Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADAR ORGAN FESTIVAL

Jedan je od najposebnijih zadarskih kulturnih festivala slavi peto izdanje

Autor: Nikolina Lucić

13.09.2023. 19:54
Jedan je od najposebnijih zadarskih kulturnih festivala slavi peto izdanje

Foto: ZOF



Zadar Organ Festival jedan je od najposebnijih zadarskih kulturnih festivala, koji ne slavi samo glazbenu, već i umjetničku kreativnost općenito. Iza njega stoji zadarska orguljašica Tea Kulaš, koja već pet godina radi na oplemenjivanju orguljaške baštine i popularizaciji ovog pomalo mističnog i kompliciranog instrumenta.


U ovih je pet godina organiziranja Zadar Organ Festivala shvatila, kaže nam, da naša publika žudi za jedinstvenim i interdisciplinarnim iskustvima te da veoma cijene raznolikost koju ovaj festival nudi.


– Publici smo ponudili zaista širok spektar događanja koji orgulje prikazuju u različitim ulogama i moram priznati da su odlično reagirali. Svi su događaji zaista jako dobro posjećeni i komentari su redovito izrazito pozitivni, započela je Kulaš, koja iza sebe ima niz gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, no uvijek se vraća zadru i njegovim starim orguljaškim taktovima.


Pet godina ZOF-a




Nadalje, logistički aspekti organizacije festivala otkrili su važnost pažljivog planiranja, ali su i još jednom potvrdili predanosti njene obitelji i najbližih prijatelja koji su pomogli da ovaj festival bude uspješan. Međutim, bez obzira na detaljno planiranje, često se po putu jave brojni izazovi koji se moraju usput rješavati.


– To me naučilo strpljivosti i prihvaćanju. Vjera da se sve događa s razlogom i za moje najbolje dobro je svake godine sve jača. U ovih pet godina bilo je brojnih teških situacija i svaki put je jedno “ne” otvorilo vrata brojnim “da”. Poteškoće u organizaciji su mi zapravo otvorile um i potaknule kreativnost.


Zanimljivo je da na kraju sve ispadne još bolje od planiranog. Svaki susret s novim umjetnikom je inspirativan, a u cijelom procesu je zaista važno jasno komunicirati i definirati svaki aspekt, dodala je Kulaš, naglasivši kako je bitno da umjetnici osjete njeno povjerenje kako bi slobodno izrazili svoju viziju u kojoj ih uvijek podržava i osigurava sve potrebno za realizaciju.


– Osim tehničke podrške, nastojim svojim gostima pružiti najbolje iskustvo boravka u Zadru, koje redovito uključi i razgledavanje grada, upoznavanje s kulturnom i gastronomskom ponudom. Na moj rad imaju samo riječi hvale koje mi daju energiju i potvrdu da moj ogroman trud i rad ima smisla.



Sve u svemu, ovih pet godina bilo je putovanje rasta i prilagodbe, a ja entuzijastično nastavljam razvijati Zadar Organ Festival kako bih zadovoljila rastuće potrebe naše publike, umjetnika i same organizacije, istaknula je Kulaš, koju smo upitali kako ZOF vidi za pet godina te što bi konceptualno promijenila ili poboljšala.


Nove ideje i koncepti


– Svakako planiram zadržati njegovu jedinstvenu međunarodnu i interdisciplinarnu prirodu, ali također želim unaprijediti neke aspekte. Voljela bih proširiti program i period održavanja festivala, naročito edukativnog dijela festivala.


Premda već imam izvrsnu suradnju s ravnateljicom Glazbene škole Blagoje Bersa – Brankom Višić Karavidom – predivnom ženom koja prepoznaje vrijednost naših programa i u tome nas svesrdno podržava, htjela bih tu suradnju proširiti i na primjerice zimski period.


Smatram da smo već potaknuli interes za orgulje i klasičnu glazbu među mladima te da bi bilo brojnih zainteresiranih i za radionice kroz godinu, pojasnila je Kulaš, kazavši kako vjeruje da će daljnji rad donijeti i tehnološki napredak te digitalnu prisutnost festivala koja će privući još više publike iz cijelog svijeta.


– I na kraju, bez obzira na to što obožavam obiteljski duh ovog festivala, voljela bih proširiti organizacijski i produkcijski tim zbog rapidno rastućih zahtjeva. Ideja je mnogo i sigurna sam da ću ih uspjeti realizirati.


Cilj mi je da ZOF ostane jedinstvena i inspirativna manifestacija koja će nastaviti oduševljavati i povezivati ljude kroz glazbu i umjetnost, dodala je Kulaš, koja je za ovogodišnje izdanje ZOF-a ponovno priredila raznovrstan i zanimljiv program, koji je počeo “Legendom o Kopakonan”.


– Od samih početaka zamišljam festival kao jednu kreativnu platformu na kojoj se mogu izraziti različite umjetničke vizije. Cilj mi je prikazati sve fantastične mogućnosti orgulja i približiti ih svim generacijama. Oko orgulja se vežu brojni stereotipi koje smo kroz svoj rad vjerujem rastopili, barem među našom vjernom publikom.


Za mene je svako izdanje festivala bilo posebno na svoj način, ali organizacijski i idejno mislim da je ovo peto nadmašilo prethodna, rekla nam je Kulaš.



Spektakl za otvorenje


– Već samo otvorenje festivala bilo je veoma dirljivo i prekrasno iskustvo, jedno od najljepših kroz sve godine rada na sceni. Okupilo je zaista predivan tim kreativnih ljudi s kojima je bilo lako i inspirativno stvarati. Volja i želja da što bolje pripremimo program nam je dala snagu da izdržimo i noć bez sna prije samog otvorenja i da se potpuno prepustimo procesu s punim povjerenjem.


Mislim da je i publika mogla osjetiti taj naš žar i da je to pridonijelo takvim sjajnim reakcijama na izvedbe u Zadru i Pagu, istaknula je Kulaš, dodavši kako ništa ne bi uspjela realizirati bez izvrsnog tima predvođenog Sanjom Grgina, koja je ispripovijedala priču o ženi tuljanu – legendu o Kópakonan, dok je odlična čelistica Joasia Cieślak zasvirala i na haldorofonu, veoma interesantnom instrumentu koje vizualno nalikuje na violončelo.


Zvučnu kulisu i projekcijsko mapiranje potpisuje sam redatelj, Hristos Tolis, svestrani umjetnik nevjerojatnih ideja. U dizajnu svjetla mu je pomogao Alexandros Politakis, a za ton je bio zadužen Frane Frleta.


– Moram priznati, moje digitalne koncertne orgulje tvrtke Mixtuur su se savršeno stopile s pričom i omogućile izvedbe na ovim neuobičajenim mjestima bez orgulja – crkvi sv. Donata i Magazinu soli u Pagu. Svi smo zaista uživali u izvedbama koje su bile potpuno nesvakidašnje, slojevite, koje su transformirale prostore izvedbe i kod publike i nas izvođača pobudile snažne emocije, dodala je Kulaš.


Ostali programi donose veoma zanimljive suradnje s renomiranim umjetnicima vrhunskih profila – vokalnim ansamblom “PJEV”, orguljašem Kitom Downesom i saksofonistom Haydenom Chisholmom, zatim kvartetom koji čine violinist Silvio Richter, oboistica Dora Draclin, violončelist Anthony Havelka i orguljašica Katarina Lamotte, potom njemačkim orguljašem Stefanom Kaglom, zagrebačkim zborom Cantores Sancti Marci – pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, i u konačnici prvu festivalsku suradnju sa Zadarskim komornim orkestrom.