Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kazališna udruga

Šango Šimurina: Naziv nam je "Igrajmo se", ali vrlo ozbiljno radimo

Autor: Đurđa Baljak

22.03.2023. 22:00
Šango Šimurina: Naziv nam je

Foto: Mate Komina



Kazališna Udruga »​Igrajmo se« u petak je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar izvela predstavu pod naslovom »Poučak o suglasnosti« u povodu 20. obljetnice postojanja. Režiju potpisuje Matija Šango Šimurina, a scenarij je nastao po tekstu njemačkog književnika Bertolta Brechta koji je bi poznat po nemilosrdnom sarkazmu u okviru kojega je ismijavao društveni poredak tijekom druge polovine 20. stoljeća. Porazgovarali smo s redateljicom i doznali nešto više o njihovom radu.


– Neposredno nakon osnutka 10. lipnja 2003. godine prezentirali smo javnosti svoj rad kratkim predstavama svih svojih polaznika. Prva predstava koju smo izveli s našom najstarijom skupinom zvala se »Kažeš anđeo« (Šango, Vitaljić, Burčul), a nastala je prema tekstu Miljenka Jergovića, dok ja potpisujem dramatizaciju. Tu predstavu smo izveli u crkvi Svetog Dominika, i pored toga što je bila naš prvijenac, iste godine je proglašena zadarskim kazališnim hitom, prisjetila se Šango Šimurina te dodala da je to bio divan početak onoga što danas jesu te se zahvalila svim tadašnjim mladim ljudima koji su tada krenuli u pustolovinu s njima.


– Naime, 2004. godine po istoimenom tekstu, također u mojoj dramatizaciji, premijerno je prikazana predstava pod istim naslovom – »Poučak o suglasnosti«, ali pod vodstvom druge redateljice s tadašnjom najstarijom skupinom polaznika, odnosno glumaca, započela je Šango Šimurina te istaknula da je zapravo riječ o dvije posve različite predstave koje su inspirirane istim tekstom.




– Tadašnja postava okupila je neke od poznatih imena današnje kulturno-umjetničke scene, a među njima izdvajam Roberta Brkljaču koji je tada bio u ulozi izvođača, a danas stalni suradnik »Igrajmo se« koji je dio autorskog tima ovog projekta (grafičko oblikovanje plakata, snimanje i montaža videomaterijala), a zadovoljstvo je spomenuti da je veći dio tima i dalje u ulozi suradnika naše Udruge.


Epsko kazalište


U predstavi »Poučak o suglasnosti« je sudjelovalo 45 izvođača, a pored redateljice Matije Šango Šimurine, ostatak tima čine kostimografkinja Anita Goreta, scenograf John Čolak, glazbena mentorica Iva Mustać Klarić, autor glazbe (gitara) Karlo Klarić, Ena Vrkić na bubnjevima, snimatelj i montažer Damir Matešić, fotograf Bojan Bogdanić, oblikovatelj svjetla Frane Papić, dok je za montažu video materijala zaslužan Robert Brkljača.


Prva predstava Kazališne udruge »Igrajmo se« bila je Anđeo 2003.


Neke od ključnih rečenica koje se provlače kroz predstavu su »Pomaže li čovjek čovjeku?«, »Je li čovjek čovjeka pomogao?«, »Je li se što promjenilo?«, a koje aludiraju na uvijek aktualne problem ljudske egizstencije. Predstava »Poučak o suglasnosti« u prvom redu propituje apsurd rata, ali i važnost života te međusobne suglasnosti. Zapravo riječ je o primjeru epskog kazališta u kojem se kombiniraju glazba i tekst, kako u formativnom obliku, tako i u obliku sredstava izražavanja emocija te ukazivanja na društvene probleme.


– Ova predstava, sukladno tekstu i vremenu nastanka originalnog predloška teksta autora Brechta koji nam je bio polaznica, pripada formi epskog kazališta u kojoj se dosad nisam okušala, ali sam promišljala o njoj odavno, pa je samo bilo pitanje vremena kad će ugledati svjetlo dana. Kao i svaki rad, tako i ovaj projekt, moje je osobno viđenje određene kazališne forme i teme, odnosno određene ideje koji je uvijek usmjeren cilju osvještavanja mladih ljudi o pojedinim pitanjima ili potreba progovaranja o određenim temama i kvalitetnom odrastanju, kazala je Šango Šimurina te osvrnula na svoj dramsko pedagoški rad.


– Moj rad podrazumijeva veliku raznovrsnost koja se sastoji od autorskog rada, odnosno pisanje predstava, osmišljavanja i realizacije umjetničkih projekata u cijelosti, pa u konačnici do same dramatizacije tekstova. Također, i redateljski rad, i oblikovanje spomenutog za različite uzraste (predstave za djecu, mlade i odrasle), ali i dramsko-pedagoške radionice… Raduje činjenica da je prepoznat i ovjenčan međunarodnom nagradom Hrvatskog Centra za dramski odgoj 2020. godine koji je od početka prati, vrednuje moj rad i posredstvom kojega sam stekla i zvanje dramskog pedagoga uz diplomu profesorice, objasnila je te dodala da je Udruga »Igrajmo se« doista prepoznata po svom kvalitetnom sadržaju za djecu i mlade, a čemu u prilog ide i suglasnost Ministarstva obrazovanja za izvannastavne aktivnosti. Iako manje poznata kao organizacija koja educira i odrasle, polako i sigurno koračaju i u tom smjeru.


Udruga »​Igrajmo se« je ove godine obilježila dvadeset godina postojanja, a iznikla je iz ljubavi prema glumi i kazalištu.


– Moje dramsko putovanje traje oduvijek, a ono ozbiljnije kazališno započelo je 1997. godine kada sam bila studentica, amaterska glumica i članica ansambla HNK Zadar. Na poticaj takvog okruženja i pojedinaca, prateći naravno vlastite interese prema kazališnoj umjetnosti, književnosti i slično, moja kazališna priča započela je poprilično nesvjesno, ali je postala ozbiljno putovanje koje nije posao već jednostavno ono što jesam i što živim. Potom, 2001. godine započinjem s dramsko pedagoškim radom, a iz te skupine je iznikla i prva generacija glumaca, danas poznate javnosti, da bi na koncu sve to 2003. godine preraslo u »Igrajmo se«.


Dvije premijere


– U dramskom odgoju, dramski se doživljaj svijeta i umjetnosti pretvara u organiziranu igru, a igra pruža mogućnost slobodnog izražavanja što otvara put stvaralaštvu. No, iako se Udruga naziva »Igrajmo se« ona zapravo predstavlja ozbiljno osobno putovanje iza kojeg stoji vrlo ozbiljan rad. Upravo taj rad danas za posljedicu ima iznimnu posjećenost naših predstava i zanimanje za naše aktivnosti. Naše grupe ne broje velik broj polaznika zbog kvalitete rada što otežava pristup novim članovima, pa su podijeljene po uzrastu kojemu se prilagođava sadržaj rada. Riječ je o djeci i mladima uzrasta od 7 do 18 godina, razvrstanih u četiri grupe. Godišnje kroz naš program prođe oko 100 djece, a tomu pridodajemo i ostali dio spomenutog programa za koji također postoji zanimanje. Velik je broj poznatih imena potekao je iz »​Igrajmo se«, naši članovi rasuti su po cijelom svijetu, a oni koji su odabrali drukčije čine svakako kvalitetnu publiku i svoje stečeno kreativno znanje primjenjuju u svom radu što me iznimno veseli, istaknula je ponosno Šango Šimurina te dodala da ih u ovoj godini očekuju još dvije premijere.


– S predstavom »Poučak o suglasnosti« do kraja godine idemo na međunarodno gostovanje. U svibnju nas očekuje autorska predstava »Zapisi s igrališta«, a na jesen premijera autorske predstave »Ja ti on mi vi oni«. Pored toga, ove godinu nam dolaze i kolege iz Pozorišta mladih Tuzla iz Bosne i Hercegovine s predstavom Crtež generacije (Amila Beširović). Također, imat ćemo i radionicu za odrasle te izložbu kazališne fotografije, najavila je Šango Šimurina te dodala da svaku godinu zaokruže dodjelom nagrade za najbolja glumačka ostvarenja NOBI, odnosno tzv. »Zadarskim oskarom«.


Matija Šango Šimurina, FOTO: Bojan Bogdanić