Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NAJULOV 2024.

IZUZETAN ULOV TOMISLAVA IZ PAKOŠTANA: 'Ovakav ulov mi se dosad nije posrećio'

Autor: Boris Bulić

11.04.2024. 08:44
IZUZETAN ULOV TOMISLAVA IZ PAKOŠTANA: 'Ovakav ulov mi se dosad nije posrećio'

Foto: BORIS BULIĆIz Pakoštana nam se javio Tomislav Čudina koji je svoj ulov ostvario sve rjeđom ribolovnom tehnikom, ‘ostima pod sviću’.


U po marča


Na meti mu se našlo puno toga, pa i jedna prava šlapa od sipe.


– U skladu sa starom morskom izrekom ‘u po marča sipa i komarča’ krenuo sam sa svojom pasarom od 4,70 metara u predvečerje iz Pakoštana prema Crvenoj luci. Vrijeme je bilo vjetrovito. Puhala je prilično jaka tramontana, no ipak sam se odlučio okušati sreću u lovu pod sviću, priča nam Tomislav.
– Lovio sam ostima dužine šest metara, pa sam tako najprije ulovio tri manje sipe na dubini od oko 1,5 metra. Jedna od njih imala je 1,20 kilograma, a ostale oko 30-40 deka.


Vjetar je polako jenjavao, pa sam nastavio loviti i u međuvremenu sam ulovio još nekoliko orada, brancina i škrpuna, nastavlja Tomislav svoju priču.


Ručak na kamenu


– A kad sam se spremao na povratak iz ribolova, negdje oko 20.30 sati uslijedilo je iznenađenje. Na povećem kamenu, na 2,5 metra dubine, ugledao sam orijašku sipu. Tu se kamuflirala loveći sitnu ribu.


Približio sam se i potegao ostima. Pogodak je bio precizan. Sipu na ostima podigao sam u barku i kad sam došao kući odmah sam je bacio na vagu. Pokazala je 1,343 kilograma.


Sasvim je to dovoljno za ručak cijeloj obitelji.


Imam 45 godina. Dugo se bavim ribolovom, ali ovakav ulov mi se dosad nije posrećio. Punih 17 godina sam radio u ribogojilištu Dalmar, od toga pet godina kao ronilac.


Sada se bavim maslinarstvom, tako da mi ribolov ostaje hobi, a maslinarstvo posao.


Foto: BORIS BULIĆ