Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Plesni projekt

Završena Večer plesne minijature: Dvije večeri posvećene svim plesnim stilovima

Autor: Portal ZL

24.11.2023. 08:47
Završena Večer plesne minijature: Dvije večeri posvećene svim plesnim stilovima

Foto: ZPA



U organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i u sklopu Plesne sezone, održana je u prostoru Dvije Palače, jubilarna deseta po redu Večer plesne minijature, plesni projekt koji je okupio i predstavio bogatu i stilski raznoliku zadarsku plesnu scenu koja se godinama okuplja u vrijeme proslave Dana grada Zadra. Zbog specifičnosti prostora korištenih za plesne performanse i izvedbe, na posljednjoj manifestaciji Večer plesne minijature kod izvođača i publike, mogao se jasno primijetiti otklon od dominantnih koncepcija, inovativnost i istraživački pristup. 


Svojom angažiranošću performeri, plesači, koreografi i organizatori, potvrdili su ozbiljnost shvaćanja profesije koju nastoje profesionalizirati na ovim prostorima. Od zadarskih plesnih aktera nastupili su Zadarski plesni ansambl ujedno i organizator plesnih večeri, Plesna udruga Gesta, U pokretu, Studio 8, Baletna udruga Pirueta, Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi B. Bersa, Drama plus. Od gostiju u programu su sudjelovali UPPU PULS iz Zagreba, UO. Irida iz Sv. Filip i Jakova, Plesna udruga Kissa s otoka Paga, dok je zbog bolesti izostao nastup Plesne udruge Tiramola iz Splita. Prva večer je imala ozbiljan umjetnički pečat gdje je prevladao suvremeni plesni izraz, dok je druga večer bila puno masovnija, dinamičnija i većinom zabavnog karaktera u maniri jazz dancea, hip hopa i suvremenog plesa. Program se odvijao u Koncertnoj dvorani braće Bersa, na stepenicama i u prolazu Kneževe te u atriju Providurove palače. 


Znalački razrađen koncept


Na koncu festivala organizatori su prikazali dva kratka filma. Dugogodišnja suradnica Zadarskog plesnog ansambla koja trenutno živi i radi u Londonu, Stošija Zrinski, poslala je desetominutni eksperimentalni filmski uradak na temu plesača i publike. Duhovito, zanimljivo, toplo i znalački, Zrinski se potvrdila kao svestrana umjetnica: sjajna plesačica, vizualna umjetnica i senzibilna redateljica. Umjetnička organizacija Fronesis predstavila se svojim novim projektima “Virtualni ples” i “Što ako” kroz koji istražuju uporabu Motion cap tehnologije. U kratkom dokumentarnom videu prikazano je kako je predstava nastajala. U sklopu prezentacije publika je vidjela šest minutni video Virtualni ples koji je nastao kao produkt istraživanja korištenja Motion capturing tehnika te snimku dijela predstave koja na umjetnički način obrađuje suodnos plesa i tehnologije, a čija premijera je bila u svibnju ove godine u Zagrebačkom plesnom centru. 




Ovogodišnja Večer plesne minijature posvećena je plesnoj umjetnici Nives Šimatović Predovan, koja nas je napustila prije točno dvadeset godina i ostavila trajni pečat na cjelokupnu hrvatsku plesnu scenu. Svan Riedl je sedamdesetih godina prošlog stoljeća izradio mnoštvo skulptura i poprsja plesača, a među njima i pet kipova Nives Šimatović Predovan. Izložena je njegova prva skulptura od gipsa i poliestera koju je majstor napravio prije više od pedeset godina. Korina Oltran, članica Zadarskog plesnog ansambla izvela je minijaturu Ona i ja po konceptu Sanje Petrovski na glazbu Dore Pejačević Ljiljani. Kroz kratku plesnu formu analiziran je odnos tijela kao dinamičkog objekta u prostoru nasuprot skulpture kao statičkog objekta u prostoru.


Različite plesne tehnike, stilovi, brojni ansambli, umjetničke organizacije, škole i udruge, ukratko sva raznolikost i bogatstvo koje trenutno postoji u Zadru, privlači pažnju publike i struke: onu profesionalnu i amatersku. Ovim projektom okupljanja plesne scene u jesenskim mjesecima dotaknut je prikaz djelovanja i koristi amaterske kulture u razvoju umjetnosti i njezine profesionalizacije.


Večer plesne minijature je znalački razrađen koncept izvedbi koji se sve više provodi i u ostalim mjestima u državi. Također je pristupačna i otvorena platforma za prikaz radova plesača i koreografa iz Zadra i Hrvatske. Producent je Zadarski plesni ansambl, koproducenti Narodni muzej i Koncertni ured Zadar. Projekt je podržan od strane Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.