Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZADAR ORGAN FEST

Djeca i mladi putem glazbe, likovnosti, filma istražuju svoju kreativnost

Autor: Nikolina Lucić

16.08.2023. 15:07
Djeca i mladi putem glazbe, likovnosti, filma istražuju svoju kreativnost

Foto: Toni Kulaš



Zadar Organ Festival” ovog kolovoza slavi svoj peti rođendan. Radi se o jedinstvenom međunarodnom festivalu orguljaške glazbe s interdisciplinarnim karakterom koji ruši stereotipe povezane s orguljama, proširuje percepciju o njihovim izražajnim mogućnostima i približava ih publici svih generacija. A, kao uvertira festivalskom programu, kao i svake godine, na rasporedu su kreativne radionice s Teom Kulaš i njezinim kolegama umjetnicima. Na rasporedu je sve i svašta; od glazbe do kazališta, za svako dijete po nešto.


Dok su za glazbeni dio zadužene Tjaša Drovenik Adamec i Tea Kulaš, likovnu radionicu vodi Mirta Boban, kazališnu radionicu Kamishibaija poznata zadarska lutkarica Sanja Grgina, a filmsku Paula Skelin i Josipa Henizelman.


– Pored niza koncerata i događanja koja su rezervirana za rujan, uvod u izvedbeni dio čine već tradicionalne Kreativne radionice za djecu i mlade. Kao i dosad, radionice nude niz različitih umjetničkih aktivnosti.





Konkretno, riječ je o interdisciplinarnom programu na kojem djeca i mladi mogu istraživati svoju kreativnost putem glazbe, likovnosti, filma i, od ove godine, pripovijedanja, najavila je Kulaš.


Glazbeni dio programa uključuje individualne satove sviranja orgulja i komorne glazbe, prvenstveno namijenjene učenicima glazbenih škola ili studentima akademija, no dobrodošli su i početnici.


Budući da su satovi individualni, prilagođeni su svakom polazniku, uzimajući u obzir glazbeno predznanje i sposobnost snalaženja na instrumentu. Osim onih koji već sviraju instrument s tipkama, dobrodošli su i drugi instrumentalisti koji će imati priliku zasvirati uz orgulje i otkriti čari komornog muziciranja.



S obzirom na to da u osnovnim glazbenim školama u Hrvatskoj još uvijek nema formalnog programa za učenje sviranja orgulja – a i u srednjima je rijetkost – ove radionice pružaju vrijednu priliku djeci i mladima da se upoznaju s ovim posebnim instrumentom.


– Budući da je ZOF temeljen na interdisciplinarnom pristupu, taj se princip proširuje i na programe za mlade. Tako će polaznici Kreativnih radionica već petu godinu zaredom imati priliku izraziti se kroz likovnost, koristeći različite tehnike i likovne medije, nadahnuti zvukom i izgledom orgulja.


Ovaj program otvoren je za polaznike od 5 do 25 godina, dodala je Kulaš, kazavši kako će za one starije od 12 godina, ponovno organizirati škola dokumentarnog i eksperimentalnog filma koja je tijekom posljednje tri godine donijela nekoliko iznimnih rezultata na nacionalnoj razini.



– Novost ovogodišnjeg programa je radionica Kamishibaija – japanskog uličnog kazališta koje kombinira pripovijedanje i ilustracije. Sudionici stariji od 10 godina imat će priliku naučiti što je to pripovijedanje, ispričati priču te istovremeno izraditi popratne ilustracije, zaključila je Kulaš.


Prijavu je moguće podnijeti na službenoj web – stranici Zadar Organ Festivala do petka, 18. kolovoza Sve radionice započinju 21. kolovoza i završavaju zajedničkom prezentacijom 27. kolovoza. Zbog velikog interesa, broj sudionika je i ove godine ograničen.


Sve radionice su besplatne za polaznike kako bi sudjelovanje bilo omogućeno svima, bez obzira na ekonomske mogućnosti obitelji.