Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

RASPJEVANI KLINCI

Osim stručne edukacije, djeca u Libretu dobivaju i uspomene za cijeli život

Autor: Đurđa Baljak

13.09.2023. 21:17
Osim stručne edukacije, djeca u Libretu dobivaju i uspomene za cijeli život

Foto: Libreto



Raspjevani zadarski glazbeni studio Libreto je od 21. do 28. kolovoza održao upise za nove članove za školsku godinu 2023./2024., a programi koje nude su dječji zbor Libretići (za djecu od pet do devet godina), zbor Libreto Teens (za djecu od deset do četrnaest godina) i pjevače Soliste (za tinejdžere i starije).


Međutim, ovaj glazbeni studio ne završava sa svojim aktivnostima tijekom lipnja već je veoma aktivan i tijekom ljetnih mjeseci. Povodom toga nam je nešto više ispričala voditeljica Ivana Begović.


Vrijedna priznanja


– U Polivalentnoj dvorani Providurove palače smo 12. lipnja imali produkciju na kojoj su sudjelovali svi naši članovi od dječjeg zbora Libretići, zbora Libreto Teens do pjevača Solista. Tada su nam se pridružili i naši dragi gosti, klasični gitaristi iz Glazbene škole Blagoje Bersa kojim predajem te plesači iz Sportsko-plesnog kluba Bellus. Nakon toga je za nas nastupilo razdoblje festivala, a uz to i sada već tradicionalno gostovanje na rođendanskoj proslavi Bure centra u Biogradu na Moru.




Naše učenice su nastupile, uz pratnju odličnog zadarskog benda Vista, na Benkovac festu, Teen festu Plitvice, na prvim Skradinskim zvjezdicama, 11. Vir festu te smo našu malu “turneju” završili na 27. Stankovci festu, a sve u organizaciji Glazbene udruge Melodija na čelu sa Zdenkom Sarađenom, ispričala nam je simpatična voditeljica ovog glazbenog studija.


Članice Libreto Teens-a, od kojih su neke i pjevačice Solistice sveukupno su osvojile čak šesnaest vrijednih nagrada (prve tri nagrade žirija, kao i prve tri nagrade publike, ali i Nagradu za najbolji scenski nastup), a njihova imena su Nina Vujević, Vita Zorica, Nika Marinović, Eva Faričić, Sara Dundović, Matea Mandić i Ana Lucia Lovrić.



– Istaknula bih njihov veliki i predan rad na svakom segmentu one pjesme koju su izabrale za izvođenje. Od tehničkog dijela rada na skladbi, dinamike, fraziranja, lijepog i uvjerljivog proživljaja teksta te donošenja emocije na binu, ali i odličnog scenskog nastupa te pomno birane garderobe pa sve do obaveznog dobrog i energičnog kontakta s publikom. Jako smo ponosni na svaku od njih, a neke su, poput naše drage Nine Vujević, osvojile prvu nagradu žirija na Vir festu čak dvije godine za redom.


Nika Marinović je prošle godine odnijela prvu nagradu žirija na Stankovci festu, dok je ove godine odnijela prvu nagradu publike, a puno je nagrada odnijela i Vita Zorica. Tu je bila i naša starija pjevačica, solistica Hana Grubić, koja je dvije godine za redom osvojila prvu nagradu žirija na Donat festu, a iza sebe ima još jako puno nagrada na mnogim i brojnim festivalima na kojima je nastupala diljem Hrvatske.


Stoga je ove godine u Skradinu i Viru nastupila kao gošća, u show dijelu programa, a uz to je i bila dio Stručnog ocjenjivačkog žirija, što je vrlo zahtjevna i odgovorna zadaća. Međutim, ona je to upravo tako i shvatila, istaknula je voditeljica Ivana.


Proširena obitelj


Pored zbora Libreto Teens i Solistica, valja se osvrnuti na i na dječji zbor Libretići koji je prošli mjesec u okviru glazbenog studija Libreto “izbacio” i novi spot za autorsku pjesmu »Kiša bez miša«.


– Svjetlo dana je ugledao i naš novi singl čiji tekst, glazbu i aranžman potpisuju Nora Nekić, Dinko Habuš, Marin Ćuto i moja malenkost. Videospot smo snimali u našoj vlastitoj produkciji koju zapravo čini jako mali broj ljudi, pored mene tu je moj suprug, Dinko Habuš, koji je umjetnički voditelj i naš Marin Ćuto koji sudjeluje u čitavoj kreaciji naših glazbenih uradaka – od rada na matrici, snimanja u studiju, miksanja, masteringa pa sve do snimanja i montiranja videospotova.



Prilikom snimanja mu pomaže i naša dugogodišnja i nagrađivana učenica, sjajna solistica Katarina Mikulec. Back vokale su otpjevale naše starije učenice, solistice Katarina Mikulec i Lara Furdi. Spot smo snimali na zaista prekrasnom, ujedno živopisnom i bajkovitom mjestu, a to je Ponyland u Zemuniku Donjem, otkrila nam je umjetnička voditeljica ovoga projekta.


Djeca su pored iskustva snimanja i dobivanja uputa za glumu, imala i priliku biti u neposrednom kontaktu s različitim domaćih životinja, uz ponije, koje su i jahali. Na kraju snimanja ih je čekao veliki napuhanac u obliku dvorca, ispričala nam je umjetnička voditeljica.


– Mi se, kao voditelji i mentori, pored stručne i kvalitetne glazbene i scenske edukacije, trudimo svoj djeci, i manjoj i većoj, stvoriti od svakog nastupa, snimanja, gostovanja, putovanja i ostalog uspomene za čitav život te da svi unutar Libreta funkcioniramo kao jedan prirodni oblik proširene obitelji u kojoj se prihvaća i podupire svaki njegov član, kao i da živimo i stvaramo unutar iskrene povezanosti, brige i velike ljubavi koju osjećamo jedni prema drugima.


Drugačije nećemo, a niti ne znamo raditi, istaknula je i dodala kako iza sebe imaju mnoge autorske pjesme koje su i nagrađivane, ali kako kaže, nikada se nisu vodili titulama niti brojem YouTube pregleda.


Planovi za budućnost


– Uvijek se vodimo onime što djeca najviše vole izvoditi, što naša publika želi čuti na našim nastupima kao i time koliko upita dobijemo za matricu koje pjesme da je ustupimo i pošaljemo ljudima za razne prigode, i to diljem Lijepe Naše. Tu bismo možda najviše istaknuli pjesme poput »Moj tata voli rock and roll«, »Zadarska bajka«, »Jedno ljeto za nas«, »Dolazi nam on«, »Ljubav je čudo«, ali i ovu najnoviju pjesmu – »Kiša bez miša«.



Ipak, nama je najdraže pričati o budućnosti, a u njoj vidimo snimanje barem još nekoliko autorskih pjesama koje su već skroz osmišljene i gotove, a jedna je već i snimljena, samo još nije ugledala “svjetlo dana” zato što je želimo objaviti u točno određenom trenutku. Riječ je o suradnji s jednim mladim i perspektivnim pjevačem za kojega će se tek čuti. Snimat ćemo s Libretićima i Teensima, najavila je.


U glazbenom studiju Libreto nikada nije dosadno te je kroz cijelu godinu ispunjen različitim aktivnostima, od rada na autorskim pjesama, snimanja spotova, nastupa, pa sve do rada na vokalnim, glumačkih i plesnim tehnikama, pa tako nikada ne manjka zabave. Upitali smo voditeljicu Ivanu za kraj što je najviše veseli i ispunjava u njezinom poslu.


“Naša djeca”


– U ovom poslu me zaista veseli mnogo toga. Od kreativnog procesa pisanja tekstova i skladanja koji se odvija daleko od očiju javnosti, samo u naša četiri zida ili pak, u studiju. Pored toga, svako dijete koje dođe u Libreto tu pronađe svoju drugu obitelj, provede s nama toliko vremena i proživi toliko iskustava, od profesionalnih do privatnih, tako da im s pravom možemo “tepati” da su oni mamina i tatina, ali i naša djeca.


Ono što nam je daleko najvažnije kod njih je da izrastu u dobre, skromne i poštene ljude koji će svojim svjetlom, duhom i karakterom svaki dan činiti ovaj svijet boljim mjestom za život. To je naša najveća nagrada i priznanje koje možemo dobiti u kao mentori, ali prvenstveno kao ljudi, zaključila je voditeljica Ivana koja je s cijelom pričom započela 2015. godine.