Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Najulov

Brancin na ražanj

Autor: Boris Bulić

23.03.2023. 20:35
Brancin na ražanj


Luka Ćoza je većini ribolovaca poznat po svojoj produkciji odijela za podvodni ribolov, ali i po respektabilnim ulovima koje ostvaruje gdje god da uroni. Ovoga je puta lovna zona bila u Srednjem kanalu zadarskog akvatorija.


Zaleđene Jazine


– Većina ljudi misli da je podvodni ribolov svojevrsna samoposluga. Dovoljno je zaroniti, odabrati ribu i s njom izroniti pa napraviti feštu. Naravno, u praksi je to puno drukčije, priča nam Luka.


– Toga smo jutra krenuli rano u ujutro da bi napunili gorivo, pa smo ostali malo zatečeni sa ‘zaleđenim’ Jazinama. Temperatura mora u Jazinama je bila 7,8, a vanjska -1°C.
Kad smo ulili gorivo krenuli smo prema Lagnićima do kojih smo stigli relativno brzo, nastavlja Luka svoju priču.


Neka tramuntana dere


– Nažalost, nakon samo nekoliko kraćih urona smo se zbog jake tramuntane morali vratit u Srednji kanal. Nakon sat vremena šulje došao sam na jednu dobro poznatu puntu i tu nalazim cijelo jato brancina. Radim brzu pripremu za plitku čeku i spuštam se. A riba kao da me i ne vidi, prolazi oko mene bez ikakvih znakova uznemirenosti. Tako sam propustio nekoliko primjeraka od kilo do dva kad su do mene došle dvije velike glave. Tad već nisam ni razmišljao hoću li i koju ću, nego što bi neki rekli, drito na ražanj! Riba se nije ni makla, a vaga je pokazala 9,4 kilograma.


Pravo u konobu pa filete na gradele, a tramuntana neka i dalje dere, ispričao nam je Luka Ćoza.


LUKA ĆOZA SA SVOJIM BRANCINOM – Brancin je bio težak 9,4 kilograma