Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HNK Zadar

Predstavu "Poučak o suglasnosti" uprizorila Kazališna udruga Igrajmo se

Autor: Đurđa Baljak

18.03.2023. 11:45
Predstavu

Foto: Mate KominaKazališna Udruga Igrajmo se Zadar jučer je u Hrvatskog narodnom kazalištu Zadar predstavila predstavu pod naslovom »Poučak o suglasnosti«. Režiju potpisuje Matija Šango Šimurina, a scenarij je nastao po tekstu njemačkog književnika Bertolta Brechta koji je bi poznat po nemilosrdnom sarkazmu u okviru kojega je ismijavao društveni poredak tijekom druge polovine 20. stoljeća. Predstava je prvi put prikazana 2004. godine kada je ova udruga za djecu i mlade započela sa svojim djelovanjem s ciljem razvoja u okviru dramsko pedagoškog rada.


U predstavi je sudjelovalo 45 izvođača, a izvedba je trajala 45 minuta. Pored redateljice Matije Šango Šimurine, ostatak tima čine kostimografkinja Anita Goreta, scenograf John Čolak, glazbena mentorica Iva Mustać Klarić, autor glazbe (gitara) Karlo Klarić, Ena Vrkić na bubnjevima, snimatelj i montažer Damir Matešić, fotograf Bojan Bogdanić, oblikovatelj svjetla Frane Papić, dok je za montažu video materijala zaslužan Robert Brkljača.


Foto


Predstava "Poučak o suglasnosti"


avatar

Snimio: Mate Komina


18.03.2023. 11:03
Galerija

Foto: Mate Komina
Krajnji cilj ovoga kazališnog komada je promicanje kazališne umjetnosti kod mladih te upoznavanje s epskim kazalištem i aktualnom problematikom koju obrađuju. Neke od ključnih rečenica koje su se provlačile kroz predstavu bile su »Pomaže li čovjek čovjeku?«, »Je li čovjek čovjeka pomogao?«, »Je li se što promijenilo?«, a koje aludiraju na uvijek aktualne problem ljudske egzistencije. I u naslovu predstave »Poučak o suglasnosti« otkriva se poruka o važnosti međusobne suglasnosti i života, te s druge strane, apsurda rata. Dakle, riječ je o primjeru epskog kazališta u kojem se kombiniraju glazba i tekst, kako u formativnom obliku, tako i kao sredstvo izražavanja i osvještavanje društva.