Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NARODNI MUZEJ ZADAR

"Tradicijsko ruho u suvremenom", prezentacija izložbeno-edukativnog projekta

Autor: Nina Vigan

24.11.2023. 16:35

Foto: Arif Sitnica



Povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Narodni muzej Zadar (NMZ) predstavio je izložbeno-edukativni projekt »Tradicijsko ruho u suvremenom; Dilina haljina i arbanaški prsluk«. Etnološki odjel NMZ-a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna i gradom Zadrom priredio je izložbu koja je nastala kao produkt EU-projekta W. O. W. Grad Zadar kao nositelj projekta, u suradnji s općinom San Felice del Molise i udrugom Ned – New European Dream, predstavio je tradicijsku baštinu grada Zadra, Arbanasa i Zadarske županije u San Felice del Moliseu u Italiji.


Foto: Arif Sitnica


Prsluk i haljina


– U sklopu ovog projekta cijeli niz pojedinaca i udruga iz Arbanasa posjetio je Italiju, čak 160 ljudi. Cilj ove suradnje je razmjena znanja, da Arbanasi uče modele očuvanja tradicije i kulture od moliških Hrvata i mislim da smo naučili dosta od njih, ali i oni i od nas. Za dan grada Zadra, predstavljamo jedan mali segment cijelog projekta, izložbu koju je pripremila kustosica Etnološkom odjela NMZ-a Marija Šarić Ban i učenici ŠPUDA-a. Moramo se zahvaliti i Društvu zadarskih Arbanasa i Dorijanu Peroviću koji nam je donio ovaj odjevni predmet, prsluk iz 18. stoljeća koji je bio inspiracija za ovaj program koji smo predstavili i u Moliseu. Nadam se će ovo biti poticaj zadarskim Arbanasima da i dalje ustraju na očuvanju svoje tradicije i da rade na novim projektima, kazala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport, Dina Bušić.


Foto: Dina Bušić/Arif Sitnica


– Grad Zadar nas je kontaktirao kako bismo predstavili grad Zadar, te sam se odmah sjetila Diline vjenčanice, koju je darovala porodica Brkan. U to doba, materijal je naručen u Italiji, kreirana je bogata nošnja, te se o njoj može puno pričati. Ova haljina je bila ideal za promociju naše kulture, te je ova izložba jedinstvena prilika da je javnost vidi. Cijelu priču je upotpunio i prsluk koji je originalni dio nošnje Arbanasa iz vremena kad su se doselili. Odlučili smo spojiti te dvije priče, prezentirati prsluk i haljinu, te ih u Italiji predstaviti kroz plesni performans. Balerina Noemi Pinto, koja vuče korijene iz Italije, napravila je koreografiju, dok Dilinu haljinu predstavlja Magdalena Bušić, uz pjesmu »Slavuj« u izvedbi Dine Bušić i Melite Ivković, tako da je sve u cjelini posvećeno promociji tradicijske baštine i njezinom čuvanju i istraživanju, naglasila je Marija Šarić Ban.


Foto: Arif Sitnica


Izvor inspiracije




Za mentorstvo u ŠPUD-u bile su zadužene Kate Prskalo prof. i Sandra Bačić prof. Sudionici radionice bili su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, učenice 3. D razreda, smjer dizajneri tekstila, Laura Bulaja, Lea Buškulić, Andrijana Ćoso, Valentina Ćurjurić, Tonka Novoselić i Petra Repinc Petra (mentorica Kate Prskalo) i učenice 4. C razreda smjer dizajneri odjeće, Lara Benić, Petra Vitlov, Melani Leventić, Josipa Pavičić i Angelina Stepčić (mentorica Sandra Bačić). Tradicijska odjeća je dio svake kulture, način da se očuva identitet određene zajednice ili skupine. U sklopu projekta učenici su se upoznali s originalom i replikom nošnje.


Foto: Arif Sitnica


– Ovo je jedan od niza projekata i suradnji između naše škole i NMZ-a, ali sad su tu dva sasvim specifična odjevna predmeta iz kojih su učenici crpili inspiraciju i napravili svoje vlastite kreacije. Tradicijsko ruho je iznimno bitno, učenici su se upoznali s prslukom iz 18. stoljeća i Dilinom vjenčanicom koja je predstavljala gradsku nošnju. Mnogi od učenika su napravili zaista izvrsne modne crteže koji su ostvarive modne kreacije, te time uvidjeli kako je bitno očuvati tradicijsko nasljeđe, stoga ih moram još jednom sve pohvaliti, kazala je Prskalo, dodajući kako je jako bitno ljubav prema tradicijskoj nošnji usaditi budućim naraštajima, pošto čini se gubimo taj dio kulturnog identiteta.


Foto: Arif Sitnica


Razvijanje ideja


U Italiji su zadarski Arbanasi i ostali sudionici održali predavanje o glagoljici, o Arbanasima, o povijesti, književnosti i glazbi.
– Imali smo radionice, vezano za očuvanje tradicijske baštine. I ova radionica ŠPUDA-a bila je izvrsna prilika da učenici mogu pogledati Dilinu haljinu i arbanaški prsluk, da imaju priliku vidjeti artefakt povijesti. Važna je i nadgradnja, da uče kako se replike rade, kako se razvijaju ideje prema našoj baštini, prema našim elementima, prema tom prsluku iz 18.st i prema Dilinoj nošnji, kazala je Šarić Ban.


Foto: Arif Sitnica


– Ova suradnja donijela je nove ideje i želje, razmišlja se i prijavi novih projekta s drugim regijama u Italiji, koje također imaju specifične govore, kulture i tradicije. Nama je važno vidjeti kako oni funkcioniraju, koliko njih govori aktivno moliški hrvatski, kako se odnose prema svom jeziku, glazbi i tradiciji, što je poticaj zadarskim Arbanasima da se bave svojim temama, još jače i još intenzivnije, istaknula je Bušić.


Uz zvukove pjesme »Slavuj«, baletnu izvedbu i brojne posjetitelje na Narodnom trgu izložba je otvorena, a moguće ju je pogledati do 4. prosinca 2023.