Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

LEGENDARNI GLAZBENIK

Roger Waters odgovorio na kritike, tvrdi da su politički motivirane

Autor: Hina

27.05.2023. 15:30
Roger Waters odgovorio na kritike, tvrdi da su politički motivirane

Foto: ReutersKontroverzna britanska rock zvijezda, jedan od osnivača Pink Floyda, Roger Waters uzvratio je na optužbe o poticanju na mržnju, nakon što se početkom svibnja na koncertu u Berlinu pojavio u uniformi sličnoj onoj kakvu su nosili nacistički oficiri. “Elementi mog performansa koji se dovode u pitanje prilično su jasan iskaz protiv fašizma, nepravde i netrpeljivosti u svim oblicima”, stoji u objavi njemačkog odvjetnika koji zastupa 79-godišnjeg rokera. “Prikaz poremećenoga fašističkog demagoga zaštitni je znak mojih nastupa još od albuma ‘The Wall’ Pink Floyda iz 1980.”, rekao je Waters. “Nastojanja da se ti elementi prikažu kao nešto drugo su čisto huškanje i politički su motivirani.” U petak je objavljeno da je berlinska policija pokrenula istragu protiv Watersa zbog sumnje na poticanje mržnje.


Snimke na društvenim mrežama prikazuju Watersa odjevenog u dugačak crni kaput s crvenim oznakama na ramenima na pozornici Arene Mercedes-Benz gdje je prošli tjedan održao koncert.  “Istraga je pokrenuta zbog sumnje u poticanje na javnu mržnju jer se odjeća koju je nosio na pozornici može koristiti za veličanje ili opravdanje nacističke vlasti, a to je remećenje javnog mira”, rekao je glasnogovornik policije Martin Halweg za AFP. Potvrdio je time ranije izvješće koje je objavio portal Jewish News. “Odjeća je nalik na uniformu oficira SS-a”, rekao je Halweg. “Čitav sam život proveo govoreći protiv autoritarizma i ugnjetavanja gdje god sam ih uočio”, istaknuo je u odgovoru Waters.


“Moji su se roditelji borili protiv nacista u Drugome svjetskom ratu, a najveću je cijenu platio moj otac.” Unatoč tomu u više je navrata optuživan za antisemitizam, a na nekim je koncertima pozornicu dekorirao ‘napuhancem’ u obliku svinje s Davidovom zvijezdom.


Foto: Reuters


Koncert zamalo otkazan
Zadnjih je tjedana održao koncerte u nekoliko njemačkih gradova u sklopu turneje “This Is Not A Drill” (Ovo nije vježba), no koncerti su kontroverzni i neki su ih lokalni dužnosnici pokušavali zabraniti, ali bezuspješno.  Waters, koji se proslavio hitovima snažnih društvenih poruka kao što je “Another Brick In The Wall” negira sve optužbe za antisemitizam i objašnjava da prosvjeduje protiv politike koju provodi država Izrael, a ne protiv židovskog naroda.  Završni koncert turneje Waters će održati u nedjelju navečer, 28. svibnja u Frankfurtu. Prosvjednici su pred dvoranom najavili demonstracije.


Vlasti Frankfurta pokušale su otkazati njegov koncert, no sud je donio odluku da se koncert ne smije zabraniti jer je riječ o umjetničkoj slobodi.


Foto: Reuters