Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KVALITETA PAKOVINA

Šampion Noćnjaka Ante Urem iz Pirovca ogorčen birokracijom: Pet godina smo čekali odobrenje za tri hektara državnog zemljišta

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

04.04.2024. 18:49
Šampion Noćnjaka Ante Urem iz Pirovca ogorčen birokracijom: Pet godina smo čekali odobrenje za tri hektara državnog zemljišta

Foto: MAJA CELING CELIĆ/ AGROKLUB



Rad u masliniku je fantastična terapija. Ni s kim ne morate komunicirati, a imate izvanredan rezultat – kaže Ante Urem čije je ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti šampion ovogodišnjeg Noćnjaka u kategoriji kvalitete pakovina.


Ovaj skromni 59-godišnjak je naslijedio nešto maslina u Pirovcu, stogodišnja stabla smještena na površini od oko 0,7 hektara, koja je obnavljao još prije 20 godina. Nasad su 2018. proširili na tri hektara zemlje u vlasništvu RH, a koju su dobili u višegodišnji najam na 50 godina. »Zahtjev za najam smo podnijeli 2012. godine. Pet godina smo čekali odobrenje«, otkriva Urem opisavši još jedan apsurd koji je ovaj OPG doživio.


»Prošli smo na Natječaju za tip operacije 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, odobreno nam je 50.000 eura bespovratnih sredstava. Čak 2,5 godine smo čekali građevinsku dozvolu za rušenje starih zgrada. Zbog birokracije su nam ova sredstva propala, što je jako frustrirajuće.«


Ništa bez nasljednika




Nakon dugogodišnjeg čekanja, posadili su 650 mladih maslina i sada ih imaju ukupno 850. Riječ je o domaćim i induciranim sortama koje su na sortnoj listi RH, pa tako u njihovim maslinicima rastu Oblica, Krvavica, Mašnjača, Coratina, Frantoio, Picholine, Levantinka, Lastovka, Istarska bjelica, Pendolino i Leccino.


U svim poslovima mu pomažu djeca.


»Ne bih to ni radio da oni nisu zainteresirani, ne bi imalo smisla. A krenuli su se zanimati dok su još išli u osnovnu školu. Sami su pitali ide li se u maslinik«, prisjeća se ovaj maslinar koji je šampionskog ulja imao 350 litara. Ostalo mu je još oko 130, namijenjenog suvenirnicama s kojima surađuje.


Osim u suvenirnicama, ulje prodaje restoranima, pa je tako za jedan ekskluzivni, koji se ima tek otvoriti u Biogradu, pripremio 150 litara. Ima Ante i svoje stalne kupce koji uzimaju 30 do 40 litara za čitavu godinu.


Šampion na Noćnjaku je prvi puta, a bio je i vicešampion u Vodicama. Kako kaže, među 15-ak najbolje ocijenjenih su već godinama. Prošle je godine osvojio i zlato na prestižnom natjecanju u New Yorku te Tokiju. Ove godine u New York uzorke nije slao, budući da je dogovorio svu prodaju, pa smatra da to ne bi imalo smisla. »Iduće godine ćemo više koristiti Europu, Berlin i Milano, budući da to ima više svrhe«, najavljuje.


»Jesam li očekivao ovu nagradu na Noćnjaku? Uvijek se nadamo. Siguran sam da je riječ o nijansama. Da se panel ponovno sastane, možda bi rezultat bio drugačiji«, skromno zaključuje.


Zahtjevna godina


U 2023. je imao 4.800 kg maslina, odnosno 600 litara ulja, a od mladog nasada je dobio 1.000 kg ploda i 130 l ulja.


Kako kaže, prošla je godina bila zahtjevna. »Što se tiče ubranog ploda, bili smo na razini prethodne, ali su randmani bili za tri posto lošiji. Ne znamo jesu li na to utjecale ekstremno visoke temperature tijekom srpnja kada dolazi do nakupljanja ulja«, komentira ovaj maslinar dodajući kako je utekao kišama prilikom berbe.


»Čim uljara Nadin otvori svoja vrata, a to je negdje od 8. do 10. listopada, mi počinjemo s berbom. Ona onda traje, ovisno o sorti«, zaključuje Ante Urem koji se nada kako će 2024. ipak biti bolja godina za maslinare.