Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NA VRHU

Francuska ponovno postaje najveći globalni proizvođač vina

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

19.10.2023. 14:14
Francuska ponovno postaje najveći globalni proizvođač vina

Foto: FREEFOODPHOTOS.COMProizvodnja vina u Europskoj uniji ove bi se godine mogla smanjiti za šest posto, procijenila je Europska komisija. Razlog su nepovoljne vremenske prilike koje su negativno utjecale na berbu u Italiji i Španjolskoj, stoji u u najnovijem izvješću o kratkoročnim izgledima poljoprivredne proizvodnje.


Prema prvim procjenama, EU bi ove godine trebala proizvesti oko 150 milijuna hektolitara vina s padom proizvodnje od 12 posto u Italiji i 14 posto u Španjolskoj.


Ekstremni vremenski uvjeti i gljivične bolesti poharali su ove godine vinograde u Italiji, koja će izgubiti status najvećeg svjetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procjenjuju u Bruxellesu.
Francusko ministarstvo poljoprivrede procijenilo je pak krajem prošlog tjedna da će se proizvodnja vina u toj zemlji ove godine zadržati na prošlogodišnjoj razini i biti tri posto veća od petogodišnjeg prosjeka, a koji iznosi 46 milijuna hektolitara. Pritom će biti zabilježene velike razlike među regijama. EK predviđa da će Francuska proizvesti 45 milijuna hektolitara vina, za jedan posto više nego lani.


Oporavak proizvodnje očekuje se i u Njemačkoj, uz procijenjenu stopu rasta od 16 posto i to zahvaljujući dovoljnoj količini oborina u ključnim fazama rasta. Gotovo ista stopa rasta proizvodnje bi trebala biti zabilježena u Portugalu odakle dolaze izvješća o dobroj kvaliteti grožđa.


Konzumacija vina, posebno crnog bi se mogla smanjiti za 1,5 posto jer se potrošači okreću drugim pićima, posebno pivu. Osim toga, ističu u Komisiji, kupovna moć EU građana je slabija.


Manja je i inozemna potražnja, što u EK objašnjavaju slabijom kupovnom moći na nekim izvoznim tržištima te solidnim zalihama, nakon rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dvije godine.


»U sezoni 2023/2024. izvoz vina iz EU mogle bi potaknuti manje cijene, iako bi paralelno mogla ojačati konkurencija proizvođača izvan EU, i to u segmentu jeftinijih«, smatraju u Komisiji koja stoga prognozira stagnaciju izvoza ove sezone. Ipak, pozitivne rezultate očekuju u izvozu pjenušaca.


Što se tiče uvoza, očekuje se pad za 4,3 posto, a u odnosu na petogodišnji prosjek za 18 posto, na šest milijuna hektolitara.