Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

odlična predstava

Više od 600 Zadrana gledalo kazališni hit "Kad udari južina"

Autor: Nikolina Lucić

11.10.2023. 20:08
Više od 600 Zadrana gledalo kazališni hit

Foto: Luka Jeličić



Do posljednjeg mjesta ispunjeno Hrvatsko narodno kazalište u Zadru ugostilo je prvu jesensku izvedbu novog kazališnog hita Kad udari južina. Glumice Petra Kraljev i Jagoda Kumrić dobro su nasmijale zadarsku publiku koja ih je ispratila ovacijama. Kad udari južina priča je o Mimi i Giti, dvije žene u ranim tridesetima koje su poput sestara, no čije prijateljstvo polako nagriza neiskrenost i čak ljubomora.


Gita, izvanredno flegmatična i pomalo razmažena bogatašica, provede dane prepuštajući se mudrostima Žuži Jelinek i stvarajući najcrnje scenarije koji prijete njezinoj ljubavnoj vezi. S druge strane, Mimi je otkačena žena koja ne poznaje takt i često poseže za cigaretama i alkoholom kako bi prebrodila svakodnevne izazove.


Mimi i Gita su dva potpuno različita svijeta koja su se susrela i stvorila nevjerojatno intimnu povezanost, ali i niz poteškoća koje će ih prisiliti da se suoče sa svojim najdubljim strahovima i osjećajima. Mnogi u publici su se pronašli u nekoj od situacija koje nam se svima događaju gotovo svakodnevno.


Različiti karakteri




Gita je flegmatična i pomalo razmažena bogatašica koja dane krati upijajući mudrosti Žuži Jelinek i smišljajući najgore scenarije koji se mogu dogoditi njezinoj ljubavnoj vezi, a Mimi je neurotična žena bez dlake na jeziku, a koja ne može kroz dan bez cigarete i alkohola.



Mimi dolazi Giti otkriti novost u svom životu, ali ono što je trebalo biti rečeno u nekoliko riječi pretvara se u urnebesnu i emotivnu ‘igru bez granica’ u kojoj svaka krije svoje adute.


Energična, otkačena, bez dlake na jeziku, mudra i direktna su neki od epiteta koji bi opisali Mimin karakter. Njezin najveći problem je što ona u dubinu vlastitog života ne ulazi te vrlo vješto, prebacujući lopticu na Gitin život i na površne izvanjske stvari, zaobilazi sve što se tiče njezinog tereta. Vrlo često kroz život susrećemo ljude koji su nasmiješeni, ali grčevito u sebi drže boli i nedaće koje ih tište.


Gita je pak jedna uokvirena gospođica koja živi po ustanovljenim pravilima. Kod nje je sve ispravno i očekivano. Ona je odrasla bogato pa ima luksuz živjeti onako kako joj se sviđa. Izvana gledano je cendrava i razmažena, ali zapravo je romantična duša željna ljubavi i pažnje, a da pritom ne vidi koliko ljubavi i pažnje ima oko sebe od Igora i od Mimi. Njen problem tijekom predstave je taj što je ona paranoična i ljubomorna.


Muško-ženski odnosi


Komad progovara o prijateljstvu, muško-ženskim odnosima, ma zapravo moglo bi se reći odnosima općenito. Scenarij su stvorili Petra Kraljev i Igor Weidlich, a za predstavu su se glumice pripremale s redateljicom Nevenom Vukes. Predstava nosi poruku da treba imati povjerenja u ljude, u život i u prijateljstvo i da ničiji život nije savršen.



Ako imaš sreću imati pravu prijateljicu, ti si bogata osoba. Prijateljica je netko tko ti drži leđa i kad se ne slaže s tobom, netko s kim plačeš i s kim se smiješ, netko kome ne moraš objašnjavat zašto baš sad mora doći i gledati u zid s tobom.


Dok Gita pokušava naučiti kako zavesti muškarce i smijati se dok plače nad knjigama za samopomoć, Mimi je hodajuća ice queen. U Gitinom je svijetu sve dizajnersko osim jeftinih knjiga za koje čita, dok se Mimi se čini kao hodajuća katastrofa. Gita je reinkarnirana Žuži, boginja muško-ženskih odnosa. Bez prve i posljednje večere kupa se u svom čemeru, a Mimi u pivi. Koa ucviljenja lady Gita žudi za čistom vezom i odriče se seksa prije braka. Njezina je želja nerealna temeljena na ideji savršene prve bračne noći na Maldivima, dok je Gota njezina sušta suprotnost koja ju s oblaka spušta na zemlju.


Zato se Mimi se trebala roditi kao muško zbog svog sumnjivog ukusa za muškarce. Gita s jedne strane predstavlja nježan emotivno iscrpljeni mozak žene za koju baka misli da se neće nikada udati u čemeru svoje predbračne čistoće. Mimi pak ne trebaju savjeti bake ili Žuži Jelinek. No, Žuži je ipak svjetska literatura.


I dok Gita razmišlja o tome da li ju Igor vara i treba li “skinuti paučinu sa svog dijamanta”, Mimi nikada nije bilo briga kako izgleda i ima svakog muškarca kojeg želi.



Zahvala južini


Kroz lik Gite, koja je uvjerena da je debela, piggy, plus size model i da je Igor zbog toga vara, Mimi je sama jer tako želi, no, kako se predstava zapetljava priznaje da želi doći kući u kojem je upaljeno svijetlo i pripremljena večera. Žuži kaže da žena uvijek mora biti otvorena za nove avanture, a upravo se Mimi sprema jedna takva avantura jer otkriva da je trudna, ali ne zna tko je djetetov otac. Drži se mantre kako je za muškarca ulazak u brak kao ulazak u obećanu zemlju gdje je sve ispeglano i spiza skuhana, a žene kontrolirajuće štrige.


Žene su psihijatri, psiholozi, bankomati i kuharice jer muški bi sve prokurvali kada bi im se dalo slobode. Gita se boji gubitka kontrole i živi smatrajući kako povjerenje nije dlaka u jajetu, nego cijela perika. Mimi iskorištava muškarce na jednu noć i pati od kroničnog nedostatka pažnje. Mrzi muškarce i zato je sama. Gita je pak control freak. Među prijateljicama izbija svađa jer je Gita uvjerena da Mini spava s Igorom. Gita gubi kontrolu i perfekcionizam zamjenjuje nervozom. No, Igor već tjednima priprema iznenađenje i put na Maldive. Iza prijateljica zbog nesporazuma ostaje dubok jaz.


Obje se osjećaju izdanima jer shvaćaju kako si tijekom godina nisu govoeile sve stvari o sebi. Osvrću se na svoje mane i nedostatke. Sreća je stvar izbora. Ljubomorne su jedna na drugu i potajice žele biti kao ona druga. Mimi je trudna. Mimi i Gita nazdravljaju sebi i svojim odlukama. I naravno južini koja je i dovela do izljeva emocija.