Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RIBOLOVNA PROGNOZA

Vrijeme nije na ribolovnoj strani

Autor: Boris Bulić

08.02.2024. 15:59
Vrijeme nije na ribolovnoj strani

Foto: Luka JeličićPred nama je kišni tjedan. Početkom tjedna će jugo napumpati dovoljno oblaka da nas kiša prati do kraja vikenda, nakon čega će se toj cikloni na odlasku pridružiti nova ciklona sa sjevernog Atlantika koja će rezultirati najprije škurom, a onda i čistom burom.


Za nas ribolovce to znači zapravo samo još malo dodatnog kalkuliranja i opreza u planiranju ribolovnih pohoda. Ni jugo ni bura nisu vjetrovi koje treba ignorirati ili olako shvaćati. Dakle, pamet u glavu pa se radije strpjeti nego stradati. Naravno, obalni su ribolovci u ovom vremenskom razdoblju u stanovitoj prednosti, budući da uvijek mogu pronaći kakvu zavjetrinu i loviti na fermu, spinning ili eging.


I gladni brancini i pohlepne lignje će u nekoj od zavjetrina uvijek pronaći svoju varalicu i tako osmijehom ozariti mokro i promrzlo lice upornog ribara.
A svi koji se odluče za bilo kakav ribolov iz barke moraju znati da se riba drži malo dublje, u slojevima mora koji su temperaturno stabilniji i da su grizevi prouzročeni usporenim zimskim metabolizmom malo slabiji i inertniji. Stoga pribor i ješka moraju biti vrlo pomno odabrani kako bi rezultat u konačnici zadovoljio ribarski apetit i očekivanja.