Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

KLIMATSKE PROMJENE

Čak 70 posto vinskih regija moglo bi nestati zbog klimatskih promjena

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

04.04.2024. 21:45
Čak 70 posto vinskih regija moglo bi nestati zbog klimatskih promjena

Foto: Maja Celing Celić/ Agroklub



Najnovija znanstvena studija je pokazala da bi poznate vinske regije u Kaliforniji, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj mogle postati potpuno neprikladne za uzgoj vinove loze ako globalno zatopljenje prijeđe prag od +2 °Celzija.


Do ovog su zaključka istraživači došli nakon pregleda više od 200 studija o utjecaju klimatskih promjena na proizvodnju grožđa, a studija je objavljena u časopisu Nature.


Preciziraju da bi 29 posto regija moglo zadesiti ekstremni klimatski uvjeti, što će izravno ugroziti proizvodnju vrhunskog vina, dok preostalih 41 posto ovisi o izvedivosti učinkovitih mjera prilagodbe.




Prema podacima EU-a, prosječne globalne temperature u 12 mjeseci do siječnja 2024. godine (gotovo čitavu 2023., op.ur.), bile su 1,52° C iznad razine zabilježene u razdoblju prije industrijske revolucije.


To je dovelo do velikih toplinskih valova, iznimne suše i razornih oluja. Ove pojave su imale značajan utjecaj na proizvodnju vina, budući da su prinosi pali na najnižu razinu od 1961. godine.


I Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) niske razine proizvodnje pripisala je lošem vremenu, uključujući mraz, obilne kiše i sušu.


Šest istraživača sa Sveučilišta u Bordeauxu i jedan sa Sveučilišta u Burgundiji analizirali su potencijalne učinke porasta temperatura.


Smatraju da proizvođači mogu odgovoriti uzgojem različitih sorti grožđa i eksperimentiranjem s novim podlogama. Međutim, upozorili su da te prilagodbe možda neće biti dovoljne za ekonomsku održivost proizvodnje vina u određenim područjima.


S druge strane, izvješće je pokazalo da bi visoke temperature mogle olakšati uzgoj vinove loze u regijama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, sjeverna Francuska, država Washington, Oregon i Tasmanija.


Na globalnoj razini otprilike 25 posto sadašnjih vinskih regija moglo bi imati koristi od povećanja temperature za 2° C, a oko 26 posto će vjerojatno i dalje biti prikladno za uzgoj. Istraživači zaključuju da to implicira da se razine globalnog zagrijavanja ispod 2° C mogu smatrati sigurnim pragom za više od polovice tradicionalnih vinorodnih područja.