Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

HUMANITARNA PREDSTAVA

Mladi glumci u kazalištu preispitali tabu teme

Autor: Anamaria Galović

22.10.2022. 11:35
Mladi glumci u kazalištu preispitali tabu teme

Foto: Mate Komina



U HNK Zadar sinoć se održala predstava humanitarnog karaktera »Zabranjeno mlađima od 15, strana A« koju su zajednički organizirali Kazališna udruga Igrajmo se i Liga protiv raka Zadar.


Kako doznajemo od voditeljice Udruge, Matije Šango Šimurine, glumačkom ansamblu predstave nakon premijere u svibnju ove godine pridružilo se još 10 mladih glumaca i glumica uzrasta od 7 do 18 godina, pa je to poslužilo kao prilika za dodatnu motivaciju te dašak osvježenja određenim scenama, kao i predstavi u cjelini.


Šarolika publika


Predstava »Zabranjeno mlađima od 15«, u kojoj je sudjelovalo 73 djece, progovara o različitim sadržajima zabranjenima mlađima od 15 godina i proispituje svrhovitost sadržaja, opravdanost i smislenost zabrana kao i njihovo djelovanje i moguće posljedice. Uokvirena kazališna priča, vizija je navedene problematike djece i mladih ispričane njihovim svakodnevnim jezikom.


Foto: Mate Komina




– Privlačimo šaroliku publiku različitog dobnog uzrasta, na što smo i ciljali radeći ovu predstavu. Mislim da je vrlo važno da je pogledaju djeca i njihovi roditelji. Stoga mi je drago da su naše izvedbe na proljeće popratili nastavnici s djecom iz različitih zadarskih škola, kazala je Matija Šango Šimurina, dodavši kako je zadovoljna prodajom karata od kojih je sav prihod namijenjen Odjelu pedijatrije i djeci oboljeloj od malignih bolesti.


Na ovaj način Kazališna udruga Igrajmo se nastavlja njegovati humanitarni dio svoga djelovanja i suradnju s lokalnim udrugama i institucijama.


– Na početak humanitarnog djelovanja potaknula nas je naša članica, koja je i sama bolovala od maligne bolesti. Bilo je to 2011. godine u kojoj smo proslavili neslužbenih 10 godina djelovanja naše Udruge. Tada samo izveli predstavu »Ja znam što je kazalište« o viđenju kazališta i kazališne umjetnosti djece i mladih, popraćenu knjigom misli o kazalištu, kao i razloga zbog kojih se bave tom umjetnošću. Također, 2015. godine u suorganizaciji s HNK Zadar održali smo 2. Svečanu dodjelu nagrada i diploma humanitarnog karaktera pod nazivom »Igrom za prijatelja, ističe Šango Šimurina.


Otvoren niz pitanja


Predstava otvara cijeli niz pitanja i »tabu« tema poput pušenja, alkohola, legalizacije supstanci pa sve do onih osnovnih, kao što je pravo na govor i pravo na osjećaj.


– Zanimljivo je čuti duhovit način na koji mladi pristupaju toj problematici, kaže autorica pod čijom je redateljskom palicom predstava nastala.


Foto: Mate Komina


Premijera drugog dijela predstave, pod nazivom »Zabranjeno mlađima od 15, strana B« igrat će se 16. prosinca u HNK Zadar. Uoči Božića, u toj će predstavi sudjelovati preko 80 djece, a njihova nam voditeljica kaže kako možemo očekivati veliko scensko iznenađenje i dobru zabavu, no detalji zasad ostaju tajna.


– Svakako se nadamo da ćemo ispuniti očekivanja publike, zaključuje voditeljica ove zadarske Udruge. Mi u to ne sumnjamo!