ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Kazališna udruga Igrajmo se na jedinstven način i u odličnom društvu proslavila 20 godina djelovanja

Autor: Ana Šarić Fric

18.10.2023. 18:25
Kazališna udruga Igrajmo se na jedinstven način i u odličnom društvu proslavila 20 godina djelovanja

Foto: KU Igrajmo se/Bojan Bogdanić



Red rada, red igre, red predstava. Tako je ukratko izgledao prvi zadarski Kazališni vikend za djecu i mlade kojeg je proteklog vikenda organizirala Kazališna udruga Igrajmo se Zadar na čelu s voditeljicom Matijom Šango Šimurina koja je još jednom pokazala kako se ulaže u naše mlade.


Trodnevno kazališno događanje međunarodnog karaktera pod nazivom “Kazališni vikend za djecu i mlade” održao se od četvrtka do subote na raznim lokacijama na Poluotoku, a cilj ovog hvalevrijednog projekta bio je prvenstveno pružiti djeci i mladima u Zadru događanje koje je namijenjeno baš njima, ali i međunarodna suradnja s Pozorištem mladih Tuzla čiji se princip rada kao i Igrajmo se zasniva na dramsko-pedagoškom radu. Voditelji obje grupe nagrađivani su dramski pedagozi čiji je rad priznat na međunarodnoj razini. Suradnja s Tuzlom započela je još 2022. godine kada su sudjelovali na 18. Danima Mladih Tuzle.


Ovom manifestacijom Udruga Igrajmo se sa stilom je proslavila svoj 20. rođendan, a kako je naglasila Šango Šimurina, želja joj je bila napraviti događanje posvećeno upravo svoj djeci i mladima zbog kojih Udruga i postoji toliko godina, istaknuti važnost dramske pedagogije, objediniti mlade posredstvom umjetnosti.


Jedinstveni događaj




– Ovo je jedinstveno događanje u našem gradu, iako postoji niz različitih kulturnih sadržaja, ovo je jedina manifestacija istinski posvećena djeci i mladima, kazališnoj umjetnosti i dramsko-pedagoškom radu. Osim toga, cilj je suradnja i povezivanje s drugim udrugama i organizacijama koje rade s djecom i mladima kako bismo vidjeli i naučili kako to rade drugi, istaknuli važnost ovakvoga rada, pojasnila je Šango Šimurina koja je izuzetno zadovoljna cijelim programom i realizacijom te naglašava želju da ovakav Vikend postane svojevrsna tradicija.



– To prije svega zahtijeva podršku i javnosti i institucija. Ovim smo Vikendom dokazali da je prije svega i moguće i potrebno ovakvo događanje i da naš grad i naša djeca i mladi to i zaslužuju, rekla je dramska voditeljica dodavši kako je ova manifestacija reakcija, potreba djece i mladih i želja da Zadar ima i živi sve ono što odavna žive druga djeca i mladi na nekim drugim mjestima.


A ovog se vikenda zbilja tako i živjelo.


Predstave koje su se prošlog tjedna izvele bile su namijenjene svim dobnim skupinama od najmlađih do najstarijih i već su doživjele svoje uspješne premijere. Publika je tako opet mogla pogledati predstavu KU Igrajmo se »Poučak o suglasnosti« u skoro rasprodanom HNK-u, a u petak je na zadarske kazališne daske stigla predstava »Crtež generacije« Pozorišta mladih Tuzla iz Bosne i Hercegovine koja je mnogima izmamila suze na lice i nikoga nije ostavila ravnodušnim.


Kazališni program


»Poučak o suglasnosti« je namijenjen srednjoškolcima i odrasloj publici, primjer je epskog kazališta (spoja glazbe i teksta), ali ne samo u njegovom formativnom obliku već kazališta kao sredstva izražavanja, sredstva osvještavanja okoline, kao načina izražavanja i prostora za izricanje vlastite istine i progovaranja o potrebnom, a u doba svjetskih ratova više je aktualna nego ikad. Uz najstarije članove Kazališne udruge Igrajmo se koji su majstorski odradili svoj posao, na pozornici su im se pridružili i dvojica članova školskog benda Treći kat, Karlo Klarić i bubnjar Šimun Barić koji su ih pratili na gitari, odnosno bubnju. Osim toga, uz najstarije polaznike, i polaznici treće grupe Igrajmo se, bili su dio predstave kao mnoštvo (glas svih ljudi) – za potrebe ove predstave smješteni u samo gledalište – komentirali radnju, a cijeloj izvedbi dali posebnu notu.


»Crtež generacije« namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole (od 5. razreda), srednjoškolcima, ali i odraslima s naglaskom na roditelje i sve uključene u odgojno obrazovne procese i rad s djecom i mladima, prikazuje generacijski jaz između djece i roditelja te prepreke u vršnjačkom suživotu jednog razreda osnovnoškolaca. Kroz predstavu upoznajemo različite likove od kojih svatko nosi svoj privatni teret, svoje breme, o kojem nikome ne priča. Nakon što breme postane preteško, likovi predstave, jedni drugima, dijeljenjem svojih životnih priča pokušavaju pomoći u nadilaženju temeljnih problema – vršnjačkog nasilja i obiteljskih konflikata. Ritualima, koreografijama, igranjem sa sjenama, magičnom scenografijom koju sami stvaraju na sceni tijekom predstave i dramskim scenama sudionici predstave, pune simbola, provode publiku kroz priču, navodeći istu da ili preispita svoje postupke ili se pronađe u barem jednom liku iz predstave i bude hrabrija za sve što ih čeka.


Odlična suradnja


Osim kazališnog dijela tj. predstava, Vikend je obilježen i dramskom igrom u kojoj su sudjelovali svi sudionici te su tako oživili najpoznatije dijelove grada, ali i izložbom kazališne fotografije, na kojima se među ostalim pojavljuju i javnosti poznata lica, zaokruženo je druženje s kolegama koji žive i rade isti posao. Suradnja s Tuzlom rodila se još davno, a kulminirala je posjetom KU Igrajmo se Tuzli, a Šango Šimurina kaže kako je željela produbiti tu suradnju, odužiti se za gostoprimstvo. Stoga je na programu, osim predstava, bilo i druženje, a gosti su posjetili naš grad te ga bolje upoznali.



– Upoznali smo ih s radom Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar čiji su učenici fotografskog odjela u pratnji njihovih nastavnika prof. Zrinke Zimonjić i prof. Marka Perića objektivom pratili cijeli Vikend. Zadar im je dodatno predstavila vodičica Vlatka Pehar, a posredstvom predstave i suradnika upoznali su i glazbenu scenu mladih, mlade umjetnike i glazbenike Karla Klarića, Šimuna Barića i ostalo društvo predivnih mladih ljudi, članove klape Feral, koje predvodi Iva Mustać Klarić, ispričala je Šango Šimurina te dodala da je sve kulminiralo izložbom fotografija nastalih tijekom 20 godina rada kojom su gosti mogli bolje upoznati Udrugu, a one uključene na rad je podsjetila na proteklo vrijeme.


Nema potrebe ni naglašavati kako su gosti iz Tuzle oduševljeni radom, gostoprimstvom i našim gradom.


– Ovo je zbilja jedno veliko iskustvo, ogroman rad i trud naše kolegice Matije koja je u slabim uvjetima napravila zbilja jedan odličan posao, komentirao je Adnan Mujkić predsjednik Pozorišta mladih Tuzle koje također djeluje dugi niz godina, a u fokusu njihova rada nije samo učenje glumačkog zanata već kroz rad žele, stvoriti čovjeka.


– Odgoj i obrazovanje djece i mladih u 21. stoljeću, vremenu tehnoloških i informacijskih dostignuća, predstavlja jedan od najzahtjevnijih zadataka, ali i izazova suvremenog doba, kako za djecu i mlade, tako i za roditelje, odgajatelje, nastavno osoblje, institucije, ustanove i sisteme obrazovanja, stoga im našim radom želimo pomoći da se nađu, da se oslobode i da rastu, rekao je Mujkić dodavši kako su ponosni na svakog svog polaznika, bilo da se onda nastavio baviti umjetničkim radom ili da je otišao u nekom drugom smjeru.


Ljubav prema glumi


Predstavu “Crtež generacije” režirala je Amila Beširović koja od 2012. godine vodi Dramski studio za djecu, mlade i odrasle i radi s uzrastima od 6 do 29 godina. Dramatizirala je niz tekstova za predstave, a potpisuje režiju i pedagoški rad s grupama.


– Naš rad ima više faza, a godišnje produciramo nekoliko predstava s različitim grupama. Kad nam grupe tek dođu ne krenemo s njima odmah u rad na glumi ni na predstavi, već kroz razne igre, pedagoške radionice radimo na izgradnji karaktera, ali i na upoznavanju. Osim s polaznicima u Udruzi, radimo i s učenicima naše “Savremeno-umjetničke škole”, pojasnila je Beširović dodajući kako uživa u svom radu bez obzira s koliko se izazova treba suočiti.


Jedna od učenica i glumica u predstavi “Crtež generacije” bila je i Iris Stuhli koja je i prva generacija učenika Savremeno-umjetničke škole Tuzla, a sad je na trećoj godini.


– Glumila sam već u desetak predstava i jako volim rad u Pozorištu. Toliko sam htjela nešto glumiti da sam sa samo šest godina sama nazvala Pozorište, upisala se i onda sam tek mami rekla da sam se prijavila, prepričava kroz smijeh ova mlada glumica koja je uživala u posjetu Zadru.


Za kraj Kazališnog vikenda gosti su mogli pogledati izložbu kazališne fotografije nastale tijekom dugih dvadeset godina rada koje su snimili redom renomirani zadarski fotografi, a bio je upriličen i okrugli stol »Razgovor s mladima« na kojem je sudjelovao Nenad Pavlović, doc.art. s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, polaznica iz Igrajmo se Dora Vrkić te polaznica Pozorišta mladih Tuzle Amina Pepić koje su bile glas mladih. Moderatorica je bila Antonija Kero, pedagoginja u Gimnaziji Franje Petrića, a na Okruglom se stolu pričalo o važnosti glume, razvoju vještina, o procesu rada.