Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

tradicionalno druženje

[FOTO I VIDEO] Završio devetnaesti "Najulov", proglašeni najuspješniji ribolovci

Autor: Nikolina Lucić

20.12.2023. 15:15
[FOTO I VIDEO] Završio devetnaesti

Foto: Luka JeličićTradicionalnim je druženjem i velikom feštom od bakalara na zadarskom Uskoku završio devetnaesti po redu, “Najulov”, natječaj “Plodova zemlje i mora”, popularnog priloga Zadarskog lista. U velikom finalu i na prigodnoj svečanosti proglasili smo ovogodišnje slavljenike i pobjednike tradicionalne akcije, koja slavi najuspješnije ribolovce za ulov najvećih riba: zubaca, podlanice, brancina, lice i najtraženijeg glavonošca – lignje, te dobitnike trofeja “Ribarsko srce” i “Najpothvat” te dobitnika prestižne titule “Grand prix”.


Ove se godine natječaju odazvalo 47 natjecatelja. Ukupno su ostvarena 52 ulova ukupne težine 280,5 kilograma od čega je 267,5 kilograma bila riba, dok su 6,3 kilograma su bile lignje, sipe i jedna hobotnica.


Šampion zubatac od 12 kilograma


Marin Huzjak sa ulovom zubaca težim od 12 kilograma ovogodišnji je šampion, dobitnik “Grand prixa” i vrijednog izvanbrodskog motora Yamaha, a kapitalac je ulovljen na živu ješku, ljetos, nakon što duge borbe i puno strpljenja.
– Ulov nisam očekivao i to na poziciji koja nas je iznenadila. Dugo smo bili na moru, čekali i već pomalo razočarani pokušali zadnji put i uhvatili rekordno velikog zubaca. Borba je dugo trajala, ali iskustvo s lovom na velike zubace pridonijelo je uspjehu. Oborio sam svoj vlastiti rekord od prije nekoliko godina. Otac mi ne pomogao tijekom izvlačenja, kazao nam je ovogodišnji šampion, dodavši kako mu more nije strano, a ribolov služi kao likarija za dušu.Premda je ove godine ulov u odnosu na prošlu nešto lakši, raznovrsnost ulova upravo iznenađuje. Na listu ulova su se našle brojne vrste koje se prethodnih godina nisu prijavljivale jer u Natječaj za “Naj ulov” ulaze gotovo sve vrste Jadrana.


Zahvaljujući pažljivo pridruženim koeficijentima za izračun bodova postignuta je maksimalna ravnopravnost zahvaljujući čemu i, da tako kažemo, i običnije vrste riba, mogu konkurirati plemenitašima i ogromnim trofejima. A da bi sve to bilo po reguli pobrinuo se ocjenjivački sud u sastavu dr. Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, mag. ing. morskog ribarstva Dubravko Pejdo, meštar od panule Joško Radman, i Boris Bulić kao stručni suradnik.


Ove su godine imali pune ruke posla u pažljivom selektiranju, još pažljivijem bodovanju i formiranju plasmanskih lista. Tako su nakon detaljnog višekratnog pregleda svih prijavljenih ulova i izračuna bodova, odredili pobjednike ovogodišnjeg natječaja “Naj ulov 2023. godine”.


Dugogodišnji stručni suradnik Zadarskog lista, koji rukovodi “Naj ulovom”, Boris Bulić naglasio je tako kako je ova godina bila bogata ribolovom i mnogim zanimljivim pričama jer natječaj je iznenadio i najveće stručnjake.


– Ove godine oboren je rekord Jadrana ulovom glavoča. 280 kilograma sukus je ovogodišnjeg natječaja, a Marin Kuzjak za ulovom zubaca od skoro 13 kilograma ovogodišnji je dobitnik “Grand Prixa”, dodao je Bulić.Okupljene su na početku druženja pozdravila Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista i Toni Perinić, izvršni urednik Zadarskog lista.


Kruljac je najboljim zadarskim ribarima poručila kako je rubrika “Plodovi zemlje i mora” jedna od najčitanijih, i u tisku i na portalu, gdje tisuće Zadrana vjerno prate pothvate najhrabrijih zadarskih ribara.


Mali čovjek pobjeđuje veliku ribu


– Veseli nas vidjeti mlade ribare, koji već sada ostvaruju dobre uspjehe, učeći od starih majstora. Komisija je imala jako puno posla ove godine, tako da je pobjednik “Najulova” ove godine s punim pravom zaslužio svoju titulu. Ovaj je projekt brend našeg Lista, prisutan je u cijeloj zadarskoj zajednici, među ribarima i onima koji vole more.


Sljedeće godine slavimo 30. obljetnicu Zadarskog lista, tako da već sada mogu najaviti novo druženje za sljedeću godinu, kada ćemo, ponovno u dobrom društvu proslaviti i 20. rođendan ” Najulova”, poručila je Kruljac.– 19. Najulov Zadarskog lista i priloga “Plodovi zemlje i mora” velika je čast za nas i najvažnije slavlje ribolova u našoj regiji. Uvertira je to u veliku proslavu 30. rođendana Zadarskog lista, ali i 25. obljetnice otkako je List postao dnevnikom, poručio je pak Perinić, dodavši kako 19. obljetnica ove velike akcije, koja prati naš najčitaniji prilog dokaz dobrih ulova, njegove popularnosti i ribolovne strasti Zadrana.


Posebna je riječ ipak pripala našem dugogodišnjem kolegi i osnivaču priloga “Plodova zemlje i mora”, utemeljitelju Zadarskog lista Nedjeljku Jusupu, koji je istaknuo kako je sama ideja za prilog i ovu nagradu ponikla prije 19 godina s ciljem bolje prezentacije i očuvanja ribolovne baštine.


– S ciljem popularizacije tradicionalnog ribolova akcija je od početka dobro prihvaćena, što naši vrsni ribari svjedoče već 19 godina. Iako ovo nije klasično natjecanje, jer traje tijekom cijele godine, a namijenjeno je svim profesionalnim i rekreativnim ribolovcima, profesionalni sud ima težak zadatak izabrati najbolje.


“Plodovi zemlje i mora” jedan su od najpopularnijih priloga Zadarskog lista, koje mnogi čuvaju kao uspomenu. Zato se i nadam kamo će se ovaj natječaj nastaviti, jer ovo je prilika da mali čovjek pobjedi veliku ribu, poručio je Jusup, istaknuvši kako su ribolovci i ove godine dokazali kako u našem moru ribe ima.– Ocjenjivački se sud pobrinuo da nagrade odu u prave ruke, što je trebalo opisati i riječima i ulovima, zaključio je Jusup, kazavši kako su “Plodovi zemlje i mora” nastali s ciljem povezivanja znanosti, struke, ribara i težaka.


-Njegujemo tradicionalan i sportski ribolov, kao i zaštitu mora i njegovog ekosustava, a otvoreni smo svima – amaterima i profesionalcima, koji svake godine stoje pred vama ponosni na svoj teško stečeni ulov, gdje mali čovjek pobjeđuje veliku ribu, poručio je Jusup.


Kirnja i sipa za “srce” i “pothvat”


Na posljetku, okupljene je pozdravio i župan Zadarske županije, najribarskije županije u državi, Božidar Longin rekavši kako je ribolov uvijek bio poseban doživljaj, koji se i dan danas prenosi na nove generacije.


– Posebno pozdravljam ribarice i ribare u ime najribarskije županije. Prvi zapisi o ribarstvu u hrvatskom kraju s našeg su područja, a opisuju uvjete kod uvale Telašćica i otoka Molata. Naša su prošlost i sadašnjost neodvojivi od mora, u koje ulažemo velika sredstva, obnavljajući i gradeći pomorsku i lučku infrastrukturu. Veselimo se zato odličnim ulovima i proslavi upornosti naših ribara i u sljedećoj godini, kazao je župan Longin.“Ribarsko srce” ove je godine zaslužio izvanredan ulov Luke Ćoze. Ulov kojim je osvojena ova nagrada nije bila jedna već cijeli niz riba koje su ulovljene jednim od najselektivnijih ribolovnih alata, podvodnom puškom.


A baš sve ribe koje ovaj ribolovac iz mračnih dubina i rupa donosi na površinu su itekako vrijedne pažnje. Riba koja je odnijela prevagu u dodjeli ove nagrade je njegova posljednja kirnja teška 17,8 kilograma.


– Podvodnim se ribolovom bavim 10 – ak godina i oko sedam natječem na državnim i lokalnim razinama. Ronim po cijelom arhipelagu, oko Dugog otoka, podvelebitskog kanala, otoka Molata, kazao nam je Ćoza, dodavši kako je ovo bila izvanredna godina bogata kapitalnim ulovima, među kojima je, naravno, najbolji onaj kirnje teže od 17 kilograma.


Nagrada “Naj pothvat” je osvojena ulovom sipe teše dva kilograma koja je ulovljena iz barke. Sipa je izvučena s 60 metar dubine, pazite sad, udicom. Trebalo je puno taktiziranja da se ovako teška sipa s te dubine dovuče do površine i onda ubaci u barku. Taj iznimno spretni i sretni ribolovac je Davor Kolar.


Foto


Najulov 2023.


avatar

Snimio: Luka Jeličić


20.12.2023. 15:14

Galerija

Foto: Luka Jeličić