. Odnosilo se to prije svega na samo otvaranje susreta, no kako je vrijeme odmicalo domaćini su se fokusirali na obranu čovjek-na-čovjeka, što je više odgovaralo momcima s Višnjika.


– Kada se promaši, teško se vratiti u zonu. Da bi se ona igrala, prvo pravilo je da se treba zabiti koš. U suprotnom se nemamo vremena postaviti. Kako je utakmica odmicala, Zadar je sve bolje reagirao. Adaptirao se. Želio sam da više igramo obranu čovjek-na-čovjeka, ali mi u ovom trenutku nismo u stanju to napraviti protiv momčadi kakva je Zadar. Zona nije bila loša, bilo je dobrih stvari, ali na koncu je suparnik dobio samopouzdanje i zabio neke teške šutove, poput trice Drežnjaka na minus pet nekoliko minuta prije kraja. Cilj nam je igrati što je moguće bolju obranu čovjek-na-čovjeka, dok je zona samo alternativna obrana koju ne treba previše koristiti – istaknuo je Repeša za kraj.


Zadar iduću utakmicu igra u nedjelju kada gostuje u Dubrovniku u hrvatskom prvenstvu, dok dva dana kasnije u regionalnoj ligi dočekuje Megu.