ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

KONCERT U BANJU

Spoj tradicijske glazbe i poezije u izvedbi Marte Kolega i Dunje Bahtijarević

Autor: Vesna Benić

23.08.2023. 09:18
Spoj tradicijske glazbe i poezije u izvedbi Marte Kolega i Dunje Bahtijarević

Foto: Vesna Benić



Na otoku Pašmanu u centru mjesta Banj 21. kolovoza održao se koncert “Spoj tradicijske glazbe i poezije” u izvedbi Marte Kolega i Dunje Bahtijarević. Koncert je bio prava ljetna čarolija i pun pogodak TZ Općine Pašman da ga uvrsti u kalendar događanja i to baš u mjestu Banj poznatom kao mjesto tradicije.


Ove vrsne glazbenice Marta i Dunja predstavile su svoj novoobjavljeni album tradicijske glazbe pod nazivom “Pjesme”. Slobodno možemo reći da je ovo bio koncert pod zvijezdama koji je na najljepši mogući način brojnim posjetiteljima pružio romantičnu noć.


Spoj poezije i tradicijskih melosa fenomenalno se stopio s atmosferom u centru mjesta Banj – riva, more, brodice, topla ljetna noć kojom su odzvanjali prekrasni glasovi ovih umjetnica, bio je to jedinstven glazbeni doživljaj.




Na koncertu su se predstavili poetski opusi koji su se kombinirali s tradicijskim pjesmama kako je rekla Dunja neobični materijal. Marta je govorila svoju poeziju a za to vrijeme je Dunja pjevala i obrnuto Dunja je recitirala svoju poeziju, a Marta pjevala, dok su neke pjesme izvodile zajedno.


Album je sniman u tom maniru zato što naš jezik ne razlikuje pjesmu kao tekst, poeziju od pjesama koje se pjevaju.


Stvaralački svijet


Tradicijska je glazba stoljećima evoluirala procesom usmene predaje, u pravilu je nekomercijalna i najčešće povezana s nacionalnom kulturom, a ove dvije glazbenice svoju posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile su upravo u tom jedinstvenom projektu naziva “Pjesme”.


Snimatelj i producent albuma je Marin Hraščanec iz diskografske kuće Intek Music. Marta i Dunja su dan prije održale koncert u Domu u Kalima, a o utiscima i samom projektu uspjeli smo kratko saznati prije početka koncerta.


– Održala sam dosta koncerata u Kalima i uvijek ih poprati dosta ljudi. S obzirom na to da sam iz Kali, prije održavanja koncerta bila sam malo nervozna zato što je to ipak bilo prvi puta da izvodim svoju poeziju na kaljski.


Prije sam samo pjevala, nije bilo konkretno poezije na kaljski, a s druge strane bilo mi je nekako lakše jer sam mogla slobodno pjevati do samog mula.



Čim se izađe iz tog socijalnog konteksta u glavi i uđe se u prostor stvaranja i umjetnosti, ja zaboravim na prostor gdje sam i potpuno se predam tom stvaralačkom svijetu s ciljem da to što radimo pjesme i glazbenu umjetnost na što bolji način predstavimo publici.


Osobno smatram da je tradicija, a time i tradicijsko pjevanje, kolektivno nematerijalno kulturno dobro koje je potrebno očuvati, ali i dijeliti sa svima zainteresiranima, rekla je Marta dodajući kako je album “Pjesme” spoj tradicijskih pjesama i poezije, izraza pjevačkog glasa i poetskog glasa kojim se prenosi bogatstvo hrvatske i svjetske vokalne tradicije i osobnih iskustava te kako tvori zaseban i inovativan žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj glazbenoj i književnoj sceni. On jest i nije poezija, jest i nije glazba.


Kolektivna arhiva


– Upravo sam se u Kalima i susretala s našom bogatom tradicijom gdje sam uz proučavanje, podučavanjem i pjevanjem napjeva mjesta stekla iskustvo u vokalnim izvedbama baziranim na tradicijskoj glazbi iz čitavog svijeta.


Tradicijske pjesme su poput velikog kolektivnog arhiva koji sadrži sva moguća ljudska iskustva, a pjesme koje mi pišemo izraz su upravo naših pojedinačnih iskustava, koje se na taj kolektivni arhiv u ovom projektu oslanjaju i u njemu pronalaze podršku, kaže Marta Marta, multidisciplinarna umjetnica koja živi i radi na relaciji Zagreb – Zadar – Kali.


Marta se više godina bavi pjevanjem tradicijskih pjesama s balkanskog područja, a sudjelovala je u nizu radionica tradicijske glazbe pod vodstvom Darija Marušića, Joška Ćalete, Svetlane Spajić i dr. Više je godina vodila vokalni ansambl ZborXop te je bila članica pjevačke skupine Kamene babe iz Zagreba pri čemu se bavila proučavanjem, podučavanjem i pjevanjem napjeva s balkanskog područja.


Podučava o pjevanju, piše poeziju i kazališne songove za djecu, te izvodi performanse i lutkarske predstave. Trenutno sudjeluje u međunarodnom muzičkom projektu pod nazivom “One Beat”, a članica je i flamenko fusion sastava “A Cuerdas”.


Marta je kao vokalistica i Libretistica, također članica Mimika Orchestra, alternativnog progresivnog orkestra s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima, čiji je posljednji album “Altur Mur” osvojio nominaciju za nagradu Porin za najbolji World Music album u 2022. godini.



Dugogodišnja suradnja


Dunja Bahtijarević rodom je iz Mostara te spada u sam vrh domaće etno i jazz vokalne ekspresije. Pjesnikinja je, pjevačica i prevoditeljica. Izvodi tradicijske pjesme i istražuje muzičke kontekste koji im udišu nov život. U muzici koju stvara osjeti se njezino neprestano traženje svojih korijena, povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost.


Ona je jedna od pjevačkih stupova Mimike Orchestra pod vodstvom Maka Murtića te je prije pet godina udarila visoke etno standarde kao pjevačica grupe Kazan (koja je također tražila inspiraciju u etno nasljeđu kroz koju je djelovala autorski).


U autorskom projektu Dunjaluk s Lukom Čapetom interpretira sevdalinke oslanjajući se na glas, električnu gitaru i improvizaciju. Surađivala je s britanskim glazbenikom Willom Poundom te vodila radionice tradicijskih pjesama Balkana u Hrvatskoj i inozemstvu. Poeziju je objavljivala u časopisima Poezija i Tema.


– Marta i ja smo studirale zajedno i naša suradnja je dugogodišnja. Sretale smo se i u tom studijskom kontekstu na seminarima, mnogo sati provele razgovarajući o književnosti. Pjevale smo i u raznim skupinama, zajedno smo sada i u Mimika Orchestru što je zapravo ponovno pokrenulo te naše susrete, a ovaj projekt smo počele prošle godine u veljači.


Prijavile smo se u Ljubljani na festival Kauč. Nastupa se po stanovima što je jako dobra prilika za isprobavanje novih izraza, novih suradnji pa smo zapravo na ideju za ovaj album, koji smo uspjele spremiti u nekoliko dana, započele povodom nastupa na festivalu.


To možda izgleda brzo, ali smo imale već pola stvari gotovih te smo samo nadopunjavale. Izvukle smo našu poeziju i iskombinirali je s tradicijskim melosima i pjesmama koje obje znamo. Šest mjeseci kasnije s mojim drugim projektom Dunjaluk s Lukom Čapetom smo trebali nastupati u Koprivnici, ali ikako on nije mogao, nastupale smo Marta i ja.


Koncert je bio na otvorenom, a na njega je došao Marin koji je odmah rekao da ovo mora snimiti. Zbog tih smo se pozitivnih reakcija i odlučile za ovaj projekt “Pjesme”. Shvatile smo da je to očito nešto zanimljivo, nesvakidašnje, tradicijska glazba u kombinaciji s poezijom, kazala je Dunja.


Dunjin i Martin projekt multifunkcionalan je i fleksibilan, ima obilježja i koncerta i čitanja poezije. Pogodan je za izvođenje u svim mogućim prostorima i uvjetima: od kauča preko knjižnice do pozornice. Album ‘Pjesme’ objavio je Intek Music, a može se slušati na svim digitalnim platformama.