Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VINO TJEDNA

Vinska besmrtnost vinarije Casanova di Neri

Autor: Manuela Plohl

21.08.2025. 19:07
Vinska besmrtnost vinarije Casanova di Neri


Postoje vinarije koje su samo adresa, ali i one koje koračaju s legendama. Casanova di Neri u srcu Montalcina spada u ovu drugu kategoriju. Casanova di Neri je obiteljska epopeja o viziji, kontinuitetu i neprestanom usponu kvalitete.


Sve počinje 1971. godine, kada Giovanni Neri – trgovac žitaricama, ali prije svega čovjek zarobljen strašću za vinima Toskane – kupuje zemlju i odlučuje se na riskantan potez. Njegova fascinacija sangioveseom nije bila tek puka znatiželja, već uvjerenje da ova sorta može stvoriti vina monumentalne ljepote. Nakon oca, štafetu preuzima sin Giacomo. Upravo je on od Casanova di Neri stvorio ime koje je danas sinonim za moderni Brunello – vinsko čudo kojem se s jednakim poštovanjem klanjaju i tradicionalisti i modernisti.


Obiteljska toplina


Danas Giacomovi sinovi, Giovanni i Gianlorenzo, aktivno sudjeluju u poslu pa se priča širi u treću generaciju, s istom onom obiteljskom toplinom koja se osjeti čim zakoračite u vinariju. Mene su, naime, dočekali upravo Giacomo i Gianlorenzo – u razgovoru prirodni, strastveni, gotovo dječački ponosni kad govore o svojim vinima.




Što Casanova di Neri razlikuje od ostalih? Prije svega, filozofija koja proizlazi iz dubokog poštovanja prema zemlji. Ovdje terroir nije samo parola, nego svakodnevna mantra. Vinarija nikada nije koristila agresivne metode – organski način prisutan je od samih početaka. Svaka odluka podređena je autentičnom izrazu grožđa. Fermentacije teku spontano, s ambijentalnim kvascima; manipulacija je minimalna, a cilj je maksimalna ekspresija. Podrum je ukopan u brdo pa se klima regulira prirodno – zrak, zemlja i kamen odrađuju posao umjesto umjetnih sustava hlađenja. »Potpuno smo energetski neovisna vinarija,« ponosno ističe Gianlorenzo. Umjesto pumpi koriste gravitaciju, a bobice prolaze trostruku kontrolu – od ručne berbe, preko završnog pregleda, sve do optičke selekcije. Fermentacije se odvijaju pretežno u inoxu, no sve češće i u velikim drvenim tankovima Garbelotto, što dodatno podiže kompleksnost i zahtjevnost procesa. To je jednadžba u kojoj je kvaliteta uvijek važnija od komfora. Odležavanje je priča za sebe: Brunella se razvijaju u najfinijem francuskom hrastu, u pažljivo biranim kombinacijama.


Promišljen položaj


Čak i njihova »mlađa braća«, Rosso di Montalcino vina, tretiraju se s ozbiljnošću koja drugdje ostaje rezervirana samo za flagship etikete. Naime, u Casanova di Neri Rosso nikada nije rezultat deklasifikacije Brunella, već promišljen odabir grožđa s različitih položaja. To znači da Rosso ne nosi etiketu kompromisa, već vlastiti identitet. Upravo zbog toga njihova Rosso di Montalcino vina redovito iznenađuju dubinom i kompleksnošću, nerijetko nadmašujući očekivanja kategorije.


Casanova di Neri danas raspolaže s približno 65 hektara vinograda raspoređenih na sedam lokaliteta: Fiesole, Cerretalto, Collalli, Podernuovo, Pietradonice, Giovanni Neri i Cetine. Visine se kreću od 200 do 500 metara nadmorske visine, što stvara idealne temperaturne amplitude za balans svježine i zrelosti. Poseban je vinograd Cerretalto, s tlom bogatim željezom, koje daje vina snažne strukture i mineralnog potpisa. Nasuprot tome, Cetine se nalazi u gotovo mediteranskom pejzažu, gdje vegetacija i klima odudaraju od kontinentalnog Montalcina, pa i vina dobivaju drugačiji, topliji i taninski izraženiji karakter.


Iz tih terroira izlazi devet etiketa, od kojih je Brunello di Montalcino, među korisnicima popularno prozvani »White Label« radni konj vinarije, ali jednako tako i ozbiljan pokazatelj standarda. Tu su i slavne etikete Tenuta Nuova, Giovanni Neri i naravno – Cerretalto, vjerojatno najpoznatije vino kuće.



Vinske partiture


Lista priznanja vinima Casanova di Neri, gotovo je enciklopedijska. Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001. Wine Spectator je 2006. godine proglasio najboljim vinom na svijetu. Poseban pečat ostavlja 2010. godina, kada su dvije etikete – Brunello di Montalcino Tenuta Nuova i Brunello di Montalcino Cerretalto – dobile maksimalnih 100 bodova od Roberta Parkera. To je bio trenutak koji je potvrdio zvjezdani status vinarije među najvažnijim svjetskim proizvođačima. Uz to, Cerretalto je kroz niz berbi redovito primao savršene ocjene kritičara poput Jamesa Sucklinga, Wine Enthusiasta i Falstaffa. Čak i njihov »skromniji« White Label Brunello osvojio je niz zlatnih medalja na međunarodnim natjecanjima.


Ono što meni osobno ostaje u dojmu nakon posjeta ovoj vinariji jest osjećaj da Casanova di Neri proizvodi vinske »partiture«. Svaki vinograd je instrument – Cerretalto violina, Cetine klavir, Giovanni Neri violončelo – a njihovo postojanje stvara orkestar koji pogađa u srž emocija. U toj kombinaciji koja čini savršenu paletu vina krije se razlog zašto je Casanova di Neri već desetljećima u samom vrhu Montalcina.


Brunello di Montalcino,
Giacomo Neri 2020.


Nakon cijelog obilaska, kušanja niza etiketa i razgovora s vlasnicima, jedno vino zaslužuje posebno svjetlo reflektora. Ovaj put neću se fokusirati na već slavne i kultne Cerretalto i Tenuta Nuova, već na najnoviju i najosobniju etiketu vinarije – Brunello di Montalcino Giacomo Neri iz 2020.


Ovaj punokrvni sangiovese nosi ime čovjeka koji je oblikovao identitet Casanova di Neri i pretvorio ga u jednu od najslavnijih adresa Brunella. Prva berba ove etikete bila je 2018., a već s tom berbom bilo je jasno da ova etiketa ne želi biti tek hommage, nego manifest.


Berba 2020. potvrđuje taj put – riječ je o interpretaciji Brunella koja spaja raskošno voće, čiste, precizne i moćne tanine te dug, slojevit završetak. U čaši se osjeti ozbiljnost i koncentracija, ali i finesa koja je rezultat obiteljske vještine da izazove prirode pretvori u priliku.


Postoje vina koja odmah po izlasku postaju klasici. Giovanni Neri iz berbe 2020. pripada upravo toj kategoriji.


Boja je živa, mladenački rubinasta, s onim svjetlucavim rubom koji nagovještava dug život i svježinu. Prvi miris otkriva slojevitost: crna višnja i trešnja, isprepletene s atraktivnim paprenim notama, lovorom, timijanom i začinskim biljem. Kako vino diše, otvaraju se dublje note: ležerno šumsko tlo, tartuf, grafit, pa čak i dodir mesnatosti. To je mirisna partitura koja neprestano mijenja tempo. U ustima je vino sočno, utegnuto i harmonično. Tanini su čvrsti, ali svilenkasti i elegantni, s onom rijetkom kombinacijom snage i pitkosti. Kiseline su živahne, podižu voćnost i daju vinu zanosnu energiju, dok mineralnost i začinske note osiguravaju dubinu i karakter. Završetak je linearan, profinjen i dugotrajan – od crvenog voća, preko suptilnih začina, do podatne, kremaste teksture koja odjekuje u ustima. Ovo vino dolazi s vinograda, gdje je glavnina loze posađena 1971. godine, što je ključ njegove dubine i mineralnosti.


Iako je već sada iznenađujuće pitak i skladan, prave godine ovog Brunella tek su pred njim. Svoju će punu ljepotu otkriti tijekom nekoliko godina, a snagu i gracioznost zadržati desetljećima.