Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Tomislav i Jakov Ćuković

Dvanaestogodišnji bratići krenuli na putovanje svijetom

Autor: Iva Bucić

14.08.2023. 10:53
Dvanaestogodišnji bratići krenuli na putovanje svijetom

Foto: Megi ĆukovićJakov i Tomislav Ćuković, bratići i nerazdvojni prijatelji, odlučili su slijediti stope slavnog junaka iz knjige Juliusa Verna, »Put oko svijeta u 80 dana« i krenuti u nezaboravnu avanturu putovanja svijetom. Iako žive udaljeni jedan od drugoga, Tomislav u Francuskoj, a Jakov u Zadru, dječaci svakodnevno kuju zajedničke planove.


Financiranje putovanja svijetom za dvanaestogodišne avanturiste predstavlja veliki izazov, pa su dječaci puni entuzijazma i poduzetničkog duha, krajem prošle godine pokrenuli online donatorsku kampanju, a uz to se aktivno reklamiraju na društvenim mrežama kako bi privukli što više sponzora i donacija.


Osim toga, Jakov i Tomislav neumorno rade kako bi zaradili na svojim brojnim talentima, pa tako na putovanjima prodaju svoje crteže i sviraju na ulicama svjetskih metropola.


Online donatonska kampanja
– Prošlog ljeta bili smo u Hrvatskoj i počeli su čitati knjigu Put oko svijeta u 80 dana. To ih je toliko zainteresiralo da je suprug rekao ‘hajde idemo u London!’ Najprije smo posjetili ulicu u kojoj je živio glavni lik Phileas Fogg te klub Reform, u kojem je nastala oklada da zaista može proputovati svijet u 80 dana.


Po knjizi smo nakon Londona obišli Pariz i Torino. Onda im je sinula ideja da bi svakog ljeta po malo, kad nemaju nastave, mogli tako putovati, kazuje mama i strina dječaka, Megi Ćuković.


Nakon Engleske, Francuske i Italije, dečki su ove godine obišli još više zemalja, uključujući Italiju, Grčku i Bugarsku. Kupali su se, tako, uz olupine u Zakintosu, svirali pred rimskim Koloseumom i promatrali zvijezde u Višnjanu.


– Prijatelji i obitelj su ih podržali, dali su im svi nešto novca, što privatno, što preko Go Fund Me i onda su oni 12 dana putovali po onoj vrućini i nosili klavir tako da je Tomislav svirao u Pisi kod Kosog tornja, u Rimu kraj Koloseuma, a u Višnjanu su ih ljubazno pozvali u opservatorij da gledaju zvijezde, pa su i tamo svirali. A sljedećeg ljeta nastavljaju dalje, kaže Megi.– Kad su krenuli na prvo putovanje, u Zračnoj luci u Zadru kupili su jednu patku, i to je postao simbol svega. Kad su u Rimu naletjeli na dućan s patkama, htjeli su kupiti još jednu, ali nisu mogli jer je budžet bio tanak, pa su stali ispred dućana u centru Rima, dok smo mi kupovali hranu, i izložili svoje crteže.


Ljudi iz cijelog svijeta su super reagirali, pitali su dečke odakle su, fotografirali se s njima, a oni su lijepo zaradili pare i kupili patku, smije se Megi.


Za sljedeću godinu dječaci su već smislili novi plan, putovanje u Španjolsku i Portugal, gdje planiraju prodavati crteže i svirati na ulici. Jakova i Tomislava na putovanjima prate Tomislavovi roditelji i mlađa sestra Korina. Oni putuju o svom trošku, a dečki su, s druge strane, jako štedljivi.


Svestrani dječaci


– Oni imaju svoje ideje, a mi ih podupiremo u svemu. To je obiteljski projekt. Pratimo ih i podupiremo, mora netko biti s njima. Radimo to da oni što više nauče i postanu samostalniji. Bolje je nego u školi, jer sve vide iz prve ruke, znaju kako funkcionira i svijet i novac, objašnjava Ćuković.


Megi kaže da dečki imaju puno aktivnosti i sve ih živo zanima. Tomislav, koji s roditeljima i sestrom živi u Cannesu, osim hrvatskog priča engleski i francuski. Uz to svira klavir, programira i bavi se elektronikom. Već je programirao i prvu igricu, Rocket booster. Jakov, s druge strane, živi u Zadru, svira gitaru i glumi. Ovaj elokventni dvanaestogodišnjak u prosincu je dobio prestižnu glumačku nagradu Nobi od kazališne udruge Igrajmo se u Zadru.


U iščekivanju novih avantura pustolovni duo redovito objavljuje videa na YouTube kanalu, a novi cilj je u 50 tjedana naučiti svirati 50 novih pjesama kako bi do prosinca bili spremni za svirku koja je planirana za prosinac.


– Tomislav mora svakog tjedna naučiti po jednu pjesmu, sad uči Olivera da u prosincu može svirati u restoranu Niko, povodom 60 godina restorana, kazuje Tomislavova mama.