Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA liga, 17. kolo

VIDEO: Uz nešto muke do pobjede protiv Krke

Autor: Paulo Sarić

19.01.2024. 18:43
VIDEO: Uz nešto muke do pobjede protiv Krke

Foto: Luka Jeličić



Svim nedaćama, bolestima i ozljedama unatoč, košarkaši Zadra stigli su do nove pobjede u regionalnom natjecanju. Pred skromnih 750 gledatelja u Krešinom domu igrači Danijela Jusupa su u susretu 17. kola ABA lige svladali Krku iz Novog Mesta rezultatom 70:53, čime su došli do devetog trijumfa u jadranskoj sezoni. Zadar je u utakmicu ušao očekivano oslabljen neigranjem Luke Božića i kapetana Marka Ramljaka, pa je prvih par napada proteklo u „ispitivanju snaga“, posljedica čega je i nekoliko promašaja na samome startu, no i gostima je trebalo nekoliko par minuta da zagriju motore pa je dobar dio prve četvrtine protekao u traženju željnog ritma.


Oscilacije i refuli


Prvi su ga pronašli igrači Danijela Jusupa, premda bi bilo preciznije kazati da ga je pronašao Karlo Žganec koji je u izostanku udarnih vedeta stavio momčad na pleća i s 12 poena inicirao nalet momaka u bijelim dresovima koji su serijom 11:3 stigli nadomak dvoznamenkaste prednosti, da bi se na nju konačno odvojili u posljednjim sekundama četvrtine kada se Patrik Jambrović požrtvovno bacio za loptom i uposlio samoga Lovru Mazalina koji je iz kontre zakucao za 23:12. Kao poseban kuriozitet valja istaknuti da su Slovenci sve svoje poene ubacili izvan linije 6.75.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Nisu „Farmaceuti“ imali rješenja na čvrstu obranu Zadra, a napadačka kriza košarkaša iz Novog Mesta se nastavila sve do duboko unutar druge dionice, što su Zadrani iskoristili da produže svoj nalet i na krilima dobrih rola Petra Vujačića i Lovre Mazalina već do 15. minute dosegnu okruglih 20 koševa prednosti (32:12). Upale su bile Okornove trupe u domaći mlin pa su otvorene prilike većinu vremena bile tek nedosanjani san košarkaša u zelenim dresovima koji su muku mučili ne bi li došli do poena. Trajalo je to do pretkraj prvog poluvremena kada su se uloge odjednom promijenile. Nakon „time-outa“ gostujućeg stratega ponovno je proradila slovenska artiljerija koja je preko do tada nezapaženog Mihe Cerkvenika u samo nekoliko napada istopila zaostatak i stigla na dva posjeda minusa. Trener Jusup je bio vidno nezadovoljan takvim raspletom situacije jer su njegovi momci dozvolili gostima da se vrate iz podzemlja u koje u već dobrano bili zašli, a da je takav oprez itekako imao pokriće pokazalo je već samo otvaranje nastavaka u kojem je Krka nastavila „puhati za vratom“.


Lov i bijeg




I dok je obrana čitavo vrijeme bila na razini, kod momaka u bijelim dresovima je nestalo onog protoka lopte koji ih je krasio krajem prve i početkom druge dionice, što su gosti iskoristili da se u par navrata primaknu na samo minus četiri, posljednji puta nakon trice Leona Stergara za 45:41. Trgnulo je to Zadrane koji su odgovorili na najbolji mogući način i već prokušanim receptom, preko Vujačića i Mazalina, krenuli u novi nalet i vratili se u dvoznamenkaste vode.


Adem Mekić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Tricu je prvo ubacio slovenski snajper, da bi potom petrinjski plesač bio mirne ruke s linije penala, a kada su dalekometni doprinos dali i Arijan Lakić te Dario Drežnjak semafor je već pokazivao ugodnih plus 14 (55:41). Raspoloženi Marko Radovanović je nakratko prekinuo domaću seriju, ali Drežnjak je u pravom trenutku pronašao željeni ritam i ubačajima s distance držao svoju momčad na prednosti, plotiravši kurs prema nova dva boda. Pokazivali su gosti u još nekoliko navrata znakove života, no za pravu ugrozu jednostavno nije bilo kvalitete su jedine trenutke drame do kraja „zakuhali“ suci koji su svojim dvojbenim odlukama u nekoliko navrata na sebe navukli bijes tribina.


Četvoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodili su Karlo Žganec i Lovo Mazalin koji su ubacili po 16 poena, dok je Miha Cerkvenik s 14 koševa prednjačio u redovima skromne družine iz Novog Mesta.