Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Edukativne radionice

U subotu na Višnjiku radionica Kung Fua

Autor: Portal ZL

17.08.2023. 09:48
U subotu na Višnjiku radionica Kung Fua

Foto: Press



Zadarski plesni ansambl, i ove godine po dvanaesti put organizira edukativne radionice namijenjene profesionalnim plesačima, a i svima onima kojima je tijelo važno kao sredstvo komunikacije i izražavanja. I ove godine se odskače od standarnog formata plesnog podučavanja i uz intenzivnu radionicu klasičnog baleta i suvremenog plesa Zadarski plesni ansambl dovodi i majstora Kung Fua koji će svojom vještinom i atraktivnošću privući osim plesača, glumce, sportaše, trenere, kineziologe, tj. sve one koje zanima tijelo, vježba i vještina. Do sada su također u ovim ljetnim edicijama osim plesnih radionica sudjelovali voditelji koji nisu isključivo iz plesnog miljea, a njihovi specifični sadržaji upotpunjavali su praksu suvremenog plesa, ali i općenito bavljenja tijelom. Do sada od takve vrste rada realizirane su radionice koje su se bavile somatskim praksama kao Klein tehnika koja se punih deset godina provodila u Zadru, kineziološkim vještinama kroz kondicione i korektivne treninge, Tai chi chuan i Aikido.


Prvu radionicu po redu započinje 19. kolovoza u dvorani na Višnjiku Andrej Zupančič, Kung Fu & Qi Gong učitelj iz Ljubljane. Osnivač je Body Mind Ljubljana centra za Kung Fu i Qi gong praksu. Radionica borilačke tehnike vrlo bliske suvremenoj plesnoj tehnici započinje 19., a traje do 22. kolovoza u sportskoj dvorani na Višnjiku. Kung Fu izvorno dolazi iz samostana Shaolin u Kini i jedna je od najstarijih borilačkih i duhovnih vještina. Uključuje stjecanje kondicije, snage, fleksibilnosti, mobilnosti, vježbanje tradicionalnih Shaolin formi (kate) i tehnike ruku i nogu. Qi Gong također nazvan i „meditacija u pokretu“, praksa je koja njeguje i balansira životnu energiju.


Nakon ove radionice zajedno s početkom festivala Monoplay od 23. do 26. kolovoza kreću radionice klasičnog baleta za plesače suvremenog plesa koju vodi Libby Farr, i radionica suvremenog plesa Flying Low & Passing Through Nine Faidige.




Festival Monoplay i rad Zadarskog plesnog ansambla podržani su od Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Zaklade Kultura nova.  Sve informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama festivala Monoplay.