Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ENVOLVE

U Kapetanovoj kuli izložba skulptura autora Renata Berlanda

Autor: Đurđa Baljak

16.08.2023. 21:21
U Kapetanovoj kuli izložba skulptura autora Renata Berlanda

Foto: Đurđa Baljak



U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar u Kapetanovoj kuli je predstavljena izložba skulptura pod naslovom »Evolve« autora Renata Berlanda. Autor je kao Hrvat talijanskog podrijetla, rođen u Bosni i Hercegovini, završio srednju elektro-tehničku školu u Varaždinu, ali je tijekom 1990-ih s obitelji kao izbjeglica otišao u Kanadu u potrazi za boljim životom.


U Kanadi je, kako kaže, pronašao utjehu u umjetnosti koristeći je kao medij izražavanja, ali i povezivanja s ostalim ljudima. Izložbu je predstavio predsjednik HDLU-a Dragan Jelavić.


– Zamislite čovjek je došao iz Kanade i izlaže u objektu iz 13. stoljeća. O tome u Kanadi mogu samo sanjati, istaknuo je ponosno predsjednik HDLU-a i dodao kako svaka izložba bilježi sve veću posjećenost, pa tako i ova.


Pomicanje granica




Autor Berlanda se zahvalio članovima HDLU-a na prilici za izlaganje te istaknuo koliko je važna međusobna podrška umjetnika, ali i pomicanje granica u umjetnosti na nove razine. Svoje najranije radove je izrađivao od materijala koje bi pronalazio u prirodi, održavajući tako duboku povezanost s njom.



No, s vremenom je u svoje skulpture uključio materijale iz svakodnevnog građevinskog rada. Inspiraciju ponajviše pronalazi u prirodi i ljudskim emocijama, s posebnim fokusom na osnaživanje žena.


– Većinu života sam bio okružen ženama tako da je u mojim radovima njihov utjecaj zaista velik zato što me one uvijek podržavale za razliku od muškaraca kod kojih nisam isprava nailazio na odobravanje.


Počeo sam stvarati u svojim ranim dvadesetima, a žena me potaknula da upoznam druge umjetnike i tako sam polako ušao u taj svijet, kazao je autor izložbe te nastavio kako većinu vremena živi u Kanadi, dok nekoliko mjeseci boravi u Hrvatskoj gdje pronalazi najveću inspiraciju za stvaranje svojih skulptura. Tako je većinu radova za ovu izložbu napravio upravo ovdje.


Kako nam priča, od nedavno je počeo istraživati i nove mogućnosti u skulpturi, eksperimentirajući s glinom i PLA filamentima uz pomoć 3D olovke.



Eksperimentalne metode


– U svom radu nastojim eksperimentirati s različitim materijalima koji do sada nisu bili korišteni na takav način. Tako šećer pretvaram u plastiku, a plastiku u žicu koju stavljam preko glinenih kalupa. Nisam pronašao nikoga u svijetu tko to radi, ali postoji jedan umjetnik u SAD koji radi nešto slično.


Trenutno s jednim umjetnikom iz Kalifornije, koji je poznat po radu s 3D printom, pokušavam razviti novu tehniku izrade skulptura u bronci s kojom bi se znatno uštedilo vrijeme izrade i količina utrošenog materijala, otkrio nam je Berlanda.


Od 2014. godine započinje s ozbiljnijim radovima i izložbama kao što su Moss St. Paint-in, Sook Fine Arts Show, Sidney Sculpture Walk, Sculpture Splash Esquimalt, Victoria Gallery show i mnogim drugima. Uz to, svoje radove predstavlja i vlastitoj galeriji Evolve u Victoriji, Canada i Tofino gallery of contemporary art u Tofinu.