Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

prizori ljetne dokolice

Izložba zadarske umjetnice u galeriji rapskog Pučkog otvorenog učilišta

Autor: Nikolina Lucić

13.09.2023. 21:00
Izložba zadarske umjetnice u galeriji rapskog Pučkog otvorenog učilišta

Foto: Ivo ŠubićU Galeriji Rab koja se nalazi u sklopu rapskog Pučkog otvorenog učilišta otvorena je samostalna izložba »Godišnji« akademske umjetnice iz Zadra Marine Ćorić. Prema riječima kustosice izložbe Sonje Švec Španjol, nakon premijernog predstavljanja u Prelogu prošle godine, ciklus »Godišnji« predstavljen je u svom autohtonom okruženju – na moru.


Ljetno ozračje


Umjetnica se predstavila recentnim radovima nastalim u tehnici akrila na papiru. Na otvorenju je voditeljica Galerije Rab Barbara Marelić izrazila zadovoljstvo da upravo u rujnu, kada je najljepše boraviti na moru, Galerija Rab predstavlja ciklus »Godišnji« produžujući još malo ljetno ozračje.


Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako je umjetnica Marina Ćorić intuitivno prepoznala i osjetila pravi trenutak za stilski i tematski odmak od dosadašnjih slikarskih radova te je iznjedrila posve svjež, vedar i neposredan ciklus radova čiji naziv aludira, kako sâma umjetnica kaže, na njezin »odmor« od nje same tj. teme autoportreta i njezinog dosadašnjeg stila, ali i doslovno vizualizira (ne)aktivnosti na godišnjem odmoru.
– U ciklusu »Godišnji« Marina Ćorić objedinila je različite generacije i aktivnosti kojima se bavimo na godišnjem odmoru. Ciklus karakterizira retro nota ljetovanja kakva pamtimo posljednjih 30-ak a možda i više godina, posebice kroz prisutnost motiva Jadrolinije, pedalina ili gospođa koje stoje u plićaku i razgovaraju. Prisutni su i kadrovi aktualnih morskih aktivnosti kao što je igra na napuhanim igralištima na vodi za djecu ili SUPanje odnosno veslanje na dasci koje je vrlo popularno posljednjih nekoliko godina, kazala je kustosica.


Oslikavanje života


Dodajući kako je zadarska umjetnica svojim recentnim radovima ukazala da je odmor podjednako bitan koliko i rad, a ciklus »Godišnji« potvrdio je kako su naizgled mali i beznačajni isječci iz života upravo ti koji zorno oslikavaju sâm život.


Umjetnica Marina Ćorić zahvalila se organizatorima na divnoj suradnji te posjetiteljima na dolasku nadodajući kako je ovo drugi put da posjećuje Rab ove godine i da joj se izuzetno svidio, pa možda proširi svoj ciklus »Godišnji« s kadrovima zabilježenim upravo na otoku Rabu.


Posjetitelji, kako domaći tako i stranci, s velikom su znatiželjom i interesom za pojedine radove razgledali izložbu i porazgovarali s umjetnicom. Izložba u Galeriji Rab ostaje otvorena do 28. rujna 2023.