Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Premijer liga, 17. kolo

Zadar demolirao Bosco

Autor: Paulo Sarić

21.01.2024. 19:38
Zadar demolirao Bosco

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra nastavili su pozitivan niz u hrvatskom prvenstvu. Igrači Danijela Jusupa večeras su pred dvjestotinjak gledatelja u dvorani Krešimir Ćosić u susretu 17. kola Premijer lige uvjerljivo svladali zagrebački Bosco rezultatom 105:64. Premda oslabljeni neigranjem ozlijeđenih Marka Ramljaka i Luke Božića i s tek desetoricom u zapisniku, Zadrani su bez ikakve drame stigli do 16. pobjede na domaćim parketima, pete uzastopne. Razlika u kvaliteti između današnjih suparnika bila je golema poput Velebita pa je pitanje pobjednika riješeno već do odlaska na veliki odmor, stoga je nastavak susreta donio mirnu plovidbu prema dobro osvijetljenoj luci novih bodova.


Odmor za Drežnjaka


Ne bi li još više „otežao posao“ svojim momcima protiv košarkaških „Liliputanaca“ trener Jusup je odlučio dati zasluženi odmor Dariju Drežnjaku pa je u prvoj petorci načinjena tek jedna promjena u odnosu na susret protiv Krke. Mjesto hrvatskog reprezentativca zauzeo je Patrik Jambrović, no nije se to pokazalo kao prevelik, zapravo ikakav, uteg za ambicije branitelja naslova prvaka. Nisu svi među malobrojnim okupljenima u Krešinom domu ni sjeli na svoje mjesto kada je gostujući strateg Ante Samac bio primoran pozvati svoje igrače na prvi kratki razgovor. Semafor je već nakon dvije i pol minute igre pokazivao 9:0 za domaćine koji su se koji napad kasnije odvojili i na dvoznamenkastu razliku.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Zagrepčani nisu imali odgovora na agresivnu obranu momaka s Višnjika koji su krali lopte „kao na traci“ te laganim poenima na nepostavljenu obranu povećavali prednost koja je u jednom trenutku iznosila i visokih 22:2. Igrala se tek sedma minuta. Da se ne bi prerano „spustili zastori“ na današnji dvoboj pobrinuli su se dalekometni ubačaji Emanuela Bunna i Ante Krapića koji su brzo otopli dio zaostatka i natjerali trenera Jusupa na „time-out“, no bio je to tek bljesak pred oluju koja nikada nije stigla pa se u drugu dionicu nakon dobre role Jambrovića i Krševana Klarice ušlo s plus 17 za domaćine (29:12).


Ljetne temperature




U susretu suparnika koje dijeli nekoliko težinskih kategorija tek je iskusni Ante Krapić pokazivao da u određenim aspektima može parirati Jusupovim trupama pa je vrlo rano postalo očito da se gosti u Krešinom domu nipošto neće dobro provesti. Ne računajući obveza oslobođenog Drežnjaka i juniora Vicu Grbića kratka rotacija Zadra koja se sačinjavala od tek osam igrača nije ostavljala puno prostora za miksanje, što se brzo vidjelo na semaforu koji je učas ponovno pokazivao 20 koševa prednosti za domaću loptačku družinu. Bilo je to djelo Juana Davisa koji je izvan linije 6.75 pogodio za 36:16.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Kod ravnomjerno raspoređenih strijelaca prvaka Hrvatske prednjačio je Jambrović koji je do dvoznamenkastog učinka stigao već u svom prvom turnusu na parketu, a dok mu se pretkraj prvog poluvremena nije priključio i raspoloženi Lovro Mazalin Zadrani su se uspjeli odvojiti i na „ljetnih“ plus 28 (52:24). Marginu od 30 poena prednosti dosegao je koji napad kasnije Petar Vujačić tricom za 56:26. S istim odstojanjem se otišlo i na veliki odmor pa se u nastavak susreta ušlo s već izvjesnim vlasnikom dva boda.


Rutinska plovidba


Zadar je u prvih 20 minuta dominirao u doslovno svakom segmentu igre, imao je više skokova, asistencija, ukradenih lopti, bolji postotak šuta i više poena s klupe, pa je nastavak dvoboja donio mirno odrađivanje posla Jusupovog sastava. S obzirom na veliku prednost na klupi su u drugom poluvremenu ostali i Karlo Žganec, Mazalin te Arijan Lakić, pa je veliku priliku na parketu dobio mladi Grbić koji je nakon nekoliko minuta krajem druge dionice u igri proveo i čitavo drugo poluvrijeme.


Patrik Jambrović (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Gosti su se ubrzo raspali i upali u sibirski minus, dok su dvoznamenkasti jedan za drugim u domaćim redovima postajali Krševan Klarica, Davis i Adem Mekić, da bi upravo zakucavanje potonjeg sredinom treće četvrtine donijelo novu crticu vrijednu spomena. Ne toliko zbog plus 40 (80:40), ili atraktivnosti samog poteza, koliko zbog veselja koje je ono prouzrokovalo na domaćoj klupi, još jednom potvrdivši dobru atmosferu u svlačionici Višnjika. Do kraja je probijena i „stotka“, djelo Juana Davisa minutu i pol prije kraja, čime je spušten zastor na okršaj Davida i Golijata.


Šestoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je Krševan Klarica s 23 poena, šest skokova i tri asistencije, a pratio ga je Adem Mekić s 18 koševa i 11 uhvaćenih lopti, dok je Marat Kos sa 17 poena prednjačio kod Bosca.