Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VINSKE KRONIKE

Hrvatska ima najbolji vinski destinacijski film svijeta

Autor: Manuela Plohl

28.09.2023. 18:13
Hrvatska ima najbolji vinski destinacijski film svijeta

Foto: PRIVATNA ARHIVAHrvatska ima najbolji destinacijski film svijeta i to zahvaljujući Martini Miličević, producentici i kreativnoj direktorici tvrtke Sekunde koja je očito pretplaćena na uspjeh, s obzirom da je posljednjih nekoliko godina konstantno nagrađivana za brojne filmske uratke. Film prepoznatljiva naziva »Okusi prije svega (A Taste Above)« rađen je za Turističku zajednicu Zagrebačke županije, s kojom autorica ima razvijenu dugogodišnju suradnju. Film je na svečanoj ceremoniji Međunarodnog festivala turističkog filma Terres u španjolskoj Tortosi, 15. rujna 2023. nagrađen zlatom u kategoriji Tourism Products/Cultural Destination.


Festival Terres specijalizirani je festival, a ugošćuje produkcije koje veličaju šarm putovanja, otkrivanje prirodnih okoliša i koje aktivno promiču održivi razvoj. S obzirom da je u održivom razvoju, organskom pristupu i povratku prirodi, u vinskim okvirima, Španjolska najznačajnija zemlja svijeta, ova nagrada iz ruku nacije s takvim pogledom na promociju ima izniman značaj. Festival se inače održava u Tortosi, najvećem gradu u Terres de l’Ebre, gdje je 35 posto regije pokriveno s dva prirodna parka pod zaštitom UNESCO-a, Delta del Ebro i Els Ports. Festival je iznimno cijenjen u Španjolskoj, a ujedno ga podržavaju brojni prestižni entiteti kao što su Svjetska turistička organizacija (UNWTO), Europska komisija za putovanja (ETC), Srednjoamerička turistička organizacija (CATA) i Karipska turistička organizacija (CTO).


Cilja na ljudske emocije


No, vratimo se mi nagrađenom filmu. Nije to jedina nagrada koju je požeo ovaj idiličan film koji cilja na najiskrenije ljudske emocije, a to su one koje bude mirisi i okusi nekog kraja.
Film je i ranije proglašavan najboljim vinskim filmom. Osvojio je zlato na Zagreb Tour Film Festivalu 2022. godine., a osvojio je i srebrno priznanje u kategoriji Enoturizma ART&TUR festivala 2022. godine u Portugalu te srebro njemačkog World Media Festivala 2023. godine u kategoriji destinacijskog marketinga regija.


Film je namjenski rađen za Turističku zajednicu Zagrebačke županije, a pokazuje ljepotu zagrebačkih vinskih cesta koje ne nude samo vrhunska vina, već mnogo više, poput vrhunske domaće hrane, izvornih namirnica, prekrasnu prirodu i nasmijane ljude. U filmu nema glumaca, već su vinari i vinarke regije u glavnom fokusu filma, te je baš ta iskrenost pred kamerom i ulazak u njihov tajnoviti vinski svijet donio »ono nešto« ovom prekrasnom filmu. Film nas indirektno poziva da istog trenutka sjednemo u automobil i zalutamo među vinske ceste sjevera. Film se pronicljivo ne bazira na reklamiranju nekih specifičnih vinara i vinarija, već donosi prekrasne detalje kojima ova regija obiluje, a koje je čine gastronomski i vinski moćnom. Upravo ti detalji mame posjetitelje i čine ovaj film nadasve zanimljivim i razumljivim pobjednikom filmskog festivala u Španjolskoj.


Ovaj svijetao primjer izvrtan je putokaz do uspjeha svima nama u ostalim regijama Hrvatske kojim putem krenuti do srca ljudi. Ujedno ovaj bi uspjeh zasigurno izostao da ga je radila neka druga osoba. Autorica Martina Miličević završila je korporativnu karijeru u medijima te je 2007. pokrenula vlastitu storytelling marketinšku agenciju (Sekunde). No jedan je presudan faktor koji čini priču o uspjehu razumljivom. Martina je visoko vinski obrazovana te je završila WSET 3 vinski tečaj, a upravo zahvaljujući svom naprednom svjetskom vinskom znanju u mogućnosti je stvarati fenomenalne vinske priče, koje imaju pozadinu u pravom vinskom znanju. Naime, zna se da bez edukacije nema stvarnog uspjeha, a njezina priča o uspjehu najbolji je pokazatelj toga. Martinin odabir da kroz vinski marketing ostane u svijetu vina rezultirao je brojnim nagrađenim filmovima i projektima, te je istinska priča o zasluženom uspjehu.


Film »Okusi prije svega« (A Taste Above) možete pogledati na platformi YouTube na sljedećem linku: https://youtu.be/j8YARyHMtH0.


Autoričini vinski uradci


S Turističkom zajednicom grada Zagreba radila je vinski serijal Around Zagreb koji otkriva poznate vinske ceste zagrebačkog prstena, kao i vinska mjesta u gradu, poput popularnih wine barova na koje domaći ljudi zalaze. S videom Winetastic Path (https://www.youtube.com/watch?v=5vhZsL-5Tm4) osvojila je 3. mjesto na Wine Spectator Video Contest-u 2019. godine, ujedno i jedinu video nagradu za Hrvatsku, ovog najutjecajnijeg vinskog magazina svijeta.


S obzirom da autorica ima razvijenu suradnju i s nekim privatnim klijentima, jedan o najistaknutijih radova je uradak za vinariju Benvenuti iz Istre, ‘Essenzia’ (https://youtu.be/sZvFZ_CQa6k). Iako je riječ o specifičnoj vinariji, ovaj film zapravo vrhunski prezentira terroir i ljepotu regije te ono najbitnije, ljubav prema obitelji i iskrenu emociju. Essenzia je nagrađena srebrnom medaljom u kategoriji vinskog turizma na International Tourism Film Festivalu 2022. godine u Africi.


Autorica je u suradnji s Turističkom zajednicom Krapinsko-zagorske županije snimila i film o romantičnim brežuljkastim vinskim cestama Hrvatskog zagorja; znakovitog naziva ‘Vinogradi s pogledom’ (https://youtu.be/UTEn26L45so), koji u ovom trenutku čeka rezultate, s obzirom da se nalazi među finalistima Zagreb Tour Film Festivala, a rezultati će biti objavljeni na svečanosti dodjela nagrada, u listopadu 2023.


Više o Martini


Da bi razumjeli priču o osobi iza nekog uspješnog projekta neophodno je da proniknemo dublje, a Martinin uspjeh u vinskom filmskom marketingu može se objasniti njezinom personalnom pričom.


Martina je rođena u Zagrebu, nekoliko dana prije Martinja te je njeno »Nomen est omen ime«, očito bilo predodređeno za nju. Odrasla je u tipičnom zagrebačkom dvorištu igrajući se ispod stare brajde (op. a., stupovi s poprečnim žicama po kojima se penje vinova loza, a koja daje divan hlad). Baka iz Zagorja svake je jeseni pripremala vino od Isabelle koje je, iako nema vinski potencijal, davalo krasno slatko voće, upravo čarobno stvoreno za malena dječja nepca te su joj sjećanja na prve gutljaje mošta ostala duboko urezana u sjećanje.


Za »Nomen est omen Martinu« vino predstavlja mnogo više od pića. Za nju je ono, od malih nogu, središnji element obiteljskog stola i emocija, što se jasno vidi u svakom njenom filmskom uratku.


Kada je kročila u svoje dvadesete, Martina je počela istraživati svijet vina, a kako sama ističe, upravo je tada najbolje upoznala svoj grad i svoju regiju… kroz vino.


Martina Miličević nije samo ime na papiru, ona je osoba koja je svojom strašću i entuzijazmom obogatila vinski svijet Hrvatske, te doprinijela fenomenalnoj promidžbi svoje regije i Hrvatske, a njena priča o ljubavi prema vinu i putovanjima, ujedno su priča o odlučnosti pri slijeđenju strasti od koje svi možemo mnogo naučiti.