Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

VOĆARSTVO

Orezivanje voćke ovisi o željenom uzgojnom obliku

Autor: Stanko NEKIĆ/ Agroklub

16.11.2023. 19:16
Orezivanje voćke ovisi o željenom uzgojnom obliku

Foto: DEPOSITPHOTOS/YUNAVA1Posađene sadnice jabuka i krušaka se nakon sadnje skrate na 80 do 90 centimetara iznad zemlje i vežu za naslon. Ali to nije sve. Prije sadnje jabuke treba skinuti sve etikete sa sadnica. Potom jednogodišnje orezati do visine koja je predviđena za deblo buduće voćke, što ovisi o izboru sustava uzgoja jabuke.


Rezidba jabuka


Kod vretenastog grma jednogodišnje sadnice s prijevremenim grančicama, skraćuju se na 70 do 80 centimetara, a dvogodišnje sa slabo bujnim bočnim ljetorastima na 90 do 100 centimetara, dok se jednogodišnje s prijevremenim grančicama i dvogodišnje obrasle ljetorastima, kod vitkog vretena skraćuju na 80 do 90 centimetara iznad površine zemlje i u oba oblika krune vežu za naslon (kolac ili žicu špalira).


Najčešće se nasadi jabuka podižu jednogodišnjim sadnicama, proizvedenim okuliranjem (pupljenjem) na spavajući pupoljak srpnja ili kolovoza, a rjeđe dvogodišnjim. Za uzgojni oblik vitko vreteno obavezno je postavljanje naslona uz sadnicu, najjednostavnije kolci za koje se ona veže na osmicu. Ljetorasti, spiralno raspoređeni na sadnici, skraćuju se za 1/4 do 1/3, što ovisi o sorti jabuke. Kod sorata koje su sklone premještanju vegetacije prema periferiji krune i ogoljavanju, ljetoraste jače skratiti.
Posađene sadnice jabuke obavezno štititi od zečeva, srna i drugih životinja. Sustav uzgoja jabuke obuhvaća oblik krune, gustoću sadnje, odnos sorte i podloge i odgovarajuću agrotehniku. Vitko vreteno i vretenasti grm koriste se za suvremene intenzivne (guste) nasade ove voćke, palmeta kosih grana za poluintenzivne nasade, a poboljšana piramidalna kruna za ekstenzivne nasade u koje se relativno malo ulaže.


Rezidba kruške


Podizanje gustih nasada kruške radi se prvenstveno jednogodišnjim sadnicama, rjeđe okulantima i dvogodišnjim. Ukoliko se radi o sadnicama bez prijevremenih grančica, skraćivanje se radi na visini od 90 centimetara. Ako se koriste dvogodišnje, one trebaju biti dobro obrasle ljetorastima pod širim kutovima, za što je potrebna posebna njega. One se orezuju 30 centimetara iznad posljednje grančice.


Za vitko vreteno sadnice trebaju biti kao i kod jabuke s prijevremenim grančicama, a za palmetu s kosim granama bez njih. Slabo bujne sorte krušaka se nešto slabije ukorjenuju na podlozi dunje MA, ali primjenom posrednika, na primjer kaluđerke, ukorjenjivanje se znatno poboljšava. Dunja MC ima jače izraženu inkopatibilnost sa sortama kruške od dunje MA. Dunja Ba 29 je najotpornija prema visokom sadržaju vapna i tolerantnija prema suši od navedenih dunja, a ima i nešto bolji afinitet s plemenitim sortama. Kao posrednik između inkopatibilnih kombinacija dunja/kruška koriste se Kaluđerka i Hardijeva, manje Amanliška i druge. Proces proizvodnje sadnica zbog toga najčešće traje godinu dana duže.