Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poučak o suglasnosti

Igrajmo se na pozornicu HNK donosi Brechta

Autor: Ana Šarić

14.03.2023. 15:05
Igrajmo se na pozornicu HNK donosi Brechta


“Pomaže li čovjek čovjeku?”, „ Je li se što promijenilo?“, „ Je li čovjek čovjeka pomogao“?, neke su od rečenica koje čine osnovnu ideju nove predstave “Poučak o suglasnosti” Kazališne udruge “Igrajmo se”. Motivi predstave uvijek su aktualni problemi egzistencije i ljudskosti, a ekipa “Igrajmo se” te će nam pokazati ovog petka na daskama HNK Zadar. 


– Predstavu nosi najstarija grupa polaznika, uz podršku mlađih, a nastao je na predlošku dramskog teksta Bertolta Brechta, rekla je Matija Šango Šimurina najavivši predstavu u kojoj sudjeluju i Ena Vrkić koja svira bubnjeve te Karlo Klarić koji je zaslužan za glazbeni dio. On inače svira violinu, a u ovoj predstavi je na gitaru.


Kako proizlazi iz samog naslova riječ je o poučku i važnosti međusobne suglasnosti, vrijednosti života te besmislu rata. Primjer epskoga kazališta (spoja glazbe i teksta), ali ne samo u njegovom formativnom obliku već kazališta kao sredstva izražavanja, sredstva osvještavanja okoline, kao načina izražavanja i prostora za izricanje vlastite istine i progovaranja o potrebnom.




Za Brechta kazalište je mjesto političkog prosvjetljenja: On radi na razvoju novih oblika kazališta koje gledatelje treba potaknuti na razmišljanje i djelovanje. Takav teatar jest epski teatar, a V-efekt (Verfremdungseffekt) njegovo je osnovno sredstvo i tehnika. V-efekt znači razbijanje prepreka između publike i glumaca, kao i ideje da prvi moraju biti pasivni, a drugi aktivni. Poznate se stvari pri tome predstavljaju u novom svjetlu te tako upućuju na kontradiktornu stvarnost, dok se radnja putem komentara i songova prekida, što kod gledatelja uništava svaku iluziju. Bertolt Brecht najistaknutiji je njemački dramatičar 20. stoljeća koji je protestirao protiv nepravednosti suvremene civilizacije i tom je pobunom snažno inspirirana njegova cjelokupna društvena satira.


– Ovaj tekst premijerno je prikazan 9. lipnja 2004. godine na sceni Sv. Dominika (KLZ). Njime je obilježena prva godina rada “Igrajmo se” koji već 20 godina koristi kazalište kao način izražavanja, poticanja na razmišljanje i djelovanje i važnosti umjetnosti, kazališne umjetnosti, u razvoju djece i mladih i dramsko pedagoškog rada, rekla Šango Šimurina. Matija otkriva kako već dugo promišlja o ovoj predstavi – ali tek je sada sazrio trenutak naglasivši kako “Igrajmo se” ovom predstavom započinje program obilježavanja 20 godina rada s djecom i mladima.


AUTORSKI TIM:


Po tekstu: Bertolta Brechta


redateljica: Matija Šango Šimurina / dramatizacija: Matija Šango Šimurina


ANITA GORETA , kostimografkinja 


JOHN ČOLAK, scenograf 


IVA MUSTAĆ KLARIĆ,  glazbena mentorica


KARLO KLARIĆ, autor glazbe / gitara


ENA VRKIĆ, bubnjevi


FRANE PAPIĆ, oblikovanje svjetla


ROBERT BRKLJAČA, izrada i priprema promidžbenog materijala


DPI GRAFIKA, KATARINA ORUČ – tisak promidžbenog materijala 


ROBERT BRKLJAČA, priprema i montaža video materijala za predstavu


BOJAN BOGDANIĆ, fotograf 


DAMIR MATEŠIĆ, snimatelj i montažer predstave


IZVOĐAČI: glumci IGRAJMO SE (od 14. godine – 18. godine), u predstavi sudjeluje 45 izvođača.


Trajanje predstave: 45 minuta


CILJANA SKUPINA: mladi  (mladi od 12. godine  na dalje)


CILJ: promicanje kazališne umjetnosti kod mladih, upoznavanje s epskim kazalištem i aktualnom problematikom koju obrađuje.