ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

BOGAT PROGRAM

Dvostruki subotnji program u Kino Zoni uz panel o istraživačkom novinarstvu u 21. stoljeću

Autor: Portal ZL

24.11.2023. 15:15
Dvostruki subotnji program u Kino Zoni uz panel o istraživačkom novinarstvu u 21. stoljeću

Foto: Centar nezavisne kulture



Subota u Kino Zoni vam donosi reprizu domaće hit komedije “Sedmo nebo” nakon koje slijede nešto ozbiljnije teme u nevjerojatnoj dokumentarnoj priči o životu i karijeri tvorca globalno poznate literarne senzacije, “Millennium” trilogije, ali i gorljivom antifašističkom aktivistu i novinaru, Stiegu Larssonu nakon kojeg slijedi panel o istraživačkom novinarstvu!


Komedija i dokumentarac


Komedija “Sedmo nebo” prati Nina (Krešimir Mikić), producenta popularnog Tv showa koji ispod fasade velikog ljubavnika skriva lice običnog slabića. On uz savjete svojeg kuma (Nikše Butijera) umjesto pravih donosi sve krive odluke i brzo nam postaje jasno kako ga očekuje prava katastrofa…


Debitantsku uspješnicu Jasne Nanut nakon rasprodane projekcije u srijedu na vaše zadovoljstvo ponovno prikazujemo u subotu u 18h, a već dva sata kasnije nas očekuje dugo iščekivani dokumentarac “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom”.




Uz uspješnu karijeru pisca, Larsson je bio i predan novinar čiji je fascinantan i dramatičan život sve do sada bio uglavnom nepoznat. Posvetio se borbi protiv desničarskog ekstremizma u svijetu i širenju poruke da je demokracija pravo za koje se treba boriti…


Kroz intervjue s ljudima bliskima Larssonu, kao i nepoznate materijale iz njegovog privatnog arhiva, rekonstrukcije i dosad neviđene snimke, film Henrika Georgssona pomno prikazuje nasljeđe i životno djelo slavnog autora, a ujedno je i alarmantan prikaz Švedske od sedamdesetih pa do danas koji, s obzirom na trenutnu političku klimu, neodgodivo podsjeća da je demokracija uvijek u opasnosti. Larsson se predano borio za svoja uvjerenja i kroz seriju Millennium uspio je svoju poruku prenijeti široj publici.


Panel o istraživačkom novinarstvu


Nakon filma o Larssonu, porazgovarat ćemo i o značaju te položaju istraživačkog novinarstva u 21. stoljeću sa stručnjakinjama na polju istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj koje ga svaki dan i žive, Tamarom Opačić i Melitom Vrsaljko!


Tamara Opačić (Zadar, 1986.) novinarka je tjednika Novosti i urednica društvenog magazina Nada. U fokusu rada su joj kršenja ljudskih prava i socijalna pitanja. Godine 2021. osvojila je nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka“ za pisano novinarstvo, 2022. nagradu Fonda za druge „Vesna Kesić“ za istraživačko novinarstvo, a 2023. ušla je u finale Europske novinarske nagrade u kategoriji novinarstva posvećenog izbjeglicama i migracijama.


Foto: Tamara Opačić/Centar nezavisne kulture


Melita Vrsaljko rođena je 1993. godine u Zadru, a veći dio djetinjstva provela je u Benkovcu. Za vrijeme studiranja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu radila je na portalu Forum.tm i televiziji RTL. Novinarsku i reportersku karijeru nastavlja na Al Jazeeri Balkans, a od 2020. godine piše za portal Faktograf. U fokus svog novinarskog rada stavlja zaštitu okoliša, klimatske promjene i ljudska prava. Autorica je nagradjivanog dokumentarnog filma “Knin-Zadar”. Živi i radi u Nadinu, selu nedaleko od Benkovca.


Foto: Melita Vrsaljko/Centar nezavisne kulture


Raspored projekcija


“Sedmo nebo” je na rasporedu u subotu 25. studenog s početkom od 18h, dok dokumentarac “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” gledamo od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcija.


*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.


*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar