Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ÇIJENE GROŽĐA

U španjolskoj regiji veliki pad cijene grožđa

28.09.2023. 20:56
U španjolskoj regiji veliki pad cijene grožđa

Foto: DESTINOCASTILLAYLEON.ESCijena grožđa dramatično je pala u okolici mjesta Toro, u provinciji Zamora koja je jedna od glavnih vinogradarskih područja u Španjolskoj. Ondje se grožđe iz starijih nasada prodaje po oko 0,40 eura za kilogram, što je znatno ispod cijene proizvodnje, prema sindikatu UCCL, a koji je reagirao u ime vinogradara regije, prenosi Ag-Press.


Navodno su većinom mali vinogradari dobili »prijetnje« od tvrtki u sektoru da šute o slučajevima koji podliježu Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.


Proizvođači iz Tora se boje, rekao je Antonio Jesús Rodríguez, predsjednik Unije poljoprivrednika u Zamori, ističući obiteljski karakter tamošnjih vinogradara. Navodno ih otkupljivači ucjenjuju da neće kupiti njihov urod ako prijave cijene koje su puno niže od prosjeka prethodnih sezona.
Istovremeno, inputi su ove godine bili vjerojatno najskuplji u povijesti, do čak 40 posto veći u usporedbi s prethodnom sezonom, procjenjuje UCCL, iako još nema službenih podataka.


Sindikat je odlučio prijaviti slučajeve kršenja zakona koje doživljavaju njihovi članovi koji nisu željeli izići pred medije: »Nitko ne želi pred kamere zbog pritiska«, pojašnjavaju.


Nadalje pišu kako će se ove sezone bijelo grožđe iz Tora prodavati po cijeni od 20 centi po kilogramu, najjeftinije od svih sorti u regiji. Mlado crno grožđe po 35 centi/kg, dok će ono iz starijih, kvalitetnijih nasada, kako je već navedeno, biti prodano za samo 40 centi/kg, što je najveća razlika u usporedbi s prethodnim sezonama.


»U 2021. se isto to grožđe kupovalo po cijeni od 40 do 80 centi po kilogramu«, naveo je Rodríguez osvrnuvši se i na godine ranije pa kaže da je ona od 2000. godine drastično pala, dok troškovi proizvodnje nastavljaju rasti.


Početkom tisućljeća, 2000. proizvodnja grožđa koštala je 1.700 eura po hektaru, a kilogram voća plaćao se između 36 i 80 centi po kilogramu. Do 2021. godine ti su troškovi porasli na 3.276 eura po hektaru, dok su cijene grožđa bile između 40 i 80 centi da bi danas ona pala na polovicu.


UCCL kaže da je riječ o »igri« otkupljivača koji tvrde da je sezona iznimno dobra, ali da pada prodaja vina na tržištu. Sindikat ih je optužio za laž jer je prema njihovim riječima kampanja unutar normalnih okvira, a potražnja za vinom uopće nije opala.


PIŠE: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub