Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zanimljiva inspiracija

Scifidelity Orchestra vode vas na avanturu novim albumom "Adventures of Billy Blaze"

Autor: Portal Novi list

16.12.2022. 09:18
Scifidelity Orchestra vode vas na avanturu novim albumom

Foto: PR

Glazbeni hommage igrici Commander KeenScifidelity Orchestra već dulje vrijeme nije strani pojam – iako ga mnogi još uvijek ne znaju izgovoriti.


Odlična rasplesana energija i neuobičajen zvuk čine ovu nakupinu glazbenika pravom poslasticom za svačije uši. Od starinskog roots blues-a, preko dixie-swinga, pa sve do modernih obrada čine njihov glazbeno scenski nastup zanimljivim za svaku dob i najrazličitije žanroljupce, a nakon za nagradu Porin nominiranog albuma “Holiday Special” iz 2019. godine, ova razigrana ekipa vodi vas u novu glazbenu avanturu albumom “Adventures of Billy Blaze”!

Inspiraciju za konceptualni album pod nazivom “Adventures of Billy Blaze” momci iz Scifidelity Orchestra crpili su iz računalne igre “Commander Keen” iz 90’ih godina prošlog stoljeća.


Foto: PR


U suradnji s originalnim kompozitorom pozadinske glazbe za navedenu računalnu igru Robertom “Bobby” Princom III., pomalo zaboravljeni glazbeni komadi koji su trideset godina skupljali digitalnu prašinu po prvi puta u povijesti poprimaju “live” oblik koji će imati i svoje prvo službeno izdanje baš kod nas u Hrvatskoj.


U jednom od svojih Facebook postova kompozitor je oduševljeno napisao:


“…skladba (You Got To Eat Your Vegetables) snimljena od sastava Scifideilty Orchestra. Najbolja snimka te skladbe ikada. Izvedena je baš na način kako je uvijek trebala biti izvedena – savršeno nesavršena!”.“Moglo bi se reći da smo si u glazbenom i kreativnom smislu stvarno dali oduška. Mnogi komadi su nastali za vrijeme korone kad smo malo nastupali a puno boravili u studiju pa su nam svakakve kombinacije padale napamet. Gotovo dvije godine u pripremi s ponosom predstavljamo naš novi materijal”, rekao je Filip Horvat.


Od beatboxa pa do eksperimentalnih metalnih predmeta album je pun zanimljivih zvukova koje se sasvim spretno uklapaju u zaraznu up-beat energiju Scifidelity Orchestra.


Scifidelity Orchestra osnovan je 2011. godine s idejom skladanja i izvođenja originalne autorske glazbe, prvenstveno kao sredstvo izražavanja, ali i prijenosa pozitivne energije i razveseljavanja ljudi.


Foto: PR


Svoju karijeru počeli su na ulicama grada Zagreba, a u međuvremenu su nastupali na mnogim mjestima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Austriji i Njemačkoj, što na ulici, što u klubovima i na festivalima. 2017. došli su i do finala Supertalenta u Hrvatskoj, stoji u priopćenju Aquarius Recordsa.


Album prvijenac “Holiday Special” nominiran je za Porin 2020. Rado surađuju s mnogim umjetnicima na sceni, a aktualni sastav čine četiri brata Filip Horvat (trombon), Stjepan Horvat (kontrabas), Benjamin Horvat (banjo) Ruben Horvat (sopran trombon), Robert Pajić (klarinet) i David Mesarić (rifljača).