Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Karlo Žganec optimističan

Ako budemo kompletni ne trebamo se nikoga plašiti

Autor: Andrija Dešpoja

26.01.2024. 11:50
Ako budemo kompletni ne trebamo se nikoga plašiti

Foto: Mate Komina

Iza košarkaša Zadra je nešto više od četiri mjeseca sezone u kojima su svakako zaslužili visoku ocjenu jer su se igrači Danijela Jusupa na sva tri fronta odlično pozicionirali. U regionalnom natjecanju drže se na šestom mjestu poretka s omjerom od devet pobjeda i osam poraza te su vrlo blizu ponavljanja lanjskog uspjeha, plasmana u doigravanje. U hrvatskom prvenstvu, izuzev kiksa na domaćem parketu protiv Cibone, broji se gotovo savršen učinak, dok je rov trećeg fronta, onog u Kupu Krešimir Ćosić, duboko iskopan i spreman za bitku za prvi ovosezonski trofej koja je na rasporedu sredinom veljače na splitskim Gripama. Reklo bi se da na Višnjiku sve »ide kao po loju«, no ako se malo zagrebe ispod površine isplivat će prepreke koje su silom prilika stale na put da se prema drugom, odlučujućem, dijelu sezone pristupi s puno izraženijim optimizmom. Najveći kamen spoticanja predstavljaju ozljede ključnih karika Jusupovog sastava, kapetana Marka Ramljaka i najistaknutijeg pojedinca na terenu Luke Božića. Njihov izostanak s parketa zasad je vješto zamaskiran, jer nije se previše izgubilo na bojnom polju, a ni prestrojavanje uloga u svlačionici zbog ozljeda dvaju neizostavnih članova prve postave nije narušilo postulate igre i, što je najvažnije, njihove povrede se nisu ispriječile nastavku marljivog skupljanja bodova.


Kontinuitet rezultata




U tom kontekstu najveći teret podnio je, pored kapetana i MVP-ja, treći senator Jusupove svlačionice Karlo Žganec. Njegove predstave u siječnju potpuno odskaču od jesenskog dijela sezone. Podigao je jedini klasični centar Zadra vidno svoju sportsku formu i nametnuo se ključnim čimbenikom u zgusnutom abaligaškom i premijerligaškom itineraru. Dvadesetosmogodišnji toranj sastava s Višnjika nije krio zadovoljstvo postignutim u minulom razdoblju, ali je i svjestan da će kontinuitet dobrih predstava biti ključno održati, posebno ovog vikenda kada su na meniju dva zahtjevna gostovanja, na Gripama i u Draženovom domu.


– Dosadašnjim dijelom možemo više-manje biti zadovoljni. I u ABA ligi i u hrvatskom prvenstvu dobro stojimo, no to ništa ne vrijedi ako ne nastavimo u istom ritmu. I ovog vikenda nas očekuje zahtjevan posao. Najprije Split na Gripama, koji se dosta podignuo zadnje vrijeme. U prilog nam definitivno ne ide to što nismo u najboljem zdravstvenom stanju, vidjet ćemo tko će moći igrati, a tko neće. Tri dana kasnije imamo novi izazov, novi derbi, idemo Ciboni u goste u sklopu regionalne lige. Pred nama je svakako zanimljiv vikend, a cilj nam je što je moguće bolje se pripremiti pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – najavio je Žganec predstojeće izazove koji će idealno poslužiti za uvid u odnose snaga u domaćim okvirima, što je posebno bitno iz rakursa nadolazeće završnice Krešinog kupa, gdje će prva prepreka ujedno biti i najteža moguća.


Karlo Žganec (KK Zadar)

Karlo Žganec (KK Zadar)


Kako je poznato, ždrijeb četvrtfinalnih utakmica je, kao i prošle godine, ispao izrazito nepovoljan Zadranima koji će prolaz u polufinale morati tražiti preko domaćina Splita.




– U veljači se dijeli prvi trofej sezone, svi ga žele kraj sebe, no nije i presudan. Lani smo ispali u četvrtfinalu kupa, a na kraju se pokazalo da smo imali uspješnu sezonu. Naravno da bi bilo lijepo kada bismo uzeli Krešin kup, a na nama je da se maksimalno pripremimo za završnicu na Gripama. Ždrijeb nas nije mazio, kao ni lani, ali mislim da nam je svejedno igramo li protiv Splita u četvrtfinalu ili kasnije. Mislimo li doći do trofeja prije ili kasnije moramo igrati protiv najjačih sastava. Takav je sustav natjecanja i ako želiš nešto osvojiti – moraš biti najbolji. Lani nam se veljača pokazala baš turbulentnom, najviše zbog stvari koje nisu imale veze s košarkom, no došli smo na završnicu u Zagreb i sve je na kraju stalo u jednu loptu. Nismo pogodili za pobjedu te se Cibona poslije prošetala do trofeja. Zato će biti jako bitno da za kup budemo svi zdravi i da se dobro pripremimo.


Zahuktali »Žuti«


»Žuti« će na suprotnoj strani terena Zadru stajati čak triput u rasponu od mjesec dana. Danas je bitan premijerligaški ogled na Gripama koji u slučaju slavlja donosi otvoren put ka jedinici u doigravanju, sredinom veljače Split će već od četvrtfinala stajati na putu prema Krešinom trofeju, a početkom ožujka isti takmac stiže na Višnjik i ta utakmica bi mogla biti presudna za obje momčadi po pitanju potvrde regionalnog doigravanja. Bit će to tri izazovna dalmatinska derbija, pogotovo ako se uzme u obzir da momčad Slavena Rimca igra odličnu košarku zadnja tri mjeseca, što najbolje oslikava podatak da su od poraza koji im je Zadar nanio polovicom studenog prošle godine u Splitu upisali 16 pobjeda iz 19 utakmica.


– Splićani su na početku sezone promašili sa strancima, no onda su vratili Shannona Shortera i Lewisa Sullivana koji su im se pokazali punim pogotkom prethodne godine. Poznajem dosta prilike na Gripama, a surađivao sam s Rimcem u Cedeviti i znam koje su njegove kvalitete i zato sam siguran da će znati izvući maksimum iz svojih igrača. Svakako su napravili prave kadrovske zahvate u jeku sezone i to im je donijelo podizanje sportske forme te su postali momčad za svaki respekt. Ali, valjda će se nešto i nas pitati, pogotovo ako budemo kompletni i u najboljem izdanju. Onda se ne trebamo nikoga bojati.


Klupa živnula


Što se tiče sportske forme tu je Jusupovoj momčadi situacija poprilično narušena s obzirom na desetkovanost redova. Neizvjesnost oko termina povratka Ramljaka i Božića još uvijek je prisutna, a po svemu sudeći njih dvojica bi mogla preskočiti i Split i Cibonu.


– Iskreno, ne znam točno kada bi se njih dvojica mogla vratiti na parket. Nadam se ubrzo, neće to još predugo trajati, no ne bih htio ulaziti u špekulacije. Činjenica je da još uvijek ne treniraju s ostalima, već rade individualno, bez kontakta, no svi se nadamo da će se što je moguće prije naći u sastavu. Hoće li to biti ovog vikenda, teško je procijeniti, ali svjesni smo da moramo držati stečene pozicije, vratili se oni ubrzo ili ne. Znamo svi koliko nam znače Marko i Luka, i na terenu i izvan njega, stoga pokušavamo preživjeti dok se ne osposobe za igru i mislim da smo to posljednjim pobjedama protiv Studentskog centra i Krke, te u nekoliko utakmica hrvatskog prvenstva, uspjeli nadomjestiti.


Karlo Žganec (KK Zadar)

Karlo Žganec (KK Zadar)


Kako u svakom zlu ima nečeg dobroga tako su i ove ozljede silom prilika dovele do toga da su mnogi rezervisti dobili konkretnu priliku i iskoristili je. Klupa je u dosadašnjem dijelu sezone poprilično zaostajala za nositeljima, često je bila kritizirana i od strane Jusupa, ali i na tom planu je došlo do velikog pomaka u posljednje vrijeme.


– Istina, na račun ozljeda ostali igrači su dobili veće uloge u momčadi, ali zato i jesu tu. Nekad igramo sa skraćenom rotacijom, no bez obzira na to vjerujem da za svakog člana naše momčadi ima razloga što se nalazi u njoj. To su dečki potvrdili protiv Studentskog centra te protiv Krke pogotovo. I Juan, i Petar, i Adem, stvarno su dosta dobro odradili zadnje utakmice, a jasno je koliko je Ramu i Luku teško nadomjestiti i po učinku i po minutama koje dobivaju – kazao je za kraj Žganec.


Šuterska kriza je prošlost


Koncepcijski rizik na koji se tjeraju protivnici Zadra kada udvajaju igru leđima Luke Božića, Darija Drežnjaka ili, pak, Lovre Mazalina posredno dovodi do mnogih otvorenih šutova Žganeca, a njegova preciznost s vanjskih pozicija često zna donijeti prevagu. Koliko je šuterska sposobnost Jusupovog centra bitna potvrdit će zadnje tri regionalne utakmice u kojima je Žganec izvan perimetra gađao 11-20. Do tada je bio na mršavih 15-68.


– Slažem se. Nakon nekoliko uvodnih utakmica u kojima sam dobro šutirao, upao sam u nekakvu krizu i puno sam lošije šutirao nego prethodne sezone. Ne znam, uvijek radim isto, uvijek imam iste rituale, no doslovno nije ulazilo u tom razdoblju. Bio sam malo i frustriran zbog toga, ali u zadnjim utakmicama mi se otvorilo, dosta dobro pogađam i nadam se da ću uspjeti održati tu razinu postotka u ključnom dijelu sezone.