ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ministrica u Vinkovcima

Otvoren Mjesec hrvatske knjige; Narodne knjižnice ključne za hrvatsku kulturu

16.10.2023. 16:12
Otvoren Mjesec hrvatske knjige; Narodne knjižnice ključne za hrvatsku kulturu

Foto: Borna Jakšić/PIXSELLMjesec hrvatske knjige koji je posvećen prevoditeljima i održava se pod geslom “Nek ti riječ ne bude strana(c)”, otvorila je u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, poručivši da su narodne knjižnice ključne za hrvatsku kulturu.


“Mnogi su predviđali sumrak pisane riječi i knjige, međutim vidimo trend koji je prisutan u Europi, da se knjižnice sve brže transformiraju kao ustanove kulture i počinju nuditi usluge koje građani trebaju u današnjem digitalnom vremenu i mislim da je ova nova, vinkovačka knjižnica u tom smislu primjer iz kojeg će učiti drugi što se sve može i treba naći u knjižnici 21. stoljeća”, kazala je Obuljen Koržinek.


Kazala je i kako je vinkovačka knjižnica nadišla sva njezina očekivanja. “Izgradili smo je nacionalnim sredstvima i njome napravili veliki korak u hrvatskom knjižičarstvu”, rekla je, dodavši da su u njenom mandatu otvorili niz knjižnica, u velikim i malim gradovima.
Dotaknuvši se prevoditelja, ocijenila je kako je riječ o struci koja se možda i najmanje primijeti u cijelom spektru ljudi i disciplina u području knjige. Naglasila je da njeguju prevoditeljsku struku koju je posebice teško održati u državama koje pripadaju brojčano malim jezicima.


“Stoga posebno moramo ulagati u prevoditelje i prevoditeljsku struku”, poručila je ministrica, rekavši kako je nužno posebice prepoznati vrijednost kada se prevodi izvorno s nekog manjeg jezika na hrvatski s obzirom na to da se vrlo često u suvremenom nakladništvu prevodi s nekog trećeg jezika čime se gubi puno od književnog dijela.


Predsjednica programskog odbora Višnja Cej kazala je kako se programski i organizacijski odbor odlučio ovogodišnju manifestaciju posvetiti prevoditeljima zbog činjenice da je početkom godine Hrvatska ušla u Šengenski prostor, prostor bez postojanja granične kontrole.


“Želja nam je bila da Hrvatska zakorači i u knjiženosti bez granica i otkrijemo tko su oni koji omogućuju književni Šengen”, rekla je Cej, navodeći kako će se od 15. listopada do 15. studenoga u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj održati gotovo 2000 različitih programa.


Voditeljica Službe za razvoj kurikula i udžbenike Ministarstva znanosti i obrazovanja Snježana Gernhardt poručila je da što više u knjižnice treba privući mlade te se stoga nastavlja s provedbom Nacionalne strategije za poticanje čitanja koju je Vlada donijela 2017. godine.