Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

OPG RAMLJAK

Zadarski trgovci od nas otkupljuju većinu janjaca i ovaca

Autor: Marin Smolčić

15.06.2023. 14:18
Zadarski trgovci od nas otkupljuju većinu janjaca i ovaca

Foto: Marin SmolčićZdeno Ramljak (31) iz Kompolja Koreničkog ovih dana je bio u slatkom iščekivanju. Krenuo je u Opću bolnicu Gospić po suprugu Mateu, kada je po prvi puta vidio tek rođenu djevojčicu Tenu, njihovo četvrto dijete. Rad ove obitelji i njihovog OPG-a već smo pratili u nekoliko navrata, a zadnji povod bila je nagrada »Zeleni cvijet« Hrvatske turističke zajednice dodijeljena OPG-u Ramljak za uspješno bavljenje ruralnim turizmom. Zdeno nam je više rekao o tome uspjehu.


– Prošireni OPG Ramljak vodi supruga Matea i to radi vrlo uspješno. S time smo nedavno krenuli, a lani smo već bili krcati dulje od 150 dana. Gosti su bili iz cijele Europe, ljudi željni tišine i iskonskog obiteljskog okruženja. S domaćom hranom bez kemije i uz atmosferu bez stresova.


Već sada imamo sjajne najave turista za ovo ljeto. Tu vlada staro pravilo da se zadovoljni gosti uvijek vraćaju, pa smo već sada rezervirani za cijeli srpanj, kolovoz i veći dio mjeseca rujna, govori Zdeno koji je otkrio kako su još 1995. godine prognani iz BiH. Tada je on bio dječak.

– Tadašnja Općina Plitvička Jezera dodijelila nam je za privremeni smještaj jednu manju kuću. Tu kuću i komad zemlje smo uskoro otkupili od vlasnika i onda se naša cijela obitelj angažirala na uzgoju ovaca. Uskoro smo sagradili dvije kuće, štale, sjenike, gospodarske zgrade, kupili smo mehanizaciju…


Trenutačno držimo 950 ovaca i oko 800 janjaca. U ograđenim pašnjacima podno nedirnute Plješivice naši pastiri čuvaju stada. Držimo i nešto krava, dok su konji bili i ostali moji ljubimci bez kojih bih teško mogao živjeti, priča vlasnik ovog OPG-a i dodaje.


Kvaliteta stoke uvijek na prvom mjestu


– Malo je dana kada nas ne posjećuju trgovci iz okolice Zadra i zadarskog zaleđa. Uvijek smo držali vrhunsku kvalitetu ovaca i janjaca pasmine lička pramenka, pa nam je njihov plasman po pravilu zagarantiran. Rjeđe stoku vozimo sami do kupaca jer imamo dugogodišnje ugovore i sjajnu suradnju s nekoliko mesnica.Dobra stoka uvijek ima kupce, priča Zdeno Ramljak, višegodišnji šampionski uzgajivač ovaca koji je već pobrao nagrade na svim prestižnim natjecanjima i izložbama diljem Like, a i šire.


Dodaje kako s vukovima nema problema jer njihova stada čuva više pastira i nekoliko snažnih pasa. Tek ponekad ispod obližnjih grmova prespavaju grupe ilegalnih migranata na putu prema željenim odredištima zapadnih država. Stoku obitelji Ramljak po pravilu ne diraju. Kada bi se i usudili, tko bi primijetio da iz »živog mora« janjaca i ovaca nestaje poneko grlo?!?