Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PEYRASSOL

U Zagrebu predstavljena čuvena vinska priča Peyrassol

Autor: Goran Šimunov

28.09.2023. 20:20
U Zagrebu predstavljena čuvena vinska priča Peyrassol

Foto: SELECTPRHrvatska i Francuska dvije su zemlje koje se mogu pohvaliti bogatom vinogradarskom poviješću. Iako su udaljene i više od tisuću kilometara, danas su bliže jedna drugoj. U Zagrebu je predstavljena višestoljetna vinska priča Peyrassol. Na manje od sat vremena vožnje od drugog po veličini francuskog grada Marseillesa, imanje i vinarija Commanderie de Peyrassol, vlasnika Philippe Austruya, pričaju svoju jedinstvenu priču. Austruyev nećak, Alban Cacaret upravlja ovim fascinantnim imanjem na kojem i živi. Upravo je on, zajedno s Jadrankom Klarić Kumovskom, predstavio njihov rose u kojem ćemo od sada uživati i u Hrvatskoj.


– Sretni smo što smo došli u Hrvatsku. Upoznati smo s Vašom prekrasnom zemljom i njenom bogatom poviješću. Veseli nas što će naše rose vidno od sada biti u sinergiji s hrvatskom gastro scenom, izjavio je Alban Cacaret.


Commanderie de Peyrassol smještena je u podnožju masiva des Maures. Ona u svom srcu štiti svjetovni vinograd velike reputacije, Château Peyrassol. Ovaj vinograd proizvodi vrhunska vina u AOP Côtes de Provence, a u Hrvatskoj se mogu pronaći u sustavu zadarske tvrtke Barrel.
Glineno-vapnenačko tlo, prirodni ciklusi, različita izloženost i bogata raznolikost sortiranog grožđa omogućuju vinogradu Château Peyrassol proizvodnju vina koja su certificirana kao organska, autentično provansalska, prepoznata po svojoj velikoj eleganciji. Godine 1204. grof od Provanse, Alphonse II, darovao je posjed Redu vitezova templara. Tada je »Peyrassol« postao jedan od mnogih templarskih zapovjedništava u Provansi.


Nasadi trsova nalaze se na nadmorskoj visini od 220 do 350 metara. Idealni su uvjeti za zdravi temperaturni raspon tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Trinaest različitih sorti grožđa prisutno je u Château Peyrassolu.


U skladu s pravilima ekološkog uzgoja, vinograd se vodi kao grand cru. U svakoj fazi izbor uzgoja je strog. Godišnji ciklus u ovom vinogradu je neprestan. Sljedeća se berba neumorno priprema čim se završi prethodna. Jedini cilj je dobiti najbolje sa svake parcele za proizvodnju savršenog vina, bilo crvenog, bijelog ili najpopularnijeg rosea koji je predstavljen.


Stvaranje dobrog vina, vina s osobnošću koje prenesi svoje priče, mnogo je složenija stvar nego što se može zamisliti.


– Napraviti vino od velikog značaja i sposobno probuditi emociju u konačnici je oblik umjetnosti. Rose vina Chateau Peyrassol su zvijezde podruma. To je nedvojbeno najveća proizvodnja vinarije, ali svakako ne i najlakša. Jer za proizvodnju savršeno uravnoteženog rose vina potrebno je znanje i iskustvo, stalna pažnja i, iznad svega, osjećaj za vrijeme, zaključio je Alban Cacaretgor