Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

KRALJ

Kralj Karlo III. otkrio svoj prvi portret od krunidbe

Autor: Hina

14.05.2024. 21:15
Kralj Karlo III. otkrio svoj prvi portret od krunidbe

Foto: ReutersBritanski kralj Karlo III. u utorak je otkrio svoj prvi službeni portret od svoje krunidbe prošlog svibnja.


Ulje na platnu umjetnika Jonathana Yeoa prikazuje Karla III. na pozadini živih crvenih nijansi, u odori vojne jedinice Welsh Guards, s leptirom iznad ramena.


“Poput leptira kojeg sam naslikao kako lebdi iznad njegova ramena, ovaj se portret razvio kako se mijenjala uloga subjekta u našem javnom životu”, rekao je Yeo, koji je prethodno slikao kraljevog pokojnog oca princa Philipa.
Portret otkriven u Buckinghamskoj palači naručen je 2020. kako bi se 2022. proslavilo 50 godina tadašnjeg princa od Walesa kao člana organizacije koja dodjeljuje potpore, The Drapers’ Company, priopćila je palača.


“Moj cilj također je bio osvrnuti se na tradiciju kraljevskog portretiranja, ali na način koji odražava monarhiju 21. stoljeća i, iznad svega, prenijeti duboku ljudskost subjekta”, dodao je autor slike.


Očekuje se da će ulje na platnu biti izloženo u Drapers’ Hallu u financijskoj četvrti Londona od kraja kolovoza, priopćila je palača.