ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PROVEDBA PROJEKTA

Maslina nije za brati dok se stvara ulje

28.09.2023. 17:58
Maslina nije za brati dok se stvara ulje

Foto: PICTURETHISAI.COMMinistarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta »Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja«, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.


Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.


Maksimalan sadržaj ulja krajem studenog


Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 4. rujna i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 25. studenoga, a ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih sedam dana, na devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.
Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatsko obilježeno je za sada dovoljnim količinama vlage tj. kiše. Pokazatelj je i dobar početni razvojni ciklus masline (fenofaze), razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova, što se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje zametaka. Kroz ljetni dio godine radi visokih temperatura, dubinske evaporacije tla, kao i suše, došlo je do otresanja krošnje i rijeđenja zametnutog ploda.


Ukupna situacija u prinosu je nejednolika. Moguć razlog tome je provođenje slabe agrotehnike.


Očekuje se nagla promjena pigmenta


Poteškoće u narednom vremenu dodatno stvara i nagla promjena pigmenta, što će dodatno buniti maslinare, a razlog će biti nagla promjena temperatura, s toplog na hladnije, niže noćne temperature. Također, već sad se javljaju poteškoće zbog napada štetnika (muhe). To bi dodatno moglo zakomplicirati situaciju i ubrzati reakciju maslinara na berbu.


Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.


Tomislav FILIPOVIĆ/ Agroklub